BLOGGĂRU’ ANULU’ şi ăl mai PIZDOS blog născocit pe teritoriul actualei R.M.

Gata, sunt mai disperat decât Disperatul. Zăboveşte un pic, nu închide fereastra, că mai departe ai să vezi de ce. Însă bagă de seamă: dacă eşti un/o înăcrit(ă), în criză de umor, mai bine închide, că ai putea să te apuci de (re)interpretat nervos, aici şi aiurea. Trebuie să ştii că ceea ce vei citi este o părere a unui simplu cititor de bloguri, nu tocmai a unui blogger cu… „actele în regulă”. Asta e bine să nu uiţi, să ştii de la bun început, ca să nu mai bat o dată şi la nesfârşit apa-n piuă degeaba.

Prostia şi talantul lui Pavel Turcu

O ţară întreagă a plâns şi plânge după Pavel Turcu. Recent, juriul a dat cu piciorul în talentul Republicii. Nică cultură, uăi! Să le fie ruşine. Doar i s-a făcut omului atâta imagine. Şi când te mai gândeşti că până la urmă pe Pavlic îl îndrăgiseră chiar şi spumele estradei moldoveneşti, ba chiar şi unii dintre vajnicii compozitori de la noi. Degeaba scria directorul portalului de ştiri nr. 1 din Moldova (pe blogul său, dar şi pe VoxPublica) despre „prostia bloggerilor moldoveni”, care, cu toată tăria lor, l-ar fi promovat cu atâta convingere pe paznicul din Ungheni – cică, ţine să ne convingă unimedistul, întruchiparea prostiei. Pe dracu! Taman de asta are nevoie ţara acum! De „prostie”. Ce ştie Darie?

Ei bine. Pavluşa a picat, dar nu cu totul. Beţia PR-ului (despre care nici nu a visat) l-a scos cu totul din anonimat. De acum încolo, cu lupa, ar putea fi căutat pe la nunţi şi cumătrii. Dar Pavel Turcu a câştigat şi titlul de „bloggerul anului”.

Darie şi Conţiu au, totuşi, dreptate

„Dacă nu luăm în calcul protestele din 7 aprilie 2009, este pentru prima dată când blogosfera a fost atât de organizată. Şi-a demonstrat puterea. Dar şi prostia…”, scrie Tudor Darie despre promovarea în online şi la tv a reputatului paznic. Şi are dreptate.

„Organizatorii aşa-zisului Festival impotent al blogurilor moldoveneşti Blogobăţ «corup» tinerii şi califică câştigătorii fără pic de transparenţă. Cine dintre bloggerii fără muci să se mai încumete să participe şi la anul?”, scrie Mihai Conţiu într-un comentariu apărut AICI (că o fi bila lui Conţiu sau nu, e altă treabă). Se pare că ar avea şi „moldosubteranul” dreptate.

Votul tău, multiplicat, contează!

Aşadar, cine a votat blogurile concurente? Mătuşile şi moşii de la ţară? Sau tinerii care încă nu ştiu ce este un… E-mail? Aşa şi trebuia: bloggerii s-au votat masiv unii pe alţii. Dar nu asta e problema. Problema e că s-au acumulat puncte prin fraudă, unii votându-şi blogurile de la toate computerele la care au avut acces. Despre asta membrii juriului au tăcut chitic în faţa camerelor de luat vederi, dar s-au plâns de imperfecţiunile sistemului pe Twitter şi pe Facebook, târziu în noapte. Vitalie Eşanu, par exemple, trebuie să ştie ce am în vedere.

Foaie verde

Când este vorba de un festival cu acoperire naţională, ar fi potrivită o abordare şi o apreciere polimorfe a blogurilor participante. Nu ar încurca mai multe categorii de înscriere a blogurilor. Criteriile de apreciere trebuie şi ele diversificate, pentru că nu poţi pune pe acelaşi cântar un blog ţinut de un jurnalist (profesionist) care are la dispoziţie toate posibilităţile tehnice, şi un tânăr din Năduşita Veche, viitor jurnalist de succes, care acum scrie interesant pe blogul său, dar nu are „acoperire tehnică”, nici domeniu pesonal, nici pile pe twittosferă. Acest tânăr trebuie încurajat, dacă e activ şi scrie bine. Altfel ce soi de „blogosferă naţională” ar fi asta, dacă nu „chişinăueană”?

Dar oare membrii juriului au analizat atent chiar toate cele 167 de bloguri şi 47 de articole înscrise în concurs?

