Ambasada cea mai nordică a Moldovei

În luna mai 2014, pornind de la Riga, colindasem aproape o jumătate de Letonie. Recent, când eram cu drumul în față către capitala Estoniei, Tallinn, nu mă așteptam să descopăr ceva foarte diferit, întrucât obișnuiam să pun cele trei state baltice în aceeași oală, mai cu seamă că, din 1 mai 2004, toate sunt membre ale Uniunii Europene, iar hotarele dintre acestea au fost prefăcute în tot felul de cafenele și magazine. Cu toate acestea, Estonia nu este Letonia și viceversa. Primul meu contact cu orașul Tallinn a durat trei zile. Din primele ore de hoinăreală nocturnă pe ulițele vechi ale celui mai important oraș al Estoniei am și descoperit câteva diferențe ce fac speciale cele două state baltice. Pășisem în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie 2014…

Nu despre frumosul Tallinn am relatat mai la vale, ci despre cea mai nordică și una dintre cele mai bune ambasade ale noastre. Urmează câteva fotografii și niște gânduri fragmentate despre diplomații noștri de la Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia, în incinta căreia am avut ocazia să mă aflu câteva ore, în prima și în ultima zi a aflării mele în Tallinn, împreună cu un grup restrâns de colegi.

Ambasada RM in Estonia (1)
Harta orașului Tallinn. Ambasadorul nostru, cu a sa mână peste Tallinn, ne-a reîncărcat bateriile din prima seară.

Primul om care ne-a primit călduros în capitala Estoniei a fost Excelența Sa Victor Guzun, Ambasadorul nostru în Estonia. Ceea ce știam, din Internet, despre E.S. Victor Guzun se rezuma la faptul că e un ambasador cu blog care știe bine cum să promoveze Moldova în lume, că e sociabil și cântă, că are o distinsă soție și publică fotografii impresionante. Ne aștepta în holul hotelului unde am fost cazați. După ce ne-a salutat călduros, s-a apropiat de o hartă a orașului Tallinn și, foarte precis, ne-a recomandat unde să mergem și unde să nu mergem în acea seară.

A urmat o lungă seară de marți, pe ulițele orașului vechi, unde m-am rătăcit intenționat până aproape de miezul nopții. Aici o galerie de fotografii.

Ziua următoare am început-o la Ambasadă.

Ambasada RM in Estonia (3)
Tallinn. Sediul Ambasadei Republicii Moldova în Republica Estonia

De la poarta unei curți lungi am văzut drapelul Republicii Moldova. În interior ne-a întâmpinat domnul Ambasador. Pentru mine era abia a doua întâlnire cu Excelența Sa, dar parcă ar fi fost a mia. Apropo, nu toată clădirea de mai sus este a Ambasadei. Doar o parte din etajul superior, acolo unde e arborat drapelul. În rest, sunt apartamente, o frizerie și alte încăperi.

Ambasada RM in Estonia (5)
Ajun de Crăciun. Echipa misiunii diplomatice a Moldovei în Estonia: E.S. Victor Guzun și consulul Tatiana Gîndea

Echipa misiunii diplomatice a Moldovei în Estonia ne-a prezentat câteva odăi. Nu am văzut nicio ușă închisă. Apropo, din „echipa misiunii diplomatice” fac parte doar E.S. Victor Guzun și consulul Tatiana Gîndea. Și un șofer, care se mai ocupă și de alte treburi importante. Eu unul m-am simțit în incinta Ambasadei ca la baștină, chiar din primele clipe.

Ambasada RM in Estonia (7)
Prietenii Moldovei
Ambasada RM in Estonia (8)
În cea mai nordică Ambasadă a noastră bate adevărata inimă a Moldovei!
Ambasada RM in Estonia (6)
La Ambasadă am admirat câteva tablouri pictate de ai noștri.
Ambasada RM in Estonia (9)
În biroul Excelenței Sale am respirat un aer al schimbării!

Aici își petrece orele de serviciu domnul Ambasador. Cred că e acel tip de birou pe care și l-ar dori mulți oameni care au intrat pe aici. Decor aerisit, la propriu și la figurat. Obiecte puse în ordine. Fotografii suficiente. Nicio podoabă de umplutură.

Ambasada RM in Estonia (10)
E.S. Victor Guzun produce maculatură foarte rar. Mai tot timpul e on-line.

Foarte puține hârtii pe masa de lucru a domnului Ambasador. Doar documentele foarte importante sunt tipărite. La Ambasadă se lucrează și se comunică on-line. E adevărat, când diplomații noștri de la Tallinn au de-a face cu unele instituții publice din Republica Moldova, comunicarea on-line nu le reușește uneori. Atunci telefoanele încep a suna, după care se întocmesc scrisori oficiale, ca, în cele din urmă, totul să se facă fără „ajutorul” celor de acasă. Nu știu ce va face domnul Ambasador după expirarea mandatului său, dar eu vreau să văd cât mai mulți funcționari publici ca domnia sa aici, acasă, în funcții ce le-ar permite să facă minuni, mai cu seamă la capitolul e-guvernare și comunicare on-line.

Ambasada RM in Estonia (11)
Excelența Sa explică de ce trebuie să-ți acoperi camera web.

Ordinea din biroul domnului Ambasador se oglindește în desktopul PC-ului din imagine. Am ținut să remarc și asta, pentru că știu ce haos e pe desktopurile funcționărimii de acasă. Cât despre camerele web, cei care le folosesc ar trebui să le acopere cu ceva, dacă posibilitățile tehnice ale acestora nu permit asta. De ce? În Estonia, de exemplu, chiar și un puști din clasa a patra te poate urmări prin camera web, activându-ți-o cu propria ta mânuță, după ce dai click pe download atunci când în e-mail primești un atașament pe care, la prima vedere, nu-l poți ignora.

