Impresii şi expresii despre presa moldovenească

Presa moldovenească începe a se schimba la faţă. Se anunţă evoluţii importante pe acest segment. Avem Jurnal Trust Media, în curînd vine Publika.md, îs pe ultima sută de metri şi alte proiecte media (Panorama lui Ciubaşenco fiind unul dintre exemple).

Creşterea pieţei media moldoveneşti este mai mult decît necesară, dacă ţinem cont de întunericul mediatic în care cetăţenii acestui pămînt de ţară au orbecăit în ultimii 15-20 de ani. Ne-am dat seama de asta întotdeauna – accesul la informaţie nepărtinitoare şi profesionistă a fost neînsemnat pe lîngă propaganda tirajată de media holding-ul fostei guvernări, de exemplu. Alternative serioase de informare nu am prea avut. Mai mult, pe toate canalele posibile am fost şi încă mai sîntem sufocaţi de presa rusească.

Aflu că începe a bate Vîntu prin UNIMEDIA. Prin mariajul portalului de ştiri nr. 1 din Moldova cu gigantul Realitatea-Caţavencu din România, beneficiarii serviciilor prestate de New Media Group (NMG) nu au decît să cîştige. Aici se creează însă un precedent. Să vedem situaţia de mai jos.

Situaţie. Să ne închipuim, prin absurd, că Agenţia de presă procomunistă OMEGA este luată sub aripa vreunui influent trust mediatic din Rusia. Cum vor reacţiona oare presa independentă, societatea civilă, intelectualii etc.? Spun asta pentru că încerc să îmi imaginez de pe acum reacţia presei pro-comuniste vizavi de ceea ce urmează să se întîmple la NMG. Pînă acum, presa de orientare comunistă nu s-a ostenit să eticheteze politica editorială a redacţiei UNIMEDIA drept una angajată politic, de orientare liberală, pro-românească sau chiar… pro-fascistă (dacă trecem în revistă aberaţiile publicaţiei Kommunist din timpul campaniei electorale de pînă la 5 aprilie). Dar de acum încolo ce va urma? Moldova Suverană şi Kommunist ce vor mai scrie oare despre producţiile băieţilor (şi fetelor) de la NMG?

Precedent. „Invadarea” trusturilor media româneşti în R. Moldova a creat, după mine, un precedent cît se poate de potrivit pentru imperiul mediatic rusesc de la noi. Acum, jurnaliştii moldoveni care produc informaţie potrivit reţetelor moscovite vor specula şi mai isteric pe seama presei „antinaţionale”, care „a pus umărul” la prăbuşirea regimului comunist al lui Voronin – „unicul om” care voia „binele” celui mai prăpădit stat din Europa.

Vedem, mai jos, o mo(n)stră în acest sens…

De la OMEGA cetire: Preşedintele Rusiei a recomandat conducerii Moldovei să fie mai tolerantă faţă de instituţiile mass-media de limba rusă // În perioada posteectorală din Moldova a avut loc îngustarea segmentului de limba rusă din cauza conjuncturii politice, a declarat miercuri, în cadrul alocuţiunii sale la Forul mass-media din Europa şi Asia, Preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitrii Medvedev, referindu-se la situaţia în care s-au pomenit instituţiile mass-media de limba rusă din Moldova. // Medvedev a recomandat reprezentanţilor instituţiilor mass-media de limba rusă din Moldova să-şi apere drepturile, insistînd pe propria poziţie… // Imediat după  schimbarea puterii în Moldova, în lista mass-media inconvenabile CCA, s-au înscris mai multe instituţii de informare în masă, printre care şi agenţia de ştiri OMEGA. Buletinul de ştiri „TOP NEWS”, realizat de OMEGA şi difuzat la un post TV exclusiv în reţelele de cablu, a fost sistat la indicaţia directă a preşedintelui CCA, Gheorghe Gorincioi.

De la MONITOR MEDIA confirmare, via HotNews.md: Medvedev a dat asigurări că presa de limba rusă din Moldova „se va simţi bine” şi speră că autorităţile de la Chişinău vor manifesta mai multă toleranţă şi vor fi mai atente la interesele întregii societăţi şi nu vor adopta decizii artificiale. „Acest lucru este important în vederea păstrării potenţialului de comunicare între statele noastre”, a mai spus Medvedev.

