(sondaj/video/audio) „Să oprim prostia!!! Jos turcomania!!!”, facebookeri

„Să oprim prostia!!!”, anume aceasta este deviza grupului „Anti Pavel Turcu”, creat pe reţeaua de socializare Facebook. Grupul, în jur de 140 de facebookeri, dar în creştere permanentă, contestă piesa „Imn Eurovision” interpretată de Pavel Turcu, care pretinde să reprezinte, la sfârşitul primăverii, R. Moldova pe scena unde va avea loc concursul muzical Eurovision, la Oslo.

„Pavel Turcu este un canditat local la Eurovision 2010, etapa națională”, scrie în scurta prezentare a grupului temerarul Sergiu Grigoriev, administratorul şi creatorul mişcării virtuale „Anti Pavel Turcu”.

„Mi-e milă de el… El habar nu are unde s-a pornit… Îi aşa de naiv şi sincer… Cred că cine l-a ajutat cu piesa şi îl asigură că el cântă bine nu vrea decât să-l umilească pe bietul om… Ajunge! Lasaţi omul în pace să cânte singur acasă Eurovizzzziooon”, scrie unul dintre facebookeri pe peretele grupului „Anti Pavel Turcu”.

„E timpul pentru apariţia unui Fernando de la Caransebeş autohton. Suntem o naţiune tristă şi doar cu acest personaj putem să ne înveselim…”, scrie un alt facebooker, pro-Turcu.

E de remarcat că în comunitatea bloggerilor prestanţa interpretului moldovean Pavel Turcu este şifonată. Pe lângă colaje fotografice ironice şi chiar denigratoare, bloggerii publică texte prin care pun la îndoială valoarea piesei „Imn Eurovision” a lui Turcu, care nădăjduieşte să ajungă în capitala Norvegiei pentru a încerca să câştige trofeul Eurovision 2010.

„Eu am mai ascultat de vreo treizeci de ori Imn Eurovisionului și zic că băiatul merită vreo medalie ceva. La urma urmei, nu-i cu nimic mai rău ca muzicanți alde Moscovici, Dani sau Burghilă. Mai ales că cântărețul îi oleacă profetic („Eurooovizion — noul star se va lansa…”). Noul star s-a lansat”, ironizează bloggerul Posmotrel.

Cât despre reuşita interpretului Turcu pe scena din Oslo, bloggerul Alexandru Cozer crede mai degrabă că acesta „ar avea șanse bune la „De la 5 la 10”.

Mai în glumă, mai în serios, unii bloggeri îl susţin pe Turcu în drumul său către capitala Norvegiei. Printre aceştia sunt bloggerii Victor Ciobanu, care scrie că „nu glumeşte deloc” prin decizia de a-l susţine pe Turcu, şi Eugeniu Luchianiuc, care scrie că „pe net, Facebook şi Twitter s-a pornit turcomania, dorinţa de a-l trimite la concurs pe Pavel Turcu”. Mai mult, bloggerul Luchianiuc încearcă chiar o scurtă prezentare a biografiei interpretului, a cărui piesă pentru Eurovision „nu excelează, chiar deloc, dar… băiatul ăsta, am impresia, reprezintă toată elita muzicală din Republica Moldova”.

În acest an, la Eurovision, 39 de ţări îşi trimit reprezentanţii în capitala Norvegiei. Potrivit BestMusic.ro, Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Norvegia vor intra direct în finală pe 29 mai. Reprezentanţii celorlalte 34 de ţări vor concura mai întâi în cadrul semifinalelor Eurovision 2010, planificate a avea loc pe 25 şi 27 mai. Câte zece concurenţi din fiecare semifinală vor merge în ultima fază a competiţiei.

Pentru HotNews.md

Pavel Turcu versus Fernando de la Caransebeş

˜ paralelă ˜

Pavel Turcu – superstar :)))))

Sondaj neobligatoriu

36 de gânduri despre “(sondaj/video/audio) „Să oprim prostia!!! Jos turcomania!!!”, facebookeri

 1. Trompetist din şcoală, el a învăţat de lemnar la un colegiu de meserii. Lucrează paznic la un supermarket în Ungheni. Din cînd în cînd revine la muzică — îi place să compună. În 2005, impresionat de performanţa Zdobilor planifică să participe şi el la Eurovision. Se decide abia acum. Plăteşte 200 de euro unui muzicant din Ungheni ca să-i facă aranjamentul şi înregistrarea. Şi asta fiind paznic şi avînd o familie cu doi copii de întreţinut. Eu nu „bat la jăle”. Doar arăt puterea visului lui Pavel.

