Un stat în afara istoriei reale

R. Moldova, stat dezbinat și sărac, va împlini 21 de ani de neîmpliniri… Nu doar independența rmoldov’nească trezește, încă, întrebări, dar și „nașterea” în sine a acestui statu-palmă-barbă-cot. Este un stat ivit din întâmplare (noroc de prăbușirea urss și nenoroc de alte evenimente triste, mai îndepărtate în timp).

Soiul acesta de statalitate bătută de vânt pare o parabolă, o utopie, RM însemnând, pentru multă lume, un putregai de țară. Prin urmare, motive de fericire pentru ziua de 27 august nu prea sunt, chiar dacă este de admirat efortul multora de a demonstra contrariul.

În asemenea împrejurări, mai sunt și oameni care se întreabă când va veni sfârșitul guvernării de pe Bâc și începutul altei guvernări, nu știu de unde.

Statul, așa cum îl știm din manuale, e o construcție perimată (așa cum evoluția societăților nu s-a oprit în anul 1500 așa nu se va opri nici în anul 2012, cu siguranță). Să se inventeze o altă construcție, care să-i împace pe toți „diferiții”, căci spre asta, parcă, se tinde. Noțiunile de stat, independență, suveranitate șchiopătează constant pe acest meleag dintre Nistru și Prut, parcă împins la nesfârșit în afara istoriei reale.

P.S. Despre zoologia religioșilor agresivi nu am amintit, că risc să-i provoc pe comentatorii din Evul Mediu. Amestecul deschis al habotnicilor în treburile unui stat de drept este un subiect tabu pe aici, încă.

 

 

 

Un gând despre “Un stat în afara istoriei reale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s