O limbă în plus

S-a vorbit și s-a tot vorbit despre situația glotică din Republica Moldova încât unora deja le stă de-a curmezișul asemenea discuții. Dar problema rămâne la fel de actuală astăzi ca și acum 20 de ani. Și nu se va discuta despre altceva decât despre identitate, limbă, naționalism până când nu va interveni o schimbare. Avem o limbă în plus la noi acasă. Limba rusă. N-ar fi cu siguranță aceasta o problemă dacă n-ar fi eclipsată limba maternă a românilor basarabeni.

E un paradox în Moldova! S-a destrămat URSS deja de aproape 20 de ani, dar pentru Basarabia situația nu s-a schimbat prea mult. Este promovat în continuare același bilingvism „armonios” între limba rusă și limba română. Și nu doar atât. În magazine, stații de autobuze, bănci, funcționarii îți răspund în rusă și sunt profund indignați și jigniți când insistent le vorbești în română! Zilele acestea am observat că pe internet s-a scris mult despre filmele dublate în limba rusă și rulate la cinematograful Patria din Chișinău. Mulți oameni nemulțumiți care doresc să vadă filmele cu subtitrare în limba română. Și pe bună dreptate se revoltă. E ca și cum în Franța s-ar rula filme cu dublare în italiană, germană, engleză etc.

A început să bată vântul schimbării și în Moldova. Sperăm să nu fie doar o iluzie. Și mai sperăm ca politicienii să nu mai ignore faptul că problema limbii e cu adevărat o mare problemă. Să se revină la normalitate e ceva ce ne dorim din tot sufletul! E timpul să nu ne mai ferim să „jignim” limba rusă și să repunem în drepturi limba noastră maternă, frumoasă, melodioasă și adevărată. Nu limba moldovenească. Ea nu există, e doar o formulă nerușinată, un paravan meschin al unei politici dăunătoare.

O limbă în plus nu e niciodată o nenorocire, dar cu o singură condiție – să fie într-adevăr în plus. Nu mă deranjează faptul că vorbesc limba rusă, așa cum mă bucur că pot comunica în limba franceză. Dar să fiu înțeleasă bine, nici o altă limbă nu are dreptul să eclipseze româna la ea acasă. Cred că e timpul ca rolul de Cenușăreasă să nu mai fie distribuit limbii române. Și dacă vrem cu adevărat ca lucrurile să se schimbe, trebuie să ne dorim asta cu toții, să luăm atitudine împreună, nu doar izolat, să schimbăm ceva în realitate nu doar pe bloguri, pagini de internet. Pe toți ne afectează această nedreptate, fiecare școală suferă, orice publicație și orice intelectual, vânzător ori simplu cetățean. E datoria noastră să readucem limba română la ea acasă!

Autor: Lilia Cazacu

Sursa: Blogul Liliei Cazacu via HotNews.md

30 de gânduri despre “O limbă în plus

 1. DIVIN !

  Lilica… iti mai aduci aminte cand ti-am spus ca esti o basarabeanca si frumoasa si desteapta ?
  ei bine, imi mentin afirmatia… cu varf si indesat ! :p

  Apreciază

 2. Alex,

  Articolele bune apar mai rar, să ştii! 😉

  Mai sus aveţi un articol la temă şi bun. De ce să nu-l promovăm? De ce să nu-l ridicăm din trash-ul blogosferei autohtone?

  Apreciază

 3. „Penoz, asa sa fie, tu nu te prea inseli.”

  Dragutz mod de exprimare… numai „rominii” stiu sa vorbeasca asa. Se vede ca nu ti-ai uitat radacinile….
  Chestia asta… te face, asa… sa te intrebi daca e vorba de ironie sau de gluma.

  De inselat, poate ca mi se intampla sa ma insel… la urma urmei nimeni nu-i perfect.
  In ceea ce te priveste insa… cred ca fotografiile vorbesc singure, iar publicatiile tale de asemenea. Nu cred sa ma fi hazardat asa dam-boulea in afirmatii.

  Apreciază

 4. 4.Oxana spus
  ianuarie 6, 2010 la 20:20

  Despre una din legăturile latinice dintre Cetatea Clujului și Chișinău ce s-a reailzat prin două copi ale Lupei Capitolina de ce nu scrieți în site-ul Spre vest? Am răsfoit media moldovenească și nici un jurnalist nu știa că Lupa Capitolina a fost dăruită în 2 copii în aceeași zi, în același an primarilor Chișinăului și Clujului de către municipalitatea Romei la 1921. Nici acum tinerii chișinăueni habar n-au de acest aspect. Eu am scris despre asta în blogul meu:
  http://napobloghia.wordpress.com/2009/08/21/simboluri-ale-latinita%c8%9bii-refuzate-la-chi%c8%99inau/
  Dinamizați nițel acel site Oxano.

