Orbecăind pe страда Субурбанэ

Această prezentare necesită JavaScript.

Iată şi страда Субурбанэ (strada Suburbană) din Floreşti, o localitate… urbană, reşedinţă de raion. De aici şi până în inima localităţii faci vreo 20 de minute cu „autopasul”. Dar nu asta am vrut să spun.

Ceea ce am vrut să arăt este urbanizarea superficială a orăşelului Floreşti. O astfel de urbanizare în stil moldovenesc persistă de două decenii în „cea mai săracă ţară din Europa”. Şi aici este vorba, în primul rând, de municipii şi de aşa-zisele reşedinţe de raion alde Floreşti, Glodeni, Hânceşti etc. – nişte localităţi urbanizate superficial, unde sărăcia e în capul mesei.

Abia acum, în timp, demagogia secerociocanică se vede pe faţă, în toată goliciunea ei – tovarăşii comunişti aşa şi nu au mai reuşit, odată cu industrializarea şi cincinalele, să urbanizeze cum scrie cartea măcar oraşele mai răsărite, dacă nu şi aceste orăşele, mai degrabă târguri, alde Floreşti.

Să mai pomenim de ortografierea sovietică a denumirii străzii? Nu am părea cu totul „suburbani” în faţa cuiva? Şi azi, după mai bine de două decenii de la căderea alfabetului chirilic, precum în Floreşti, aşa şi aiurea în Republica Moldova e „страда Субурбанэ”! Ce „limbă română” mai vreţi, tovarăşi, în Constituţie, dacă moldovenii şi azi orbecăiesc pe страда Субурбанэ sau la Офичиул Поштал (Oficiul Poştal)? ♦ HN


Articole relevante: Urbanizare în stil moldovenesc ♦ Casa părintească nu se vinde! ♦ „Срочно продаётся!” ♦ Orăşelul-cimitir din Republica Moldova ♦ Bate vântul prin fermele moldoveneşti ♦ Casele din capitală încep să se prăbuşească ♦ Strada st. cEl MArE din Floreşti ♦ Офичиул Поштал функционязэ…

Un gând despre “Orbecăind pe страда Субурбанэ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s