Vitalie Cojocari: „Comunismul, ca şi fascismul, este un mare rău”

„Propaganda comunistă şi-a făcut bine treaba, altfel nu-mi explic de ce nu am aflat mai devreme despre această tragedie (masacrul celor 22 de mii de polonezi la Katyn – n.r.). Mi s-a părut foarte ciudat să învăţ lucruri absolut noi referitor la un fapt istoric despre care crezusem că ştiu multe: ororile făcute de comunişti”. Este o primă concluzie la care ajunge jurnalistul Vitalie Cojocari în articolul „Tinerii votanţi ai comuniştilor – opera profesorilor de istorie”, publicat pe blogul său.

„Am fost minţit prin omisiune”

Vitalie Cojocari mulţumeşte postului de televiziune Jurnal TV pentru că a difuzat recent filmul „Katyn”, o ecranizare care l-a făcut pe blogger să creadă că „a fost minţit” de către profesorii săi de istorie: „Am fost minţit prin omisiune. Mi-au împănat capul cu ororile fasciştilor, ne-au povestit despre Auschwitz, despre exterminarea evreilor, dar nu au suflat niciun cuvânt despre ce au făcut comuniştii. Puteau, de exemplu, să ne zică şi câteva lucruri despre „Katyn”. Ţin minte că am trecut razant şi prin istoria despre deportările moldovenilor.”

„Comunismul, ca şi fascismul, este un rău, un mare rău”

Conştient de faptul că „vor exista mereu săriţi de pe fix care îl vor glorifica pe Stalin”, Vitalie Cojocari scrie că cei „sănătoşi” trebuie să-şi dea seama că partidul comuniştilor are încă mare influenţă în Moldova pentru că „cei care au purtat acest nume până la ei nu stau pe stâlpul infamiei, ca şi fasciştii”.

„Istoria nu ne-a fost predată bine la şcoală”

„Generaţia bătrână este pierdută, este zombată dramatic, şi, din păcate, îi calcă pe urmă şi generaţia celor tineri. Tinerii parcă simt că nu e bine să fii comunist, dar întreabă-i: de ce? Nu o să ştie ce să-ţi spună. Nu au informaţiile necesare din şcoală. Profesorii de istorie sunt de vină”, conchide Vitalie Cojocari.

HotNews.md, Cojocari.ro

Un gând despre “Vitalie Cojocari: „Comunismul, ca şi fascismul, este un mare rău”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s