  Apreciază

 5. 4.Oxana spus
  ianuarie 6, 2010 la 20:20

  În Spre vest ați scris că la Alba Iulia ardelenii au ridicat o statuie ce-l reprezintă pe G. Vieru?
  Ori să scrieți în site-ul Spre vest că foldclorul ardelenesc conține cele mai multe piese populare care pomenesc de frații din așa zisa R.M. Asta o știați?
  Mă repet: dinamizați nițel site-ul cu ceva mai de consistență.

  Apreciază

 6. Napocel, ma voi informa asupra subiectului pe care il propui. Nu pot sa scriu despre ceva bazandu-ma doar pe ceea ce scrie mass-media etc. Multumim pentru sugestie.

  Penoz, esti simpatic. Inteleg si gluma si ironia.

  Apreciază

 7. 15.Lilia Cazacu spus
  ianuarie 7, 2010 la 15:26

  Îi scriam Oxanei vis-a-vis de site-ul Spre vest care în opinia mea e cam străveziu ca și consistență.

  Felcitări sincere pentru material Lilia!

  Apreciază

 8. 15.Lilia Cazacu spus
  ianuarie 7, 2010 la 15:26

  3 subiecte am menționat. Alba Iulia cu statuia G. Vieru, Lupoaica și folclorul ardelenesc ce pomenește mult despre frații din Moldova ocupată denumită acum așa zisa: R.M.

  Apreciază

 9. 15.Lilia Cazacu spus
  ianuarie 7, 2010 la 15:26

  Observ din păcate o rținere a multora din moldoveni față de trasnilvăneni. Mulți nu știu că de fapt ardelenii au cel mai ascuțit spirit identitar și că o mare parte din moldovenii din Moldova ocupată ar putea lua exemplu de la noi ardelenii în multe rpivințe. Chiar-n blogul Oxanei scriam nu demult că în Ardeal se cunoaște cine e românul și cine e maghiarul; Arddeal unde sunt mai mulți maghiari decât ruși în așa zisa R.M. În Ardeal românii ardeleni nu folosesc maghiara; nici tinerii nici bătrânii. În așa zisa R.M. unde moldovenii se laudă că ar fi suferit mai mult ca ardelenii, o mare majoritate de tineri și bătrâni români mldoveni folosesc cu mândrie rusa. Citeșete te rog și asta, foarte interesant:
  http://www.princeradublog.ro/atitudini/din-basarabia-din-chi%C8%99inau/

  Ar fi bine de promovat, ironizat în site-ul Spre vest mândria românilor moldoveni ce folosesc rusa. Ar fi bine de promovat în site-ul Spre vest atitudinea românilor ardeleni față de maghiară…

  În blocul veci sunt în chirie 3 cetățeni din așa zisa R.M. Îi cunosc; au nume-prenume românești. În week-end-uri ascultă la greu muzică rusească, vizionează filme rusești și scapă extrem de multe cuvinte rusești în limbaj.

  Apreciază

 10. Lilia

  Când vii la Cluj poți să te informezi clar despre subiectul Lupoaicei în arjhivele primăriei și-n Muzeul de istorie al Transilvaniei unde sunt documente pe care nici moldovenii habar n-au (că nu-i prea interesează) și nici sudiștii nu prea au jabar fiindcă au mândria lor de capitaliști și consideră că le știu pe toate. De așa zisa R.M. nu mai zic nimic că e pastă total.

  Apreciază

 11. Napocel, cred ca noi doi am mai avut discutii vis-a-vis de limba rusa. Important e sa fim constienti ca limba romana nu poate fi egalata in inima si educatia noastra de nici o limba, indiferent care ar fi ea. Eu vorbesc rusa si franceza, asuclt muzica franceza, rusa, engleza, spaniola etc. Ma uit la filme in toate limbile. Imi place sa fiu deschisa si sa constientizez lucrurile, sa percep partea lor buna si rea. Dar niciodata nu pot sa schimb codul lingvistica (sa trec de la romana la rusa) in Moldova cand stiu ca omul respectiv poate comunica foarte simplu in limba mea. Din contra, trec la limba franceza cu mare placere atunci cand interlocutorul meu nu-mi vorbeste limba. E o diferenta destul de mare.

