Protest on/offline: „Noi nu vom celebra o victorie străină!”

Peste 360 de utilizatori ai reţelei Facebook, majoritatea membri ai grupului „Nu vrem soldaţi moldoveni la parada din 9 mai 2010 de la Moscova”, în momentul de faţă cu peste 570 de susţinători, vor protesta azi, începând cu ora 17.00, în scuarul de lângă monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Motivul protestului este decizia autorităţilor moldovene de a trimite soldaţi moldoveni la parada din 9 mai din capitala Federaţiei Ruse.

Participanţii la eveniment au anunţat pe Facebook că se împotrivesc deciziei autorităţilor moldovene, chemându-i, cu acest prilej, pe toţi oamenii de bună-credinţă „să ne apărăm demnitatea naţională”.

„Să ne apărăm demnitatea naţională!”

„Este inacceptabil ca soldaţii noştri să mărşăluiască alături de o armată care, în alte uniforme, ne-a cotropit pământurile, ne-a împuşcat şi deportat bunicii sau părinţii! Aceeaşi armată a tras în soldaţii noştri în timpul conflictului de pe Nistru şi tot ea ocupă până în prezent Transnitria, încălcând în mod flagrant integritatea teritorială a statului nostru! Noi nu vom celebra o victorie străină şi nu vom renunţa la demnitate!”, susţin cei peste 360 de facebookeri care intenţionează să continue protestul din mediul online în cel offline.

„Acest protest a fost iniţiat de societatea civilă”

Acum câteva zile, unul dintre coordonatorii protestului care va avea loc în această seară, începând cu ora 17.00, la Chişinău, i-a anunţat pe participanţii la eveniment că protestul nu va fi de natură politică, acesta reprezentând o acţiune a societăţii civile. „Există deja provocatori şi mizerii care preiau mesajul original, adaugând fraze de genul «Mihai Ghimpu vă cheamă la protest!». MINCIUNI!”, atrag atenţia organizatorii protestului.

„Noi nu reprezentăm niciun partid sau organizaţie. Trebuie să fie clar că acest protest a fost iniţiat de societatea civilă! Scopul nu este de a susţine un partid sau un lider politic, ci de a susţine o idee şi un mesaj: Nu vrem să trimitem soldaţi la parada de pe 9 mai din Moscova!”, concretizează coordonatorii protestului programat să aibă loc în această seară în centrul Chişinăului. HN

4 gânduri despre “Protest on/offline: „Noi nu vom celebra o victorie străină!”

 1. Mi se pare mie sau tu scriai înainte cu Î/sînt? Ai trecut cumva mai nou în tabăra latinomană, cea cu Â/sunt? E cel puţin stranie evoluţia ta, ca de altfel şi decizia altora din Republica Moldova de a scrie în acest mod nu numai greşit, dar şi mincinos faţă de istoria limbii române. Şi spun asta pentru că însuşi Eugen Coşeriu (cel mai cunoscut lingvist de origine română în străinătate, născut în judeţul Bălţi) nu a fost de acord cu schimbarea făcută de academicienii români în 1993 pentru a li se trece cu vederea marile „realizări” de dinainte de 1989, în speţă primirea în Academie a celor doi Ceauşeşti, care erau nişte semianalfabeţi notorii.

  Oricum, uite nişte discuţii din 2010 pe tema asta:

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=648686

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=572546

  Apreciază

 2. Rudolf,
  E adevărat, ortografiam cu Î/sînt. Pe Internet, am renunţat să mai scriu aşa. De ce? Multe texte de aici le public şi pe unele site-uri de ştiri, iar acolo se scrie după normele propuse de Academia Română în 1993. În plus, îmi place să fie o armonie peste tot. Oricum, cu timpul toţi vor ortografia cu Â/sunt (poate cu excepţia unor cercuri tot mai strâmtorate).
  Nu credeam că cei care ajung şi pe acest blog sunt foarte atenţi la detalii. 🙂
  Mulţumesc pentru link-uri.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s