Finis coronat opus

Până la urmă nimeni nu a ieşit în pagubă: nici Turcu, nici admiratorii săi. Toţi se bucură de popularitate, mai cu seamă Posmotrel (cunoscut şi ca Viorel Mardare), care, poate numai „mulţumită” paznicului şi a „prostiei bloggerilor moldoveni”, s-a pricopsit cu titlul „bloggerul anului”, decernat ieri, 20 martie 2010, la The Flying Pig, bd. Moscova 9, după ora 14:00, în Chişinău.

Nu e prea deocheat ca cel mai pizdos blog să ia chiar „toate” premiile şi să servească drept model de blogging tocmai un an de zile în blogosfera moldovenească, atât de pestriţă în sine?

P.S. Unii ar spune că îs bun de gură, că mai bine m-aş apuca eu însumi de organizarea unui Festival de alternativă. Bună idee! Interesant ce ar spune despre asta X, Y şi Z. 😀

P.P.S. Ah, da, cum, pentru succesul binemeritat la Blogovăţ-2010, să nu-i felicit pe bloggerii Oxana Greadcenco, Vitalie Cojocari (care, cred eu, ar fi trebuit să pună mâna pe titlul „bloggerul anului”), Vanea Profor, Vitalie Branişte, Nicu Calcea, Sorin Hadârcă (ordinea cap-coadă-coadă-cap e la fel de valabilă), de blogurile cărora sunt mai mult sau mai puţin legat? Felicitări! Cred că aţi meritat. 🙂

UPDATE: După vreo 6 ore de la publicarea acestui articol, revin, cu mâinile tremurânde, spre laptop. Îl conectez special pentru Posmotrel. Trebuie şi eu, ca prostul, să recunosc că tipul chiar e bravo, doar a convins mii de oameni să-l voteze pe Turcu. Asta înseamnă ceva! Deci merită să fie bloggerul anului în R. Moldova. Asta o spun cu toată seriozitatea. 😉

Mă duc să-mi continui somnul. 😀 Pe curând, blea!

25 de gânduri despre “BLOGGĂRU’ ANULU’ şi ăl mai PIZDOS blog născocit pe teritoriul actualei R.M.

 1. Blogul e blog… principalu e ceea ce se scrie in acel blog… nu cred ca numai blogurile ocupate de probleme politice pot fi numiţi „BLOGERII ANULUI 2010”.. Nu vreu sa fac nici o descriminare, dar sunt la fel multe bloguri interesante, care îşi merită numele, şi sunt poate mai mult apreciate(de oameni de oameni care stiu ce-nseamna un blog). Scuze Ioane de curajul pictate prin slove, dar orientarea ta (şi a celor numiţi mai sus din „capul mesei”), spre problemele politice si sociale, ustură prea mult ochii blogerilor. Şi nu uita, sunt mulţi blogeri (în afara problemelor politice), care îşi merită cu adevărat…

  P:S sper să nu-mi ceri numele blogerilor, că-s foarte mulţi…. :p

  Apreciază

 2. Y zice ca traim in Moldova & the cumatrism phenomenon is really on the top !

  In alta ordine de idei, pe cine f##e nationalismul nostru ? Mai bine hai cu maria decit cu limba română, mai bine hai cu pavel turcu decât cu Grigore Vieru și de ce nu, hai mai bine la discotecă decât la biserică.

  http://www.basarabia91.net

  Apreciază

 3. daca sincer.
  Ion ai dreptate.
  cum mlia la posmotrel cu xuineaua lui de artikole .. tare captivante si interesante sa dai titlu de blogger ?
  disperatul e frate-sau …

  Apreciază

 4. Problema e că s-au acumulat puncte prin fraudă, unii votându-şi blogurile de la toate computerele la care au avut acces. Despre asta membrii juriului tăcut chitic în faţa camerelor de luat vederi, dar au s-au plâns de imperfecţiunile sistemului pe Twitter şi pe Facebook, târziu în noapte. Vitalie Eşanu, par exemple, trebuie să ştie ce am în vedere.

  hai ca aici gresesti. Dupa ce s-au anuntat rezultatele, am inceput sa intreb insistent pe cine naibii au descalificat. Pana la urma a iesit Esanu si a anuntat despre problema asta, doar ca uitase numele. Dar l-a anuntat pe twitter si pe situl blogovat. 🙂

  Apreciază

 5. Multumesc pentru increderea acordata. Oricum, ideea acestui concurs este sa sudeze blogosfera, nu s-o sfasie in bucati ireconciliabile… Sau de ce spun asta? Ideea acestui concurs este de fapt sa ne dezbine, sa ne punem unii pe altii, sa concuram, sa fim mai buni decat altii.
  Oricum, vreau sa spun ca blogul tau este unul destul de bun. L-am adaugat in reader si il citesc mai mereu. Asa ca, da-i inainte cu atitudine. Ca-i dai bine.

