WPFD 2011, jurnalism, blogosferă şi digital media. Ce am auzit în ograda unchiului Sam

La începutul acestei luni, mai exact în perioada 30 aprilie – 7 mai, am avut posibilitatea, graţie Ambasadei SUA la Chişinău, să mă aflu pe tărâmul unchiului Sam, acolo unde se spune că libertatea pluteşte în aer. Împreună cu un numeros grup de jurnalişti, bloggeri şi scriitori din 40 de ţări (eu fiind unicul din Moldova), am participat la toate evenimentele prilejuite de marcarea, în Washington DC şi New York, a Zilei mondiale a libertăţii presei, sărbătorită pe 3 mai. De excelenta organizare a conferinţelor, a dezbaterilor şi nu numai s-au ocupat Foreign Press Center, Department of State şi UNESCO. Printre donatorii oficiali care şi-au adus aportul la organizarea amplului program au fost Google, Mashable, Associated Press, Yahoo!, Bloomberg şi multe alte instituţii cunoscute.

Newseum şi National Press Club din Washington, Clădirea ONU şi Columbia University din New York au găzduit evenimenele la care am participat. Cât despre recepţia oferită de Google în incinta Newseum, am aşteptat-o ca pe o duminică. Acolo am întâlnit multă lume bună şi am auzit, cu urechile mele, ce spun giganţii virtuali ai planetei. Tot acolo m-am fotografiat împreună cu Irina Bokova, director general al UNESCO.

Filing time-ul din program le-a permis curioşilor din echipă să viziteze muzee, să mai bată câmpii pe „ulicioarele” metropolelor. Marile atracţii au fost Noul World Trade Center, aflat în construţie, şi, în general, viaţa în Manhattan. Acela Express, tren de mare viteză ce leagă capitala SUA de New York, a fost printre numeroasele surprize ale unchiului Sam. Ce poate fi mai tare decât să călătoreşti cu până la 300 km/h, în compania unei echipe frumoase şi WiFi gratuit la dispoziţie?

Acum nişte idei post-WPFD 2011. Să ştiţi că cel care se face „vinovat” de textul ce urmează este bloggerul Alexandru Gurdila. Aşadar, este acţionar majoritar la copyright. 😀

Cum s-au „comportat” oamenii când le-am spus că sunt din Moldova? La evenimentele dedicate Zilei mondiale a libertății presei (World Press Freedom Day) din Washington au fost invitați 40 de jurnaliști, scriitori și bloggeri din 40 de țări ale lumii. Atmosfera de echipă a fost una cât se poate de prietenoasă și nu mai avea importanță de unde ești: din Timorul de Est, Zimbabwe, Republica Suriname, Afganistan, Iran sau Republica Moldova. Desigur, mulți colegi de echipă habar nu aveau unde este Republica Moldova. Apele se lipezeau doar după ce le aminteam de fosta URSS, de Cernobâl, de Lenin sau de comuniști. Abia după asta reaușeam împreună să punem Moldova pe hartă. Cu această ocazie, colegul din Africa de Sud mi-a spus zâmbind că toți cei de prin părțile noastre sunt ruși. Apropo, nimeni nu m-a întrebat dacă moldovenii ar fi cei mai bețivi de pe planetă. Totuși, nu suntem chiar… primii la pahar. Și foarte bine!

Încotro merge jurnalismul de astăzi, care sunt tendinţele? Timp de cinci zile, atât cât au durat conferințele și dezbaterile în Washington, mai apoi în New York, s-a discutat foarte mult despre jurnalismul din zilele noastre. Așa cum, în general, tema conferințelor a fost „Mass-media din secolul al XXI-lea: frontiere noi, bariere noi”, un subiect important al dezbaterilor a fost noile posibilităţi de exprimare în epoca digitală, din perspectiva jurnalismului online desigur.

Acum este evident pentru toți că jurnalismul se află într-un proces continuu de transformare, iar prezenţa în social media nu mai este un moft sau doar o furtună într-un pahar cu apă. Site-urile de știri se împacă foarte bine cu rețelele de socializare și viceversa. Digitalizarea jurnalismului clasic, internetizarea accelerată și accesul tot mai larg al oamenilor la noile posibilități de consum/producere/difuzare a informațiilor au schimbat mult jurnalismul de ieri. Rețelele de socializare și blogosfera au intrat foarte rapid în ograda jurnalismului, iar jurnaliștii de azi nu-și mai pot imagina meseria lor în afara acestora. În aceste condiții, se aud tot mai multe voci care pun la îndoială viitorul jurnalismului ca profesie. Acestea au fost doar unele dintre cele mai importante idei discutate la conferințele și dezbaterile din Washington și New York.

