În memoria basarabenilor deportaţi

Pe Facebook a apărut un grup în memoria basarabenilor care, în contextul odiosului regim comunist-stalinist, au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan.

„Să ne amintim, în ziua de 13 iunie, de cei supuşi acelor presecuţii. De cei care au murit în drum, de cei care au murit în exil, de cei care au supravieţuit şi s-au întors, dar şi de cei care au supravieţuit şi au rămas să trăiască departe de casă. Să arătăm că noi nu-i uităm, să arătăm că nouă ne pasă, iar în acest caz memoria va deveni sinonimă cu demnitatea”, scrie administratorul grupului „În memoria celor deportaţi (12-13 iunie 1941 şi 5-6 iulie 1949)”.

„12-13 iunie 1941: 30.000 deportaţi… 5-6 iulie 1949: 40.000 deportaţi… şi câteva sute de mii în afara celor două valuri de deportare… Ei sunt parte din trecutul nostru comun, ei sunt parte din noi. Cu greu am găsi pe cineva din Moldova care să nu fi avut măcar o rudă surghiunită în Siberia sau Kazahstan. În noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, la ora 2:30, a început primul val de deportări”.

În premieră pentru Republica Moldova, Guvernul Filat a anunţat, pentru acest sfârşit de săptămână, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, acţiuni de comemorare a victimelor deportărilor de acum şase decenii.

2 gânduri despre “În memoria basarabenilor deportaţi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s