Ambasada RM in Estonia (12)
Domnul Ambasador ne-a prezentat site-ul estonia.mfa.md.

Site-ul Ambasadei (estonia.mfa.md) este gestionat de către E.S. Victor Guzun. La fel și pagina de Facebook a Ambasadei. Noutățile Ambasadei sunt concise și publicate operativ, textele informative fiind însoțite de o fotografie, maxim două. Pe site-ul Ambasadei, la date de contact, găsim până și adresa blogului personal al Excelenței Sale (guzun.md) și numărul de telefon mobil al consulului. Lumină și pe site-ul Ambasadei!

Ambasada RM in Estonia (14)
Un blog din Estonia pentru Moldova

Nu prea mulți funcționari publici din Moldova se pot lăuda cu un blog personal. Iar când spun blog personal nu am în vedere și „blogurile personale” hrănite cu bani. Blogul guzun.md este o altă oglindă a Excelenței Sale. Este o arhivă „pentru multă vreme”, acolo fiind puse la un loc tot felul de însemnări, fotografii și informații ce ar putea prinde bine cuiva vreodată.

Ambasada RM in Estonia (13)
Igor Guzun are un cititor fidel în Estonia.

Am văzut că „La blog”, feat-urile pozitive ale lui Igor Guzun și Sergiu Beznițchi, se află în câmpul vizual al domnului Ambasador. Am aflat că cititorul Victor și scriitorul Igor au în comun doar numele, dar și acel cult al cuvintelor, greu de tălmăcit. Pe masă mai e un DVD cu melodiile Excelenței Sale. Cred că puțină lume încă nu știe că, undeva la nord, avem un Ambasador care cântă.

Ambasada RM in Estonia (15)
Decor aerisit. Obiecte puse în ordine. Fotografii suficiente. Nicio podoabă de umplutură.
Ambasada RM in Estonia (16)
Ambasadorul care apreciază și promovează picturile artiștilor din Moldova

Am ascultat cu plăcere povestea celor câteva zeci de picturi în vin și în cafea pe care jurnalistul Vasile Botnaru i le-a dăruit domnului Ambasador. Probabil, E.S. Victor Guzun este omul cu cea mai mare colecție de picturi semnate de Vasile Botnaru.

Ambasada RM in Estonia (17)
Ambasada este în relații bune cu mass-media din Estonia.

Felul cum Ambasada comunică cu mass-media din Estonia ar fi un bun exemplu pentru instituțiile publice din Moldova. Ambasada colaborează cu toate instituțiile media interesate de activitatea sa. Acest model de comunicare publică are loc într-o țară unde mass-media, potrivit rapoartelor Freedom House, este liberă. Mai mult, nivelul ridicat de libertate a presei, a poziționat Estonia pe locul 3 în clasamentul libertății presei, publicat de Reporteri fără frontiere în 2012. Așadar, jurnaliștii estonieni nu se vând pentru articole favorabile, cum o fac unii colegi de-ai lor din fostele state sovietice. Instituțiile publice întrețin, în Estonia, relații corecte cu mass-media și viceversa.

Ambasada RM in Estonia (18)
Iată și cel mai fotografiat colțișor al Ambasadei.

Multe, foarte multe delegații, mai cu seamă din Republica Moldova, vizitează sediul Ambasadei. Tone de fotografii au fost făcute aici, în preajma drapelului Republicii Moldova.

Ambasada RM in Estonia (19)
Masa de lucru a E.S. Victor Guzun

În Estonia avem un Ambasador elegant. Masa de lucru din imagine este încă o „probă” pentru a dovedi asta. Aici lucrează un lider, nu un șef. Șefi nu există în incinta Ambasadei noastre de la Tallinn.

Ambasada RM in Estonia (22)
Despre sport, călătorii și fotografie…

Sportul, călătoriile și fotografia sunt parte din viața Excelenței Sale. Chipul și relatările sale îi „trădează” stilul de viață activ, oglindit în rețelele de socializare și în blogul personal, acolo unde poți vedea imagini și însemnări impresionante. Îi place atât de mult fotografia, încât a făcut posibilă apariția unui album cu fotografii de Iurie Belegurschi, un concetățean stabilit în Islanda, care impresionează lumea prin peisajele sale nordice, imortalizate cu mult talent.

Ambasada RM in Estonia (23)
Detaliile contează!

Detaliile contează oriunde și oricând, cu atât mai mult în incinta unei ambasade, unde orice suflare și orice obiect este purtător de mesaje.

Ambasada RM in Estonia (24)
Aici oaspeții Ambasadei își prezintă „planurile” și „rapoartele”.

La sosire, oaspeții Ambasadei se adună în această încăpere, unde discută despre experiențele din Moldova și așteptările lor de la Estonia. Înainte de plecare, toți revin aici. Nimeni nu pleacă acasă până nu-și prezintă „raportul” în fața domnului Ambasador. Fiecare oaspete în parte vorbește despre ceea ce a văzut în Estonia și poate fi replicat în Moldova. Este un fel de examen de conștiință, dă de înțeles Excelența Sa, care lasă deschisă ușa dialogului și după plecarea oaspeților.

Am plecat din capitala Estoniei împăcat cu gândul că avem acolo diplomați care ne reprezintă țara așa cum trebuie. Deschis la minte, sociabil, activ, diplomat, elegant, punctual, hotărât, talentat. Așa este E.S. Victor Guzun, omul-instituție care își merită laurii.

Vizita de studiu în Estonia a echipei din care am făcut și eu parte a fost susţinută financiar şi organizată de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ), în cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, în parteneriat cu Ambasada Republicii Moldova în Republica Estonia. Ne-a interesat comunicarea publică și marketingul regional.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s