De Ziua Unirii, Noua Dreaptă a venit şi la Bălţi

Ieri, 27 martie, la Bălţi, a avut loc un miting prilejuit de consemnarea celor 92 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 1918. Evenimentul a fost organizat de Noua Dreaptă şi de Mişcarea Naţional-Creştină din Basarabia. La manifestaţie, unde a fost prezent şi liderul Noii Drepte din România, Tudor Ionescu (care ţine un amplu discurs), au participat peste 100 de tineri români din Basarabia, Muntenia, Ardeal şi Moldova. Aceştia au sărbătorit, pentru prima dată împreună, ziua de 27 martie 1918, când Sfatul Ţării hotăra că Basarabia „de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România„. HN

5 gânduri despre “De Ziua Unirii, Noua Dreaptă a venit şi la Bălţi

 1. La Cluj n-a fost prezentă ND cu cocazia Festivalului Basarabia 2010 Cluj-Napoca, ediția VII dar a avut o amploare mare și a fost susținută de media publică, de media privată, de diverse firme și instituțiile locale. Aici au fost chiar și cei de la MOLDOVA1. Păcat că la Bălți nu a fost implicare din patea societății 😦 Mă așteptam la mișcare mai mare :(. Dea Domnul ca anul viitor să fie mai de amploare la Bălți.
  Programul event-urilor de aici a fost următorul:
  AFIȘ FESTIVAL BASRABIA CLUJ_NAPOCA EDIȚIA VII: http://i39.tinypic.com/wcl4if.jpg
  PROGRAM

  Joi, 25 martie
  Sala de Sticlă a Primăriei Cluj
  11:00 Deschiderea Oficială a Festivalului
  11:30 Dezbatere publică: „Scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut”
  Casa de Cultură a Studenților
  16:00 Joc intelectual: „Ce? Unde? Când?”, Etapa I
  21:00 Teatru: „Footage”, de Nicoleta Esinencu

  Vineri, 26 martie

  FSPAC, UBB
  12:00 Lansare de carte: „100 de Zile”, de Stela Popa
  14:00 Dezbatere publică: „Mass-media – a patra putere, al șaselea simț”
  Casa de Cultură a Studenților
  16:00 Joc intelectual: „Ce? Unde? Când?”, Etapa II
  18:00 Proiecție de filme, OWH Studio

  Sâmbătă, 27 martie

  Liceul „Onisifor Ghibu”
  11:00 Depunere de flori la bustul lui Onisifor Ghibu. Flashmob.
  Sala de Sticlă a Primăriei
  Întâlnire a Primarului Sorin Apostu cu Ion Cebanu, Ministrul Tineretului din Moldova
  Stadion Sintetic UBB
  12:00 Campionat de fotbal

  Casa de Cultură a Studenților
  13:00 Concert folcloric: „De Neam și Dor”

  Duminică, 28 martie

  Întrevedere a Primarilor Clujului și Chișinăului, Sorin Apostu și Dorin Chirtoacă
  Casa de Cultură a Studenților
  15:00 Proiecție de film: „Where Europe Ends”
  Club „Ring”
  21:00 Concert Todo, Alternosfera

  AFIȘ STELA POPA: http://i42.tinypic.com/mt5lyu.jpg

  Jurnalista moldoveană Stela Popa, a lasnat la Cluj, la facultatea de Stiințe Politice Administrative și ale Comunicării, de la ora 10,00, volumul său de debut: ”100 de zile”.Romanul se derulează pe fundalul tensiunilor politice de la Chișinău, în primăvara anului 2009. Evenimentul are loc în cadrul festivalului Basarabia, ediția a VII-a. Un mic sumar al cărții:
  ”Roberta Ciugureanu, o tânără din Transnistria, vine la Chișinău împreună cu sora sa geamană pentru a-și realiza visele. Absolvă facultatea de Jurnalism și intră în lumea tumultoasă a presei. Între timp, devine și lector universitar. Într-un fel, urmeaza calea părinților săi. Roberta provine dintr-o familie de intelectuali de la țară, chiar din satul de baștina al fostului presedinte al R. Moldova, Vladimir Voronin – comuna Corjova. Ion Ciugureanu, tatăl protagonistei, director al Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, este deținut pentru omor într-o inchisoare din regiune. De fapt, motivul este altul: Ion era directorul singurului liceu românesc de la Tiraspol și își lua misiunea în serios. După arestarea soțului ei, Viorica Ciugureanu, mama Robertei, învățătoare și ea, nu mai rezista presiunilor smirnoviste și se muta la Chișinău, alături de ficele sale, Roberta și Catinca, cu cel de-al treilea copil, Dragoș. Chișinăul nu îi primește cu pâine și sare, astfel că greutățile materiale o obligă pe Viorica să plece la muncă peste hotare.
  Romanul este axat pe traseul Corjova-Chișinău-București, derulat prin intermediul personajului principal, Roberta. În timp, ziarista ajunge și la București, ca militantă pentru apropiererea R. Moldova de România. Va avea de plătit pentru asta.”