  Are un cîntec simplu, dar care prinde de la prima ascultare. Devine brusc popular şi zeci de oameni diferiţi încep concomitent să-l susţină şi să-l promoveze. În prima zi are 300 de vizionări, în a doua începe campania bloggerilor, are 1.600, în a treia are 5,000; acum, după trei zile de campanie are 14.000.

  Fără compozitor, fără relaţii, fără şansă de succes. O istorie puternică. Dacă o astfel de istorie creşte într-o calificare la Eurovision, BBC-ul, CNN-ul şi toate agenţiile vor fi pe el. Oamenii adoră istoriile.

  (istoria completă la mine pe blog)

  Apreciază

 2. „Potrivit BestMusic.ro, Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Norvegia vor intra direct în finală pe 29 mai. ”

  Asta nu-i potrivit BestMusic !! Toata lumea stie ca 4 tari : Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie (ca state fondatoare Eurovision) + 1 tara castigatoare (Norvegia) se califica automat in finala.

  Referitor la Turcu :
  E doar un Fernandel de Moldova , e primul de acest gen … E funny 🙂 Nimic mai mult… Nu cred sa ajunga mai mult de un loc 3 la preselectie , si asta doar cu sustinerea si voturile bloggerilor/facebook-erilor.

  Ψ-on:
  Aster, m-am gîndit bine la asta. Ştiu că toată lumea ştie că „Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie (ca state fondatoare Eurovision) + 1 tara castigatoare (Norvegia) se califica automat in finala”. Dar nu toată lumea ştia (printre care şi eu) că finala va fi pe 29 mai. 😛

  Apreciază

 3. Seninătatea și sinceritatea merită apreciate. Dacă este așa. Din câte am auzit se pare că așa este. Dacă pe fundal e sinceritatea atunci din partea mea toată aprecierea. 😀

  Apreciază

 4. iar ne facem de rusine!!!! :((( inteleg ca fiecare are vise, dar totusi nu sacrificam poate imaginea (si asa patata) Moldovei pentru visul lui. Canta scandalos de fals si urat!

  Apreciază

 5. nu ma uit la eurovision ca mi se pare o mare porcarie . daca iti place o melodie o asculti si uneori mai dai si bani pe ea 🙂 . concursul lu peste e un fel de intrecere socialista . asa ca , chiar daca nu e un cantaret veritabil nu vad in asta o problema : 80 % din cataretii lu peste sunt facuti la comanda (milli vanilli) .
  …deci DACA as vota VREODATA la intrecerea numita euro-bla.bla.bla as vota PENTRU pavel turcu .

  Apreciază

 6. Bai fratilor, cum sa-l compari pe Pavel Turcu cu tiganii aia boriti? Sunteti nebuni de tot? Turcu e un cetatean decent, un arhetip al moldoveanului. Un om bun, n<vi chiar. Ioane, foarte urat ai facut ca l'ai comparat pe Pavel cu pramatia aia.

  Apreciază

 7. Alex,

  Comparaţia lui Pavel Turcu cu Fernando de la Caransebeş nu-mi aparţine. Eu doar m-am documentat ce scriu facebookerii şi am adaptat acest articol la opiniile lor.

  Iată, mai jos, reproduc citatul respectiv:

  „E timpul pentru apariţia unui Fernando de la Caransebeş autohton. Suntem o naţiune tristă şi doar cu acest personaj putem să ne înveselim…”, scrie un alt facebooker, pro-Turcu.