Parcursul de pînă acum al presei din R. Moldova mi s-a părut extrem de sinuos. Se pare că abia de acum încolo Puterea a Patra nu va mai fi a şaptea roată a Republicii Moldova şi va putea, în sfîrşit, să-şi facă treaba profesionist. Concurenţa nu va fi o problemă. Din contra, pentru că va exista concurenţă, instituţiile media cu pretenţii vor tinde să pună accentul în primul rînd pe calitate, dar şi pe operativitate. Astfel, vor avea de cîştigat atît consumatorii, cît şi instituţiile de presă care, făcînd faţă unei concurenţe tot mai acerbe, vor trebui să se gîndească cum să se menţină la nivelul aşteptărilor tot mai pretenţioase ale publicului.

Deocamdată, să felicităm conducerea NMG pentru că a întredeschis fereastra, ca să intre Vîntu, pentru aerisire. Cît despre UNIMEDIA, să bată şi în continuare noi recorduri la popularitate, dar şi la calitate!

8 gânduri despre “Impresii şi expresii despre presa moldovenească

 1. A propos de comentariul lui Penoz, mai e cunoscuta la Chisinau formatia Mondial ? Din câte stiu este singura formatie româneasca care a concertat la Chisinau în anii 70 si a declasant o oaresce tulburari.

  Apreciază

 2. „Presa moldovenească începe a se schimba la faţă”

  Si acu 2 zile ce imi ziceai de transmisiunile m1? Se schimba pe naiba. Re-formuleaza gandul.

  Au de castigat moldovenii prin venirea „realitatii”? Are de castigat Vantu. Crede-ma ca alte sunt tintele urmarite in aceasta venire.

  „ntunericul mediatic în care cetăţenii acestui pămînt de ţară au orbecăit în ultimii 15-20 de ani”

  Se va orbecai inca mult si bine…

  Apreciază

 3. На pan.md напали хакеры!

  В понедельник, 7 декабря, во время он-лайн трансляции второго тура выборов президента Молдовы, на сайт газеты „Панорама”

  pan.md была совершена хакерская атака.

  Apreciază

 4. Din pacate, e inca prematur sa ne lasam ademeniti de iluzia unei prese libere, precum si de posibila existenta a unei concurente „sanatoase” pe piata media din Moldova.
  La fel cum clacam in majoritatea domeniilor, nimeni nu ar putea sa-mi afirme ca presa de azi nu mai e o „victima” a aceleeasi masinarii rudimentare, inechitabile si greoaie pe care a creat-o excelent sistemul!

  „Alternative serioase de informare nu am prea avut!” Da, dar nici careva sperante nu le intrevad in viitorul apropiat:(
  Avem prea putini profesionisti ai presei(o mare parte din ei se stie bine ca au luat calea exilului), iar de o scoala veritabila de jurnalism nici nu poate fi vorba. Pai sa luam orice stire, fie din presa scrisa, fie de la orice post TV de la noi – vom vedea modul tendentios si partinitor in reprezentare. Nemaivorbind de prezentatorii a caror limba se incalceste rau de tot in romana pe care o vorbesc, fara un accent logic in expunere.

  Apropo de TV Publika… Nu vreau sa fiu carcotasa, ca doar inca nu au aparut pe „sticlutza”, dar am de acum mari semne de intrebare si rezerve in ceea ce priveste profesionalismul angajatilor. Ce sa zic…? deja le-am acordat primul interviu si am fost „eclipsata de cunostintele versatile”ale reporteritei, ca vorba aia: o intrebare ar putea sa sugereze careva ganduri, mai grav e cand esti „inundata” de o avalansa intreaga de intrebari cam stupide si nepotrivite contextului… Concluzia? nu am sesizat nici o diferenta de abordare fie ca ar fi fost vorba in acel moment de M1,NIT,EuTV sau..TV Publika!

  De ce ne-am indigna? Efectul migratiei!

  Tare mi-as dori sa ma insel, pentru ca de prea mult timp existam in acest balci cotidian al desertaciunilor si avem si noi dreptul la putina lumina, dar… 😦

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s