  AFIȘ MAS MEDIA: http://i41.tinypic.com/oshfkp.jpg

  Motivaţie:
  Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Cluj-Napoca a organizat dezbaterea Mass-Media: a patra putere şi al şaselea simţ? în cadrul Festivalului Basarabia, ediţia VII-a, care a avut ca scop sărbătorirea a 92 de ani de la unirea Basarabiei cu România. G.I.B. Cluj şi-a propus să creeze un cadrul non-formal care să faciliteze schimbul de experienţă, opinii, sfaturi şi metode între jurnaliştii din Republica Moldova şi România.
  De asemenea dorim să facilităm colaborările media între publicaţiile şi televiziunile locale din oraşul Cluj şi cele din Republica Moldova, Chişinău. O altă motivaţie care stă la baza iniţierii acestei dezbateri este şi dorinţa noastră de ai promova în mediul Clujean pe formatorii de opinie, oamenii de cultură, reprezentanţi ai organelor de conducere din R. Moldova.
  Vom încerca să aflăm care sunt principalele probleme cu care se confruntă mass-media moldovenească şi care sunt principalele soluţii pentru rezolvarea lor. Datorită faptului că vom avea un invitat din partea autorităţilor de stat moldoveneşti vom încerca să surprindem atât perspectiva puterii centrale asupra importanţei presei în societate cât şi cea a jurnaliştilor şi studenţilor participanţi
  Concluziile dezbaterii se vor centra asupra soluţiilor la problemele jurnaliştilor din Republica Moldova şi România, asupra rolului pe care mass-media trebuie să îl aibă în societate şi dacă aceasta şi-l îndeplineşte sau nu, care sunt obstacolele care stau în calea unei prese libere şi care sunt soluţiile pentru combaterea lor.

  Teme de discuţie:
  1. Mass-media sub regimul Voronin(2001-2009) – Mass – Media în 2010.
  Experienţele jurnaliştilor din R. Moldova (prezenţi la dezbatere), dacă au fost supuşi ei înşişi la presiuni din partea autorităţilor, dacă au fost persecutaţi, dacă le-a fost pusă viaţa în pericol. Jurnaliştii vor fi rugaţi să facă referire la perioada dinainte de 7 aprilie.
  Polarizarea presei moldoveneşti: presa de partid şi presa de opoziţie în perioada 2001-2009) Cum arată presa acum, în anul 2010? (Cazul Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie – este presa un câine turbat? ) Cât de liberă este presa în 2010. Asistăm la o tranziţie a presei?
  2. Piaţa media: competitivitate, ofertă-cere şi profit în R. Moldova şi România.
  3. Rolul presei în contextul 7 aprilie. Cazuri reale de intimidare a presei (experienţele jurnaliştilor prezenţi) Presa şi situaţia politică. Câtă credibilitate are presa în faţa cetăţenilor după 7 aprilie? A avut sau are presa puterea să schimbe viziunile oamenilor asupra politicului?
  4. Cum poate schimba mass-media situaţia politică, culturală şi socială din R. Moldova? Poate fi a patra putere în stat? Ce, Cum, Cât? Propuneri şi soluţii. (campanii de responsabilizare a populaţiei, proiecte pentru jurnalişti)

  Invitaţi:
  R. Moldova
  Ion Ceban (Ministrul Tineretului şi Sportului din R. Moldova)

  Ziarul Capitala
  Antonina Sârbu
  Tamara Ciobanu

  Ziarul de Gardă
  Victor Moşneag
  Viorica Rusu

  Revista Akademos
  Viorica Cucereanu Bogatu

  OWH Studio
  Virgil Mărgineanu
  Natalia Jucu
  Sergiu Dosca
  Marin Iliuţ

  Doru Dendiu (corespondent TVR1 la Chişinău)
  Stela Popa

  TV Moldova 1

  România
  Presa Clujeană

  MEDIAFAX
  Vasile Măgrădean

  AGERPRES
  Marius Avram
  Făclia
  Cosmin Puriş

  UBB RADIO
  Andrada Lăutaru

  PATRIR
  Corina Simon
  Gazeta de Cluj
  Tiberiu Hrihorciuc

  AFIȘ ALTERNOSFERA: http://i44.tinypic.com/xd653.jpg
  În data de 28 martie 2010 trupa Alternosfera din Chişinău a susţinut un concert live în Club Ring.
  Concertul a reprezintat seara de închidere a Festivalului Basarabia organizat de Grupul de Iniţiativă
  Basarabeană Cluj. În deschidere a cântat trupa Todo.

  Cam asta a fost aici și se ține de 7 ani. Mă repet: dea Domnul ca și la Bălți să vedem anul viitor o prticipare mai mare din partea societății bălțene.

  Apreciază

 2. Ludmila
  Mai așteaptă Ludmilo. Mai e până la acea schimbare. natura s-o tăt trezit zeci de ani pă Moldova ocupată da tăt dejaba. Io doresc să hie bine dar trebui mai multă vână, mai multă atitudine-n vizța de zi cu zi. O singură zi pe an în care vin ucenici de la ND, ăi mai pârliți nu-nseamnă că natura-nvie. Ai văzut vreodată ND cum demonstrează la Cluj?E o mare diferență. la Bălți n-am văzut decât ceva firav.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s