Până om merge fără vize în Turcia, turcii ne mai jupesc

Cică Republica Moldova şi Turcia vor relua negocierile privind liberalizarea regimului de vize. Cel puţin aşa transmit cu mare tam-tam agenţiile de presă moldoveneşti. Bună chestie, păcat de criticat. Chiar dacă unele partide, acum la guvernare, nu s-au ţinut de cuvânt atunci când au promis, de-a lungul electoralelor, că vor… risipi munţii în ceea ce priveşte apropierea de Uniunea Europeană.

Ei bine, moldovenii care au fost în Turcia ştiu că, odată ajunşi la o vamă turcească, pentru o viză obţinută fără probleme au a scoate din buzunar cel puţin 30 de dolari sau 20 de euro. Asta pentru a se afla în patria semilunei timp de 30 de zile. Culmea e că, în comparaţie cu alte state cu mult mai bogate, moldovenii plătesc acum cel mai scump pentru această viză. Cel mai scump în comparaţie cu statele pe care le vedeţi pe un ecran din poza de mai sus, înveşnicită în Aeroportul Internaţional Atatürk din Istanbul. Cetăţenii din ţări precum Grenada, Haiti, Irlanda, Jamaica, Kuweit, Maldives, Olanda, Norvegia, Oman achită doar 20 de dolari sau 15 euro pentru o viză ce le permite să se afle în Turcia tocmai 90 de zile.

Întrebarea e simplă. De ce oare până acum turcii le „vând” moldovenilor vize mai scumpe, pentru un timp de şedere mai scurt în comparaţie cu statele enumerate? Oare nu pentru că exodul de moldoveni (sau mai exact de moldovence) dinspre R. Moldova spre Turcia e mai mare? Sau pentru că pentru turci noi suntem o ţară mai bogată decât, de pildă, Norvegia sau Irlanda?

Mă rog, efortul ministerului de Externe moldovean în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize cu Turcia e de laudă, chiar dacă această problemă pare foaie verde pe lângă promisiunea guvernanţilor de a călători liber în Uniunea Europeană. Aşteptăm, aşteptăm să mergem tot aşa, liber, fără vize, şi în Uniunea Europeană. [sp/hn]

3 gânduri despre “Până om merge fără vize în Turcia, turcii ne mai jupesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s