  Apreciază

 12. Lilia

  Un alt aspect de pus sub semnul îngrijorării e optica a tot mai multora din intelectualii tineri din așa zisa R.M. Mihai Bologan. În Fcaebook apostat o idee prin care cocheta ca așa zisa R.M. să fie o a doua Românie și să fie (!!!) (hahaha) O Moldovă independentă, suverană și prosperă. Hahahahahahhaha. I-am rpsuns că așa zisa R.M. nu va fi niciodată o Moldovă prosperă separată de România și că promovarea ideii a două Românii (!!! hahaha) și a unei Moldove independente și suverane sună a ceva cunoscut din dogma peceremistă și cea sovietică concretizată prin milodevenism. 😀 S-a supărat foc că tot scriam: „așa zisa R.M.” și a considerat că-l insult pin asta. 😀 I-am explicat că-n Facebook pot să am o opinie și că, consider-n continuare că e bine să folosesc așa zisa R.M. ce e o regiune românească furată de ruși care au creat apoi un stat artificial. Acest intelectual tânăr însurat cu un copil mic pentru opinia mea m-a etichetat: măgar ardelean, prost, măgar și a scris că se pișă pe mine de la etajul 5. De acum consider că cine mai are-n blogroll adresa acestui tânăr expert pe nume moldovean, nu merită să-i mai accesez blogul. În site-ul Spre vest puteți ironiza, prezenta ideile unora ca acest Bologan; mai putți să-i prezentați și reacțiile colerice și limbajul de ghetou.

  Toate cele bune și sper să văd ceva mai de Doamne ajută prun acel site Spre vest. Cred că Miahai Bologan nu e colaborator și pe acolo ca să-și expună ideile experte. 😀
  Transmiteți-i din partea mea să-i trăiască copilul și ca Domnul să facă să nu calce pe urmele tatălui său. Pe zi ce trece mulți din așa zisa R.M. mă fac să nu mai urmăresc cu același interes evoluțiile din această regiune.

  Oxana
  Tu îl ai pe expertul Mihai Bologan în blogroll?

  Apreciază

 13. 20.Lilia Cazacu spus
  ianuarie 7, 2010 la 16:05

  Ai vrea ca eu în cazul în care un etnic maghiar de aici dacă insistă cu aghiara să-i răspund în maghiară?? Niciodată Lilia dragă!

  Apreciază

 14. „Napocel spus
  nici sudiștii nu prea au jabar fiindcă au mândria lor de capitaliști și consideră că le știu pe toate.”

  Nu crezi ca te grabesti oleak cu caracterizarea ?
  „Capitalistii” de care vorbesti, nu sunt ei oare o adunatura de munteni, moldoveni si ardeleni la un loc ? Eu personal am din toate cate putin.

  80% din tot ce stiu in materie de istorie stiu de la un istoric militar… ardelean (pt mine detaliul asta nu e important). Ai ghicit… Mircea Dogaru.

  Eu am un respect netzarmurit pentru tot ceea ce este romanesc… indiferent de care parte a Carpatilor sau a Prutului se afla.

  Apreciază

 15. 26.penoz spus
  ianuarie 7, 2010 la 18:08

  He he; sal’tare penozule. În general penoz frate, în general e o atitudine de superioritate afișată de o parte a sudiștilor (nu e chiar mare) față de ardeleni concretizată prin ignorarea acestora. În mess am să-ți expun câteva exemple pe care le cunosc extraordinar de bine. Această stare e de pe vremea lui Ceașcă și nu s-a schimbat deloc. Nu urăsc sudiștii nici esticii dar mă deranjează atitudinea în special a sudiștilor (a unora din ei) față de zona de aici.
  Am respect pentru aproape toți de peste Carpați. 🙂

  Apreciază

 16. Napocel… stiu eu ce vrei tu sa zici…
  Pe vremea lui Ceausescu s-a creat iluzia ca daca ajungeai sa locuiesti in Bucuresti, era o mare realizare. Foarte multi veneau in Bucuresti si foarte greu se obtineau acte pentru domiciliu legal. Si parintii mei au fost in aceiasi situatie.

