Примэрия муниципия Бэлць şi limba română

Şedinţele Consiliului municipal Bălţi se fac aici. Aici, unii consilieri ruşi spun că limba noastră este totuşi „limba moldovenească”, dar nu aşa cum spunea Grigore Vieru, de exemplu.

Scandal la ultima şedinţă a Consiliului: Alexandr Sergheevici Puşkin, clasicul literaturii ruse, trebuie să aibă loc pe Aleea clasicilor, care urmează să fie inauguată anul acesta într-un parc din centrul oraşului.

Primarul Василий Тарасович Панчук (Vasili Tarasovici Panciuk) spune că cei care insistă ca şedinţele Consiliului municipal Bălţi să fie ţinute în limba română nu procedează corect. HN

Vorbitorii de română de prin partea locului nici nu mai aud parcă ce iese din gura unor consilieri care le „apără interesele” şi vorbesc ca în Magadan, vorba unui consilier nemulţumit de atmosfera lingvistică din Primăria municipiului Bălţi, cârmuită de procomunistul Vasili Panciuk. Rămânem uimiţi de situaţie doar atunci când ne privim dintr-o parte, pe sticlă. După ce a vizionat reportajul cu pricina, văd că un prieten din Cluj rămâne perplex, că doar la ei minoritatea maghiară e altfel. Tot el îmi scrie că pe feţele consilierilor ruşi de la Bălţi este multă răutate. „Să trăiţi, dom’le primar!”. Oare când am să-i urez asta unui primar de Bălţi, al cărui drum spre serviciu mi-l intersectează, în fiece dimineaţă, pe al meu?

11 gânduri despre “Примэрия муниципия Бэлць şi limba română

 1. Eu cred ca problema data ia amploare, as fi bucuros ca absolut toata mass media din Moldova sa ia atitudine la cazul dat poate s-a schimba ceva. Traim totusi in Moldova nu in Sverlovsk, deci hai sa fim buni si sa respectam cultura si limba acestei tari. Eu ii inteleg pe rusi, au toate conditiile ca sa nu vb romana, au ziare, scoli, gradinite, tv, locuri de munca, tot absolut pentru a vb doar rusa, dar nu le inteleg constiinta, daca se proclama moldoveni las dracu sa vb „moldoveneasca”, dar nici asta n-o fac.

  Pina cind inchid ochii la panourile publicitare din Balit, 90% in limba rusa.

  Apreciază

 2. Ion,

  la cum arată clădirea primăriei, precum sunt şi stalinistele construcţii de pe Ştefan cel Mare din Chişinău, nu mă miră că încă se vorbeşte în ea, precum la Magadan sau Vologda. Totuşi, înainte să schimbăm arhitectura, locaţiile, e nevoie de o schimbare de mentalitate, cînd bălţenii vor aduce un primar român, ca primarul Chişinăului – atunci se va putea vorbi clar despre o schimbare!

  Apreciază

 3. Dar statuia lui Eugen Coşeriu de ce nu este înălţată ? Eugen Coşeriu a făcut liceul românesc în oraşul Bălţi. Apoi, existau o şcoală normală de fete şi o şcoală normală de băieţi, şcoli care au dat o mulţime de învăţători de calitate pentru România ! Dacă nu se refugiau, erau trimişi să moară în Siberia !

  Apreciază

 4. Să trăiți dom primar va putea fi folosit atunci când populația românească se va implica-n viața urbei. Nu am observat patos în timpul campaniei pentru alegerile de primar-consilieri la Bălți. A fost liniște, lume gri, liniștită, dezinteresată. din păcate. Propun consumarea mai multor ardei iuți și fiți ai naibii a următoarele alegeri pentru instituțiile locale. 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s