Bloggerii şi jurnaliştii. Ce facem cu digital media? Digital media, care s-ar părea că este liberă prin natura sa, încă nu este aproape de idealurile și valorile jurnalismului profesionist. Asta se întâmplă în foarte multe țări și regiuni. Odată cu noile posibilități de exprimare au apărut și noi bariere. Cenzura rămâne principalul obstacol ce limitează posibilitățile de informare/exprimare pe internet. În acest context, așa cum s-a spus și în cadrul conferințelor de la muzeul presei „Newseum” din Washington, bloggerii vor juca un rol foarte important la încurajarea libertății de exprimare peste tot în lume. Cu toate acestea, blogosfera și social media nu vor înlocui niciodată jurnalismul profesionist. De ce? Pentru că activitatea bloggerilor și a utilizatorilor de reţele sociale ține, în general, de exprimarea opiniilor personale, iar jurnaliștii profesioniști au, mai întâi de toate, misiunea de a informa corect și cât mai rapid. Aici e și diferența: de obicei, bloggerii operează cu opinii și convingeri strict personale, iar jurnaliștii operează cu informaţii verificabile, cu probe. Profesia de jurnalist, chiar și în epoca digitală, e „bătută în cuie”. Jurnalistul respectă „paradigma profesiei”, un șir de norme deontologice, legi etc. Bloggerul, mai mult sau mai puțin argumentat, scrie ce crede. Bloggerul nu a învățat „profesia de blogger”. Un jurnalist poate fi blogger. Însă nu toți bloggerii pot fi jurnaliști. Cu toate acestea, în final s-a ajuns la concluzia că atât jurnaliștii, cât și bloggerii sunt principalii modelatori ai digital media. La aceștia se mai adaugă și simplii utilizatori ai rețelelor de socializare, care partajează informații ce ar putea capta atenția jurnaliștilor şi a bloggerilor.

Lecţii de jurnalism nu ne-a dat nimeni. De la bun început, toți cei 40 de jurnaliști, bloggeri și scriitori din echipa noastră au fost luați drept profesioniști. Eu, de exemplu, am înțeles că nu are importanță unde te afli ca să poți face jurnalism de calitate, să scrii liber, călcând peste constrângeri și bariere. În acest sens, exemplar este cazul jurnalistului întemnițat Ahmad Zeidabadi din Iran, căruia i s-a conferit Premiul mondial al libertăţii presei UNESCO-Guillermo Cano 2011 pentru curaj și pentru valorile democratice pe care continuă să le susțină și să le promoveze, în pofida barierelor și a suferințelor.

Am văzut cum sunt și cum lucrează jurnaliștii americani. SUA este o țară cu o presă liberă, iar jurnaliștii NU sunt „câini turbați”, „periculoși pentru societate”, dar sunt cu adevărat a patra putere în stat. Deși în Republica Moldova situația presei s-a îmbunătățit și avem acum o presă parțial liberă, am uneori impresia că nu puțini jurnaliști autohtoni se tot întreabă CUM să scrie cutare sau cutare material, CUM să se comporte cu politicienii, CE să NU facă pentru a nu-i incomoda prea tare pe funcționarii, poliţiştii, profesorii, medicii corupţi până în măduva oaselor.

Nimeni nu le-a dăruit jurnaliştilor americani libertatea de exprimare. Ei înșiși au cucerit-o. E timpul ca şi în Republica Moldova jurnaliștii și toți cei care au acces și sunt implicați în digital media să ducă până la capăt lupa pentru valorile democratice. Doar aşa, într-un viitor mai puţin îndepărtat, cetățenii ar putea valorifica oportunităţile pe care numai o societate cu adevărat liberă ţi le poate oferi.

P.S. Despre WPFD 2011 şi moartea teroristului nr. 1 am scris, în SUA fiind, câteva materiale pentru HotNews.md şi Monitor Media. Mai jos link-urile.

9 gânduri despre “WPFD 2011, jurnalism, blogosferă şi digital media. Ce am auzit în ograda unchiului Sam

  1. Banuiam eu ca esti dus,da nu m-am gindit ca atit de international…
    Fain articolul.Concis,la obiect.
    Acum ar trebui sa urmeze parerile,senzatiile,trairile personale,nu?
    Eu sper ca da.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s