Trist şi ruşinos: Guvernarea e neputicioasă în faţa sârmei

Granita-Romania-RM

Când în stânga, când în dreapta. Aşa circulă norocoşii moldoveni şi ucraineni pe Nistru, la Soroca. „De ce norocoşi?”, mă veţi întreba. Norocoşi pentru că între Nistru şi casele lor nu există niciun hotar stupid, marcat cu sârmă ghimpoasă. Ei, spre deosebire de locuitorii din unele regiuni de la hotarul cu România (care trăiesc la doi paşi de Prut, dar, poate, nu l-au văzut niciodată), pot admira oricând Nistrul, se pot relaxa de-a lungul malurilor, pot prinde un peşte, pot traversa râul…

E trist şi foarte ruşinos să-ţi dai seama că şi acum, pe „frontul” de vest, mai suntem îngrădiţi de rămăşiţe ale sârmei staliniste. Chiar şi după dispariţia totală a sârmei ticăloase de pe Prut, puţin probabil că locuitorii raioanelor de pe frontiera de vest vor putea în curând să se bucure de Prut tot aşa cum se bucură moldovenii, transnistrenii şi ucrainenii de Nistru.

În mare parte, în sensul direct, Guvernul Filat a dat sârma jos. Dar asta e puţin. Din păcate, nici în viitorul apropiat premierul Filat şi echipa sa de guvernământ nu va putea face ce este mai important. Nu va putea şterge sârma ghimpoasă din mintea multora. Moldovenii „patrioţi” care stau strajă cu toată dăruirea la hotarul de vest, păzindu-ne, probabil, de eventuale „invazii vestice”, trebuie să ştie de ce. HN

Viaţă pe Nistru

~ Raionul Soroca ~

Nistrul

Pe Nistru, la Soroca, oamenii prind peşte şi se odihnesc ori de câte ori doresc.

Tăcere pe Prut

~ Raionul Glodeni ~

Prutul

Pe Prut, la Glodeni, e linişte de cimitir. Gardul de sârmă ghimpoasă, care ne mai îngrădeşte aici, îi împiedică pe oameni să se bucure de Prut. Numai eu ştiu cum m-am pomenit pe malul Prutului şi cât m-a costat poza de mai sus, făcută cu un telefon mobil.

Sârma ghimpată de la Prut nu a căzut definitiv
Domnule Filat, mai doriţi suvenire?
Tragicomica graniţă de pe Prut (regiunea Pădrea Domnească, Glodeni)

6 gânduri despre “Trist şi ruşinos: Guvernarea e neputicioasă în faţa sârmei

 1. Ioane, să nu dramatizăm. Filat a spus clar să cadă sârma. Faptul că mai sunt „sovietici la minte” încă prin nord şi ţin cu tot dinadinsul la sârmă, nu e vina lui Filat. La fel cum nu e vina lui că aşa gândesc moldovenii noştri. Ruşii au avut nevoie de 60 de ani să-i îndobitocească, neaivorbind de ocupaţia ţaristă din sec. 18-19, dar Filat şi nici Ghimpu nu au cum să le schimbe mentalitatea într-un singur an.
  Plus că Filat are alte probleme mult mai importante de rezolvat. Patriotismul la moldoveni trece prin stomac. Mai întâi eşti nevoit să-i îndestulezi şi apoi să le spui cine sunt cu adevărat şi să le vorbeşti de sârmă!

  Apreciază

 2. Valentine,
  Lucrurile sunt cu mult mai dramatice decât ţi s-ar fi părut la prima vedere. Comparaţia dinre hotarele de pe Nistru şi Prut e chiar dramatică: la Nistru mergem fără probleme, iar dacă se întâmplă să calci pe malul Prutului (chiar şi cu sârma dată jos), eşti pus la pământ de grăniceri, iar spre tine este îndreptată ţeava unui Kalaşnikov şi (aceşti grăniceri moldoveni) ţipă în rusă „Stoi! Streleati budu!” (nu vorbesc de pe pereţi, dar vorbesc din experienţă personală). Ei bine, atunci să-mi spui, te rog, ce sentimente ţi-ar trezi asemenea caz, dacă ai trăi în Lunca Prutului toată viaţa şi nu ai putea călca pe malurile acestui râu, de teamă să nu fii arestat sau chiar împuşcat?

  Cât despre Guvernul Filat, nu trebuie să înţelegi că îl… învinuiesc! Eu cred că nu trebuie să dai vina pe un Guvern anumit. Acum, dacă e la putere, Guvernul Filat reprezintă, întâi de toate, Guvernul RM, iată de ce cred că e firesc să mă ataşez critic de acesta, dându-mi seama că vor mai trece ani de orbecăială în jurul „chestiunilor sensibile” şi nimeni nu va găsi vreo vină în Guvernul Filat, dar, istoriceşte vorbind, ar putea fi învinuit Guvernul RM în sine, ca instituţie guvernamentală. Nu trebuie să identificăm persoana cu instituţia. E o greşeală monumentală, de care încă nu ne-am izbăvit.

  Valentine, stomacul e stomac, dar demnitatea trebuie să fie demnitate. De ce să nu dramatizăm când anumite chestiuni ce ţin de istorie, limbă şi altele continuă să meargă prost chiar şi după 20 de ani de independeţă? Că n-o să admirăm curajul georgienilor şi al celor din ţările baltice la nesfârşit, în timp ce suntem atenţi să nu supărăm vreun politician pe care, poate, l-am votat anume cu scopul de a ni se reda demnitatea de care nu prea am prea dat dovadă până acum.

  Situaţia politică din RM e foarte delicată acum. Guvernarea e de alianţă, iar multe eşecuri pe plan politic sunt uşor de muşamalizat. Vedem ce va mai fi. Cred că o să se schimbe ceva în mod radical. Măcar în timpul vieţii noastre.

  Apreciază

 3. “Stoi! Streleati budu!”

  😆 Măi Ionie? Apăi tu ai vrută să trăși hotariu? Ai vrută să alipăști Moldova cu R.M.? Ai vrută ha să ruti România? Măi? Apăi tu iăști omu lui Simirad C-tin?? 😆 Mno binie că știu amu! 🙂 Potie ai vrută numa să păscuiăști? Aiaiiii, mno dapăi doră ăsta om-mi ești… 🙂

  Destul de jalnic este dacă armata Moldovei ocupate mai folosește limba rusă. Bun articol frate Ion! Deci ditamai instituția statului: armata folosește limba rusă.

  Apreciază

 4. Vorbeşti despre Prut, graniţa între Republica Moldova şi România şi pui un fragment de cântec în limba rusă? :)) (minutul 4) 😀
  Oricum, foarte bun filmuleţul, bravo!
  Referitor la Guvernul Filat, ştii bine că au vrut să scoată toată sârma, dar… nu e întodeauna aşa cum vrem noi 😛
  Şi aşa, trebuie să recunoaştem, sunt multe schimbări în acest sens: vama de la Rădăuţi, micul trafic la frontieră, bursele din ce în ce mai multe pentru elevi şi studenţi etc

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s