  Chiar dacă l-aş fi comparat pe Turcu cu „ţiganul ăla borît”, nu aş fi pus pe acelaşi cîntar mediul de unde aceştia provin, limba pe care o vorbesc, viziunile lor politice sau etnia lor. Ceea ce îi uneşte, din perspectiva articolului de mai sus, este doar „talentul”. Dar nu e deloc rău că avem şi aşa interpreţi. Chiar e bine, într-o măsură oarecare. Bine nu ar fi dacă prin asemenea „talente” s-ar trăda gustul estetic al unei ţări! 😉

  Apreciază

 8. frate nu e vorba de gust . e vorba de altceva . un fel de protest . ai inteles gresit treaba ( parerea mea ) .
  si urss-vision nu e un concurs de muzica . e unu politic sau o intrecere socialista .
  ro da 9-10 puncte la rm si invers in schimb ro primeste de la ru 0-3 puncte .romanii din spania voteaza ro indiferent de melodie si celelalte etnii ale europei fac la fel . nordicii se ,,premiaza” intre ei etc…..
  cel mai bine e sa nu te uiti.

  Apreciază

 9. „Alex Cozer spus”
  „Bai fratilor, cum sa-l compari pe Pavel Turcu cu tiganii aia boriti? Sunteti nebuni de tot? Turcu e un cetatean decent, un arhetip al moldoveanului.”

  Cozer… daca ai folosit vorbele astea, inseamna ca esti un rasist mizerabil. La urma urmei, tiganii nu sunt toti oameni ?
  In alta ordine de idei, intre Turcu si Fernando, nu este fix nici o diferenta… ambii sunt la fel de cretini daca isi inchipuie ca cu astfel de melodii vor rupe gura targului.

  „Turcu e un cetatean decent, un arhetip al moldoveanului.”

  Scuteste-ne cu stereotipurile astea de kkt.

  Apreciază

 10. Manelovizion, turmă mare și tembelă
  Manelovizion, melodia cea de pastă
  Manelovizion, turmă mare și căpoasă
  Doar odat’n an ca din cur răsună
  Ce fețe! Ce efecte! Răgete și nebunie
  Europa se turcizează, Turcu în găști emo o bagă
  Azi avem gaze mari, când le scăpăm îs foarte tari
  Dar în noi e o speranță
  Turcu cât grohăiește Moldova-nflorește
  Manelovizion, dac-aici ai ajuns: Moldova s-a ajuns!
  Manelovizion, pentru blogherii moldoveni e fetiș
  Manelovizion, pe blogherii moldoveni i-a tâmpit
  De trei zile Moldova toată e emo-orgasmată
  Cine oare, cine oare este fanfaronul cel mai mare?
  Europa a deschis azi porțile pentru tâmpiți
  Și de azi va fi lansată beșina cea moldovenească
  Manelovizion, noul star beșina vocală va lansa
  Manelovizion, lumea-ntreagă de miros va crăpa
  Manelovizion, din nou incultură să primiți
  Manelovizioniști moldoveni să fiți doar fericiți

  ©Napocel

  Apreciază

 11. Napocel,

  Ma-ia-hii
  Ma-ia-huu
  Ma-ia-hoo
  Ma-ia-haa

  Alo, salut, sunt eu, un haiduc,
  Si te rog, iubirea mea, primeste fericirea.
  Alo, alo, sunt eu Picasso,
  Ti-am dat beep, si sunt voinic,
  Dar sa stii nu-ti cer nimic.

  Refrain:
  Vrei sa pleci dar nu ma, nu ma iei,
  Nu ma, nu ma iei, nu ma, nu ma, nu ma iei.
  Chipul tau si dragostea din tei,
  Mi-amintesc de ochii tai.

  Te sun, sa-ti spun, ce simt acum,
  Alo, iubirea mea, sunt eu, fericirea.
  Alo, alo, sunt iarasi eu, Picasso,
  Ti-am dat beep, si sunt voinic,
  Dar sa stii nu-ti cer nimic.

  (Refrain)

  Ma-ia-hii
  Ma-ia-huu
  Ma-ia-hoo
  Ma-ia-haa

  Apreciază

 12. Băi Penoz, când o să ai doi copii și o să facă tot posibilul să-i crești, când o să o să ai sufletul bun și naiv al lui Turcu, atunci să vorbești. Eu nu vreau ca Turcu să meargă la Eurovision, ci nu pot să permit ca cineva să-și bată joc de acest om și șă-l compare cu tot felul de javre. Că-s țigani borâți sau moldoveni tupoi, mi-e indiferent. Eu nu-s rasist, doar că urăsc javrele!

