Protest offline: „Nu vrem filme dublate în limbi străine în PATRIA noastră!”

Pe Facebook, la secţiunea Evenimente, a apărut un anunţ cu titlul „Vrem filme în original/No dubbing”. În aviz, administratorul profilului, Dumitru Marian, anunţă că pe data de 15 ianuarie curent, între orele 11:55-12:00, la „Patria”, va avea loc un protest spontan cu genericul „Vrem filme în original/No dubbing”.

Pe pagina Facebook unde este anunţat protestul, autorul avizului le sugerează celor interesaţi de eveniment să expedieze pe adresa electronică (info@patria.md) a reţelei de cinematografe „Patria” următorul mesaj: „Stimaţi Domni, sunt audienţa care NU merge la filme dublate în rusă, dar AŞ MERGE cu regularitate la filme rulate în original (subtitrate în română sau engleză!!!). Suntem destui ca să asigurăm profitabilitatea iniţiativei şi ne-ar plăcea să ne mergeţi în întâmpinare. Gândiţi-vă şi la străinii din misiunile internaţionale în Republica Moldova! Sperăm la o reacţie pozitivă din partea Dvs. Cu mult respect, un cinefil înrăit, potenţial vizitator PATRIA”.

Pentru mesajul de mai sus, autorul propune, tot acolo, şi versiunile acestuia în limbile engleză, franceză, italiană, germană şi spaniolă. Doritorii pot expedia acest mesaj pe adresa electronică a „Patriei” şi într-o altă limbă decât cele propuse.

Până acum, la eveniment şi-au confirmat participarea peste 720 de facebookeri, majoritatea chişinăueni. Cca 300 de susţinători ai cauzei e posibil să participe. Alţi peste 1,300 de invitaţi la eveniment sunt aşteptaţi să-şi confirme participarea.

De vreme ce despre problema filmelor dublate în rusă şi rulate în cinematografele din R. Moldova s-a vorbit mult în presă chiar din primele zile ale noului an, mesajul avizului se adresează publicului larg, nu numai facebookerilor care au aderat la unul dintre grupurile „Vrem cinema în română” (cca 1,700 de membri, administrator Stela Artemi) şi „Nu mai mergeţi la PATRIA” (cca 1,620 de membri, administratori Irina Chirca şi Victor Ciobanu).

Ampla campanie pro-filme în original cu subtitrări în limba de stat a R. Moldova continuă să fie abordată atât pe reţelele de socializare şi în blogosferă, cât şi în presa din R. Moldova. Despre aceasta au scris şi unele medii de informare din România şi Rusia.

E de notat că autorităţile de la Chişinău au promis că toate cinematografele din R. Moldova urmează, în viitorul cel mai apropiat, să ruleze filme cu subtitrări în limba română. Unica instituţie de profil care propune cinefililor filme cu subtitrări în limba oficială a R. Moldova este cinematograful „Odeon” din Chişinău.

Pentru HotNews.md

Publicat şi pe Curaj.net

La aceeaşi temă:

1. „Nu mai mergeţi la PATRIA”: „Patria” nu este patriotă

2. Petru Bogatu despre neobrăzarea cinematografelor „Patria”

3. XStrafer’s WebPlace despre limba română, străină în „PATRIA” sa: „Повод полаяться…”

5 gânduri despre “Protest offline: „Nu vrem filme dublate în limbi străine în PATRIA noastră!”

 1. mare brînză….
  până acum eram înrobiți cu rusa – acum cu engleza…

  Ψ-on:
  Ce tot îndrugi, Oleg?!
  Pe vremuri rusa era IMPUSĂ (nici acum nu-i simţim absenţa din spaţiul public). Cît despre engleză, nimeni NU TE OBLIGĂ s-o cunoşti. Dimpotrivă, cei care cunosc mai multe limbi au doar de cîştigat.
  😉

  Apreciază

 2. ————————————————————————————
  PROTEST !

  Sala de cinema nu e sala de lectura. Sala de cinema este locul unde merg barbatii pentru a-si pierde privirea in decolteul domnisoarelor , pe ele bucurindu-le acest lucru.

  O data cu introducerea subtitrarii vor apare tensiuni si fapte antisociale. De exemplu noi vom fi cu ochii pe textul de pe ecran, iar domnisoara ( sau sotia ) cu care am venit la film ( mai precis sotia noastra , sa nu creem confuzii ) ne va lovi in moalele capului cu intrebarea : ” A CUI ESTE MINA DE PE PICIORUL MEU ? “. Vecinul de vizavi va fi pocnit de catre domnisoara lui , si isi va cere iertare : ” MA SCUZATI ERAM CU OCHII PE SUBTITRAJ ”
  ————————————————————————————

  ps : in plus vor fi discriminati analfabetii.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s