  Insa multi dintre cei care ajungeau in capitala si mai aveau si norocul sa obtina buletin, erau niste neciopliti fara prea multa carte… asa ca incepeau imediat sa se comporte ca niste parveniti.
  Chestie care a atras imediat antipatia celor care ramasesera in oraselele si satele lor. Parvenitismul asta s-a transmis din pacate si la copiii lor… de aceea mai exista si astazi urme de „superioritate”.

  Bucurestenii de astazi, nu mai au nici o legatura cu cei din perioada interbelica.

  Totusi, nu inteleg de ce te simti deranjat de atitudinea unor neciopliti si a unor inculti ?
  De ce te cobori la mintea astora ?
  In momentul in care vei vedea un om de cultura sau pe unul cu ceva carte ca are asa atitudine fatza de ceilalti… atunci sa te simti deranjat.

  In rest… da, consider ca Romania ar trebui impartita altfel administrativ… nu ar fi rau sa fie acordata ceva autonomie la unele regiuni. Ar fi pacat sa ramana la stadiul de simple provincii. Dar nu autonomie pe criteriile cerute de unguri !

  Apreciază

 17. Româna este eclipsată de engleză la ea acasă şi eu nu am văzut prea multă lume de pe ambele maluri ale Prutului să se indigneze din cauza asta. Vorbesc de două lucruri, de altfel binecunoscute. Majoritatea românilor nu folosesc softuri în română, ci în engleză. Şi tot o majoritate se întîlneşte în cazul celor care nu scriu româna corect, cu diacritice. Acest din urmă aspect are o explicaţie simplă, anume că în România se vînd tastaturi potrivite pentru limba engleză, care deci nu au diacriticele româneşti imprimate pe taste. Asta se întîmplă de multă vreme, practic de cînd au apărut calculatoarele. Sigur că se poate scrie cu diacritice şi folosind o astfel de tastatură, dar multor români se pare că le place aspectul limbii române fără diacritice, care le aminteşte de engleză sau de ce nu, de latină. Piaţa română de tastaturi este deci monopolizată de tastaturi americane (latine?), nu româneşti şi autorităţile nu zic nimic, aşa că numărul celor care scriu fără diacritice creşte cu fiecare începător în ale calculatoarelor, pentru că tastatura pe care o primeşte acesta la calculatorul cumpărat din magazin e bună pentru engleză sau latină, dar nu pentru română. Un începător nu ştie cum să activeze maparea de limbă română, iar cei care pot să-l sfătuiască (avînd cunoştinţe mai avansate) îi zic că merge şi aşa, fără diacritice, că doar asta e scrierea majoritară azi şi se înţelege oricum. S-o înţelege într-o mai mare sau mai mică măsură, dar limba scrisă astfel este grotescă, imprecisă şi lipsită de expresivitate.

  În ultima vreme s-a mai îmbunătăţit un pic situaţia în România, atît în ce priveşte diacriticele, cît şi în ce priveşte folosirea softurilor în română. Dar pentru aşa ceva a trebuit dusă o muncă de lămurire importantă, care este încă în desfăşurare, cu rezultate nu întotdeauna satisfăcătoare. Cine vrea să se lămurească cum stau lucrurile cu folosirea limbii române pentru softuri să citească cele două articole de blog de mai jos, în special comentariile aferente. Există în mod clar o rezistenţă la folosirea românei în softuri, deşi motivele celor care preferă o limbă străină nu stau deloc în picioare.

  http://diacritica.wordpress.com/2010/01/01/atehnice/

  http://diacritica.wordpress.com/2010/01/05/reprosuri-recapitulare/

  Treaba cu softurile şi cu diacriticele cred că se întîlneşte şi în Republica Moldova. Nu ar fi mai simplu să se înceapă cu asta? În definitiv cineva se duce la cinema cel mult o dată pe săptămînă şi stă acolo doar două ore. Dar la calculator se stă mai mult de două ore pe zi (nu pe săptămînă) cu ochii la meniurile şi opţiunile softurilor. Deci unde este mai important să se acţioneze, la propriul calculator sau la sala de cinema a altcuiva? La calculator, normal, unde în plus este mai uşor de acţionat, pentru că nu e nevoie decît de voinţa proprie pentru a folosi softuri în română şi a scrie cu diacritice.

  Apreciază

 18. Ai dreptate frate, așa e.
  Yes! Regiuni cu autonomie economică, da! Îmi place de tine frate. Se insistă mult dar mulți pun bețe în roate. Sunt fonduri europene mari pentru asta. Prima regiune ce e în schmă e regiunea Cluj ce va absorbi îmi pare 6 județe din jur.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s