„Publika TV” şi „Blik”, proiecte de rusificare a românilor basarabeni?

Vrem Publika TV doar în Limba Română!” este un grup de peste 200 de utilizatori ai reţelei Facebook.

„E greu să vezi cum o televiziune din România investeşte bani în rusificarea românilor din Basarabia”, scrie administratorul grupului „Vrem Publika TV doar în Limba Română!”.

Recent, şi cunoscutul om de afaceri Dinu Patriciu, proprietar al „Adevărul Holding” din România, a anunţat, potrivit Monitor Media, că cel puţin două publicaţii de-ale sale se vor extinde în Republica Moldova în timpul apropiat – „Adevărul” şi „Click”, urmând să apară, în limba rusă, şi publicaţia „Blik”. „Dacă vrei să ai un impact, trebuie să te adresezi tuturor, iar în Moldova este o populaţie rusofonă de circa 40%”, a spus Dinu Patriciu, citat de Monitor Media.

Cea mai importantă şi unică investiţie românească (4,5 mil. euro) în mass-media din R. Moldova, „Publika TV”a fost lansată la 7 aprilie 2010. Este o investiţie făcută de către Sorin Ovidiu Vântu, proprietar al trustului media Realitatea-Caţavencu.

Prima televiziune de ştiri autohtonă, „Jurnal TV”, s-a lansat cu o lună mai devreme, pe 5 martie. HN

11 gânduri despre “„Publika TV” şi „Blik”, proiecte de rusificare a românilor basarabeni?

 1. Вы, националисты. Сколько можно разжигать национальную войну? Неужели нельзя жить в мире со всеми национальностями ? Не нравится русский, читай на румынском, не нравится румынский, читай на английском. Что за желание не здоровое ? Вы уже напоминаете выходцев арийской расы, сжигающих людей только за то, что у него волосы на голове кучерявятся.
  Русские здесь всегда были и будут, так же как и гагаузы, румыны, болгары и украинцы. Молдова – многонациональная страна и глупо это отрицать.
  Прекратите свою никому не нужную национальную пропаганду. Живите в мире и гармонии.

  Apreciază

 2. Cine vrea presa in limba romana sa isi scoata din televizoare toate programele de limba rusa. La radio sa asculte doar posturi de limba romana.

  … si sa aiba mandria de a-si vorbi limba materna.

  Apreciază

 3. @Alexei, eu v-am suportat tupeul şi toată mândria voastră 20 de ani. De când mă ştiu – îmi staţi în gât. Fii bun şi învaţă limba română, aşa cum eu am învăţat limba rusă. Dacă te simţi cu musca pe căciulă, cale-ntoarsă la tine acasă.

  Referitor la articol, Ioane, credeam că Patriciu are cap pe umeri. M-am înşelat.

  Apreciază

 4. Alexei
  Îmcearcă tocarășu’ și-n limba română. Limba definește nația. Ăentru cultura ta generală hai că-ți scriu ceva despre români vs ruși. Raportat la numărul de locuitori românii au dat cu de 18 ori mai multe capete luminate decât rușii. Așa că există și cultura românească, nu numai așa zisa mare cultură rusă. Nu știai asta așai păpișe?

  Apreciază

 5. Mie-mi pare ca e corect ce fac astea. Cum nu am da cel putin 1 din 2 Moldoveni are sange slavon prin vene. nu putem ignora 40% din populatia tarii. Si idn punct de vedere al marketingului si moral e corect. Sunt pro 🙂

  Apreciază

 6. p.s. @Damian pentru Alexei si multi altii vorbitori de rusa Moldova e Acasa, pt ca s-au nascut aici. Asa a facut istoria. Nu-mi plac oameni ca tine, sunteti rai si nesimtiti si cu prima ocazie ati emigra, multi au si emigrat, cei mai infiorati nationalisti sunt in RO, in canada si mai sunt vreo 2 prinf ranta

  Apreciază

 7. Pai cum sa nu emigreze oamenii avind in vedere in primul rind situatia economica dar si conditiile referitoare la limba si nationalitate care sint prezente in societate. Cind timp de zeci de ani regimul sovietic a facut colonizari , deportari si alte experimente demografice pentru a schimba raportul etnic in regiune si apoi timp de 8 ani PCRM-ul a consolidat acest sistem anormal in societate care este doar in favoarea vorbitorilor de limba rusa , atunci oamenii cum sa nu emigreze? Nu toti accepta pasiv aceasta situatie.Bineteles ca Alexei n-are nici o vina ca s-a nascut in Moldova chiar daca poate ca bunicii sau chiar parintii lui s-au nascut pe undeva prin Belarus sau la Vladivostok.Insa e necesar ca Alexei care s-a nascut in Moldova si e asa mindru de asta sa fie constient ca atitia oameni au suferit si atita amar de lume a fost deportata ca sa se ajunga la situatia actuala.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s