  Apreciază

 6. Blogăru’ lu’ pește

  Blogomădular mare, zemos și moldovenesc
  Cu miros de moldolabe turco-orgasmatice
  Isterie ce mai, prostie-n acest contest
  Chiar și chinezii au votat la niveluri armaghedonice!

  ©Napocel

  Apreciază

 7. Ceziceu, tu ai fost unul din membrii juriului, spune-mi cum de fapt aţi notat. De exempu aveţi un blog culinar şi unul de analiză politică, cum aţi apreciat?
  Ar fi bine, cred, să fie divizat în şi mai multe subcategorii. Poate ar fi mai corect.
  Nu poţi împăca toată lumea, e clar. Şi nici nu ştiu cum ar trebui să fie organizat concursul ca să fie bine. Cert e că şi anul trecut mulţi au rămas dezamăgiţi. Îmi pare rău pentru cei care au muncit mult şi nici nu au fost măcar menţionaţi…

  Apreciază

 8. Chirtoacă în Cetatea Clujului.

  Festivalul “BASARABIA” 2010

  25 Martie – 28 Martie

  Festivalul Basarabia ed. a-VII-a, organizat de catre Asociatia Grupul de Initiativa Basarabeana din Cluj-Napoca, cuprinde activitati educationale, culturale, sportive si nu in ultimul rand de divertisment. In cadrul festivalului va avea loc si un concert cu formatia Alternosfera din Rep. Moldova. Va asteptam pe toti cu drag atat la concert cat si la celelalte activitati. Mai multe detalii pe http://www.gibcluj.ro

  PROGRAM

  Joi, 25 martie

  Sala de Sticlă a Primăriei Cluj
  11:00 Deschiderea Oficială a Festivalului
  11:30 Dezbatere publică: „Scoaterea sârmei ghimpate de pe Prut”

  Casa de Cultură a Studenților
  16:00 Joc intelectual: „Ce? Unde? Când?”, Etapa I
  21:00 Teatru: „Footage”, de Nicoleta Esinencu

  Vineri, 26 martie

  FSPAC, UBB
  12:00 Lansare de carte: „100 de Zile”, de Stela Popa
  14:00 Dezbatere publică: „Mass-media – a patra putere, al șaselea simț”

  Casa de Cultură a Studenților
  16:00 Joc intelectual: „Ce? Unde? Când?”, Etapa II
  18:00 Proiecție de filme, OWH Studio

  Sâmbătă, 27 martie

  Liceul „Onisifor Ghibu”
  11:00 Depunere de flori la bustul lui Onisifor Ghibu. Flashmob.

  Sala de Sticlă a Primăriei
  Întâlnire a Primarului Sorin Apostu cu Ion Cebanu, Ministrul Tineretului din Moldova

  Stadion Sintetic UBB
  12:00 Campionat de fotbal

  Casa de Cultură a Studenților
  13:00 Concert folcloric: „De Neam și Dor”

  Duminică, 28 martie

  Întrevedere a Primarilor Clujului și Chișinăului, Sorin Apostu și Dorin Chirtoacă

  Casa de Cultură a Studenților
  15:00 Proiecție de film: „Where Europe Ends”

  Club „Ring”
  21:00 Concert Todo, Alternosfera

  Eveniment via Grupul de Initiativa Basarabeana

  Apreciază

 9. și mie mi s-au părut puține categorii, și puține fete în juriu. pentru că în fiecare an mai tot timpu baietii voteaza bloguri politice si analize diferite, si jurnalism si other staff, tare serios, dar care nu inseamna neaparat toata blogosfera. Cei care scriu esee, povesti nu au sanse in fata ”masculilor” din juriu

  Apreciază

 10. Faza cu disperatul e frate-sau m-a lasat lat recunosc. Ca sa nu-mi dezamagesc „fanul”/ „fanii” Poate om fi fost intr-o viata aterioara, cine stie… insa pun pariu ca nu ai fata de Darwin 😉

  Apreciază

 11. Ce pot să spun, decât că aţi căzut într-o capcană ? Sînt refugiat basarabean din 1944, sînt urmaş de răzeşi care aveau pământurile lângă moşia lui Miron Costin din judeţul Soroca. Miron Costin a dat primul enunţ în limba română pentru principiul identităţii din logică. Iar cărturarul oltean Constantin Rădulescu-Motru scria într-o carte de la 1903 că numai atenţia cuvenită către principiul identităţii din logică va putea salva spiritul românesc.

  Apreciază

 12. Pingback: Vanea.Net

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s