Ei vor ca prostimea să-i voteze din belșug

Recent, în Gulbene, ascultam atent ce spunea un politician leton. Lup bătrân, trecut prin școala vieții, omul a pus un mare punct pe „i”: politica este murdară, dar necesară.

Din gura politicianului cu pricina a ieșit o axiomă, perfect valabilă peste tot în lume, cu atât mai mult în Moldova republicană, unde, non-stop, se ponegrește până și limba maternă, de dragul puterii.

E an electoral. A avut loc și un recensământ dubios. Speculațiile pe seama limbii române și a istoriei naționale au început, din nou, să animeze tot felul de competiții electorale. Partidele extremiste și sculele Kremlinului continuă să cerșească voturi pe seama oamenilor „slabi de înger”, care cred cu tărie în ceea ce se scrie pe garduri.

Dar iată că cei care se cred mai „echilibrați”, aciuați sub umbrele turcheze, își înclină acul balanței către „valorile” talibanilor autohtoni, spălându-se pe mâini cu „dreptul cetățeanului la autodeterminare”. Ei vor ca prostimea să-i voteze din belșug. În același timp, se adâncește prăpastia dintre ei și ceilalți.

Politica e murdară, dar necesară. Tovarășii cu sau fără pașapoarte românești să-și murdărească obrajii cât poftesc, numai să excludă din înșelătoriile lor tot felul de speculații despre limbă și istorie. Culmea e că promotorii „limbii moldovenești” au copii care învață în școli limba și literatura română, iar unii cu mască de moldovenist au și jurat credință României, călătorind confortabil în țările Uniunii Europene. „Limba moldovenească” li s-a învârtit în gură mai bine de două decenii. E la mintea cocoșului că și de data asta au apucat să calce pe aceeași greblă.

Chiar de crezi tu că vorbești „moldovenește”, fii sănătos și lasă-te de politica ușoară. E timpul să se discute serios despre sănătate, economie, justiție, învățământ, corupție și tot așa mai departe.

În Letonia treburile merg cu mult mai bine decât în Moldova republicană, pentru că, se vede cu ochiul liber, politicienii fac „politică murdară” pe seama faptelor măsurabile, nu pe seama „adevărurilor istorice”.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s