7 aprilie, pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi

Coridorul Mortii-Balti (5)

Acum câteva ore, pe scena Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi a fost jucat, în premieră, spectacolul „Coridorul morţii”, după o piesă dramatică despre evenimentele din aprilie 2009 de Irina Nechit.

Un ecou al evenimentelor tragice din noaptea de 7 aprilie 2009, piesa i-a sensibilizat vizibil pe spectatorii din sala arhiplină. A fost prezentă şi autoarea piesei, Irina Nechit, care a spus că energia puternică şi mesajul pe care le-au transmis actorii nu mai pot fi comentate.

În spectacol va fi antrenată toată trupa teatrului”, a spus, în ajunul premierei, Anatol Răcilă pentru DECA-press, precizând că aceasta „va fi o premieră foarte dură”.

Titlul piesei jucate în această seară pe scena Naţionalului bălţean aminteşte, fără îndoială, de aşa-numitele „coridoare ale morţii” de după 7 aprilie 2009, când, mai cu seamă aripa tânără a societăţii, a ieşit în stradă să protesteze, fără a bănui de cursa pregătită de provocatori, contra Partidului Comuniştilor din R. Moldova, care a fraudat masiv alegerile parlamentare din 5 aprilie.

În centrul jocului actoricesc al piesei a fost personajul Valeriu (jucat de actorul Ciprian Răcilă). Valeriu aminteşte de Valeriu Boboc, tânărul care a fost ucis în noaptea din 7 spre 8 aprilie 2009 în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău.

De regia spectacolului „Coridorul morţii” s-a ocupat artistul emerit şi directorul Teatrului Anatol Răcilă, scenografia a fost semnată de maestrul în arte Victor Palii, iar selecţia muzicală a realizat-o V. Burcovshi.

În sală nu au fost văzuţi, aşa cum se aştepta, preşedintele interimar Mihai Ghimpu şi premierul Vlad Filat. Mai mult, nu a fost văzut nici primarul comunist de Bălţi, Vasili Panciuk.

Argus, HotNews.md

Vezi mai multe poze (aici şi pe Flickr) de la spectacolul „Coridorul morţii” în slideshow-ul de mai jos.

 

12 gânduri despre “7 aprilie, pe scena Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălţi

 1. am fost si noi.
  actorii au jucat superb.
  dar nu stiu daca idea de a inscena durerea maicii se poate asemana cu realitatea, oricat de realist ar juca actorii, doliul mamei lui Valeriu de pe scena arata totusi fals.

  Apreciază

 2. Se trezeste si Baltiul, mai ales ca acesta a fost primul oras din Basarabia care a cerut Unirea cu România. Apoi au fost basculati mii de rusi si haholi tocmai pentru a distruge spiritul românesc. L-au distrus in mare parte, dar nu l-au omorat, asa ca acesta va renaste.

  Apreciază

 3. Bravo, celor, care au gindit si contribuit la aparitia acestui spectacol. Este nevoie, ca lumea sa stie si sa-si aminteasca, odata ce cei mai sus pusi se fac a mai uita ,intimlari si oameni care-au suferit la acel moment…fotografiile impresioneaza, dar as fi vrut un fragment video din acest spectacol…

  Apreciază

 4. am fost si am privit la teatru,e cu adevarat super,dar melodia cintata de orchestra stie cineva cum se numeste?trimitetimi va rog raspunsul pe email

  Ψ-on: La care „orchestră” te referi, Dany?

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s