  Apreciază

 13. „Băi Penoz, când o să ai doi copii și o să facă tot posibilul să-i crești…”

  sunt atatia oameni care au doi copii sau chiar mai multi… dar pentru cresterea lor se folosesc de aptitudinile pe care le au, si nu de cele pe care nu le au.

  „când o să o să ai sufletul bun și naiv al lui Turcu, atunci să vorbești”

  Vrei sa vorbim despre mine ? Ok…
  Daca e sa ma iau dupa ce imi spun cunoscutii, as zice ca am suflet bun… unii dintre ei sunt chiar basarabeni.
  Eu unul ma auto-caracterizez „si bun dar si nebun”. Insa nu pot sa fiu si naiv. Sincer ma socheaza ca tu prezinti naivitatea ca pe o calitate.

  „nu pot să permit ca cineva să-și bată joc de acest om și șă-l compare cu tot felul de javre.”

  Fie ca-ti place, fie ca nu… in mod esential nu e nici o diferenta!
  Dimpotriva… Fernando este un „pulica” de 17 de la care nu poti sa ai nici o pretentie. Ralookas, iarasi… o pisacioasa de 15 ani fara minte.
  Dar Turcu ? Apoi ma ierti dar la varsta lui si cu doi copii, ar trebui sa gandesti ceva mai mult… mult mai mult.

  Cei care isi bat joc de el nu suntem noi… sunt cei care il lasa sa cante… ba chiar il ajuta. Aceia il umilesc cel mai mult !

  Apreciază

 14. Poate ai dreptate că și cei ce-l promovează își bat joc de el, însă nu pot sub nicio formă să fiu de acord cu comparațiile pe care le-ai făcut mai sus. E diferență mare între acești oameni.

  Apreciază

 15. fara suparare, dar ii dau dreptate lui Penoz. Daca Turcu vrea sa-si indeplineasca visele sa scrie la „Surprize, Surprize” poate il ajuta, dar nici intr-un caz nu trebuie sa ne reprezinte el la concurs, politic si bazat doar pe anumite interese asa cum este el, ne facem de rusine cu balbaiala lui!

  Apreciază

 16. Pavel Turcu a apărut. El n-o să dispară. Viaţa nu va mai fi aşa cum a fost. Cultura naţională, reprezentativă, de care să nu ne fie ruşine, exuberantă care a înflorit în Moldova pînă la 5 ianuarie nu mai poate fi întoarsă. Nenumăratele talente muzicale autohtone care dădeau concert după concert prin toată Europa promovînd imaginea Moldovei la 5 ianuarie au fost asasinate mişeleşte de susţinătorii lui Pavel Turcu.

  Toţi Europenii care credeau pînă la 5 ianuarie că Moldova e un stat democratic, prosper, cu cetăţeni elevaţi, în care boema e 90% au aflat cu stupoare că în Moldova există Pavel Turcu. Şocul cultural nu are margini. Valurile de turişti şi investitori străini, care adorau ţara noastră pentru drumuri bune, atitudine prietenoasă faţă de client în magazine şi hotele, transport public curat şi transparenţă în reglementarea afacerilor, brusc s-au oprit.

  Iar cititorii de bloguri şi portaluri media care pînă acum citeau cu uimire şi interes despre faptul că lui Ghimpu i s-a tăiat Sun TV-ul şi că Modîrcă a pierdut cardul şi trăieşte din salariul soţiei au rămas stupefiaţi să afle că un paznic din Ungheni a strîns 200 de euro şi a înregistrat Imnul Eurovizion pentru că visează să meargă la Oslo.

  Pierderile economice şi de imagine ale Republicii Moldova sunt imense şi irecuperabile.

