Un CLICK contra „limbii moldoveneşti”

„Limba Română în Constituţia Republicii Moldova” este genericul unei petiţii care a fost lansată, pe 25 noiembrie, de Institutul European pentru Moldova de la Bruxelles.

Până acum, petiţia a adunat peste 700 de susţinători, numărul semnatarilor continuând să crească în permanenţă.

Autorii petiţiei se adresează, mai întâi de toate, cetăţenilor R. Moldova şi îi îndeamnă să pledeze pentru „introducerea limbii române ca limbă de stat, prin modificarea Constituţiei R. Moldova, articolul 13”.

Potrivit blogului Clubul basarabenilor din Belgia, petiţia „Limba Română în Constituţia Republicii Moldova” mai este adresată Parlamentului R. Moldova, Guvernului R. Moldova şi Academiei de Ştiinţe a R. Moldova.

E de notat că, până acum, petiţia a fost semnată de mai multe personalităţi din R. Moldova. Maestrul Eugen Doga, redactorul-şef al cotidianului „Timpul de dimineaţă”, Sorina Ştefârţă, şi fostele deputate Ala Mândacanu şi Valentina Cuşnir sunt doar unele dintre numele cunoscute care au semnat petiţia.

„Am semnat şi iniţiativa legislativă, în calitate de deputat, dar nu au fost destule semnături pentru a iniţia modificarea art. 13 din Constituţie”, comentează fosta deputată Valentina Cuşnir.

Într-un mesaj expediat Institutului European pentru Moldova de la Bruxelles, renumitul compozitor basarabean Eugen Doga îşi exprimă susţinerea necondiţionată faţă de introducerea glotonimului „limba română” în articolul 13 al Constituţiei R. Moldova: „Oare cum s-ar fi numit poporul din stânga Prutului şi limba acestuia dacă în 1812 sau 1940 nu ar fi fost încorporat în imperiul rus? Nu mă îndoiesc: popor român cu aceeaşi limbă română. Situaţia creată anterior ne-a adus la seperatism teritorial, lingvistic, istoric, spiritual, naţional. Noi nu suntem bebeluşi ca să ni se taie buricul. Noi suntem acelaşi organ, aceeaşi fiinţă. Articolul 13 din Constituţie […] trebuie modificat”.

„Punerea în evidenţă a semnăturilor din partea personalităţilor este doar o dorinţă de a sublinia importanţa acordată iniţiativei de către aceştia pentru a populariza şi mai mult petiţia şi pentru a-i da mai multe şanse de izbândă”, susţin autorii blogului Clubul basarabenilor din Belgia.

Petiţia „Limba Română în Constituţia Republicii Moldova” poate fi susţinută oricând cu un click pe CLICK.

Pentru HotNews.md

4 gânduri despre “Un CLICK contra „limbii moldoveneşti”

 1. Bun gasit, Ion,

  Iti multumesc ca popularizezi patitia initiata de institutul nostru, e interesul intregului popor si a fiecarui cetatean in parte. Mi-ar placea doar sa fie indicata nu numai sursa imaginii, ci si a textului, e un copier-coller a textului pe care l-am publicat pe cbb2009, deci nu poti spune autor: Ion …., e adevarat ca ai actualizat cifra, fapt laudabil si in asemene acazuri se scrie [700 Nota redactiei]. Deci, merci sa rectifici: Sursa imagine: CBB…. si Consemnat de Ion…

  Ludmila Bulgar
  iemoldova@gmail.com

  Apreciază

 2. Plăcerea e de partea mea, Ludmila! 🙂

  Cît despre sursa textului, nu aveţi dreptate. Textul îmi aparţine. Acolo unde a trebuit să citez am luat între ghilimele şi am menţionat de unde am luat asta. Iar informaţia parafrazată nu vă mai aparţine, pentru că eu am depus efort ca să o produc. Sursa, după cum vedeţi bine, am indicat-o. Deumirea blogului dvs., Clubul basarabenilor din Belgia, este activată cu link.

  Toate bune şi succes în continuare!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s