  Apreciază

 17. Manili la România, moldolabe la Muoldova… 😀

  „Ion Ruscovici în rutiera di Pșinău; ups, scuze; Chișinău, către șofer:
  -Puni uăi o moldolabă cu turcu’ uăi! ”
  😀

  Apreciază

 18. Ion Grosu

  Mă sperii… Despre care cultură scrii?? Cea moldovenisto-sovietcă? Tu ești adept al dogmei peceremiste? Pe vremea bufonului Voronin vrei să zici că așa zisa Moldova a avut imegine???? Ha ha ah ah ha… Ce mai scri??? ransport public curat, atitudine prietenoasă în așa zisa Moldova???? Măi dar ești naiv rău de tot frate… Cine creazi că te crede??? Ha ha ha ha ha ha ha. Merci pentru porția de râs ce mi-ai oferit-o. Îți sugerez să dai ceea ce ai scris ziarului Coimuist. Se vor bucura și poate te vor recompnesa cu ceva insignă de prin sertarele redacției rămasă de prin ani 50… 😀

  Apreciază

 19. Mă bucuram dacă blogherii moldoveni din așa zisa R.M. duceau o campanie tot așa de isterică pentru eliminarea limbii ruse din sistem, pentru eliminarea statuilor sovietice, pentru eliminarea simbolurilor și sărbătorilor sovietice, pentru eliminarea PCRM din politic, pentru ca peceremiștii să nu mai aibă dreptul de a ocupa funcții publice, etc. Asta da isterie; o aprobam. Tind să cred că dacă acest Turcu ieșea la rămpă pe timpul event-urilor din aprilie anul trecut moldovenii nu mai protesteau. 😀 Ha ha ha ha ha ha

  Apreciază

 20. mie de fapt imi place Fernandes, el are ceva, nu inteleg inca ce dar are

  iar ideea cu Turcu mi se pare mult mai onesta, mult mai interesanta decat piesa arogantei de Nelly Ciobanu.

  Apreciază

 21. Calin, tu cred ca nu esti constient ce spui! Aroganta de Nelly Ciobanu macar CANTA, nu lalaie ca Turcu! Iar daca iti place Fernandes apoi cred ca stiu deja ce fel de persoana esti…no offense

  Apreciază

 22. Lilia, de ce crezi tu cai ca gusturile tale in muzica sint mai bune decat a altor oameni? De ce iti permiti sa-i cataloghezi si sa-i judeci pe oameni in dependenta de muzica care le place? In general, parerea mea este ca tre sa vezi frumosul in orice tip de muzica, fie el Pink Floyd, DJ Tiesto, Dan Balan, Nelly Ciobanu (chiar daca nu-mi place) si chiar muzica ruseasca, de ce nu.

  Si sincer cred ca Fernando e interesant, de altfel n-ar fi devenit asa de popular. E bine sa incerci sa intelegi de ce lumea il asculta si ii cumpara cd-urile. Iar Pavel Turcu e talentat, asta e evident.

  Apreciază

 23. „In general, parerea mea este ca tre sa vezi frumosul in orice tip de muzica…”

  tu, cand te besesti in baie, reusesti sa vezi frumosul din aceasta „muzica” ?

  Apreciază

 24. Caline, muzica in general transmite ceva frumos, un mesaj catre public. Sunt curioasa ce mesaj transmite muzica acestui Fernandez? Si popularitatea lui :)) e uneori curiozitate, alteori genereaza din interesul unei tagme a societatii care nu poate gasi/vedea frumosul din muzica.

  Apreciază

 25. Frumosul e relativ – sunt sigur ca toti avem gusturi diferite si asta e ok, face societatea diversa si interesanta. Dar daca nu-mi place muzica rock, eu n-am sa-i fac pe rockeri prostanaci (asa cum scrie Tudor Darie). Oamenii carora le place Pavel Turcu gasesc frumosul in aceste piese, se identifica cu ele. Si atentie, nu baga nimanui nimic pe gat, nu ataca pe nimeni. In schimb toti sar in capul lor – ca sunteti needucati, ca sunteti prosti, ca sunteti necarturari in ale muzicii.

  Nu judeca lumea si lumea n-o sa te judece.

  Apreciază

 26. „Si atentie, nu baga nimanui nimic pe gat, nu ataca pe nimeni.”

  Tie ti-ar placea sa fii operat de apendicita de catre un zugrav sau un fierar-betonist ?

  Ei bine nici noua nu ne place muzica cantata de paznici de hipermarket. Prefer profesionistii in domeniul.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s