1 decembrie şi noi

I-am întrebat pe nişte tineri din anturajul meu ce zi este astăzi. Mi-au răspuns cu jovialitate că este prima zi de iarnă. I-am întrebat şi pe alţi tineri ce zi, pe lîngă prima zi de iarnă, mai este astăzi. Au dat din umeri şi mi-au spus că nu ştiu. I-am mai întrebat şi pe alţii. Nimic. Doar aluziv şi cu mari îndoieli, cineva mi-a dat de înţeles că, poate, ar fi vorba despre „ceva legat de România”…

Ăştia sîntem noi – junimea zilelor de azi. Aproape eminenţi, avem note bune şi foarte bune la disciplina Istoria (mai mult sau mai puţin… integrată).

Această ignoranţă a propriei conştiinţe de neam nu poate fi altceva decît un rezultzat distructiv, de spălare a creierilor, încurajat pînă mai recent de comunişti, moldov’nişti şi alte cozi de cîine.

Astăzi este o zi importantă pentru România, pentru toţi românii. Dar şi pentru cei care, deşi nu-s români cu actele în regulă, se simt şi ei români. Poate mai români decît românii.

1 decembrie este pentru mine o Zi tot atît de importantă precum este Ziua de 27 martrie. De această ultimă dată ne leagă cel mai frumos eveniment din istoria românilor basarabeni – revenirea pămîntului dintre Nistru şi Prut în fireasca albie a istoriei sale. Deşi Bălţiul rămîne în continuare alergic la românism, sînt oarecum mîndru că anume aici, în 1918, s-au auzit primele voci care au optat pentru unirea, de atunci, a Basarabiei cu România.

Îi felicit pe toţi românii cu ocazia Zilei de 1 decembrie!

Casa Poporului

Bucureşti, Casa Poporului (Parlamentul), iunie 2009
1 decembrie 1918_Alba Iulia

Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, 1 decembrie 1918 // Wikipedia
Alba_Iulia_Resolution

Rezoluţia votată de Marea Adunare Naţională // Wikipedia

5 gânduri despre “1 decembrie şi noi

 1. Totusi tinerii astia pe care i-ai intervievat nu au trecut prin scoala? Macar generala daca nu si liceu. Totusi se invata macar putina istorie in scoala nu? Se dau teze , o admitere la liceu ,un bac ceva nu? Oricum ar fi presentat evenimentul in manuale pozitiv sau negativ , macar trebuie sa stii de el. Totusi unirea de la 1 decembrie este interconectata cu unirea de la 27 martie a Basarabiei cu Tara Mamă si cu unirea Bucovinei cu tara.Nu vorbim de evenimente separate ci de evenimente foarte puternic leate intre ele. Ori actul de la 27 martie e de mare importanta si pentru ei. Macar trebuie sa stie de 1 decembrie si ce s-a intimplat atunci , indiferent ce parere au despre eveniment. CE sa mai vorbim ca ar trebui sa aiba respect pentru acest eveniment macar pentru ca intre 1918 si 1945 a fost si sarbatoarea nationala a inaintasilor lor. E un eveniment care a influentat si istoria Basarabiei. Insa observ ca la voi inclusiv procesul educativ a fost puternic politizat si oamenii nu stiu decat de latura politica a unui eveniment. Ori aspectul politic al acestui eveniment e doar secundar. Nu e doar sarbatorea României , a statului român , este sarbatoarea românilor de pretutindeni.E sarbatorita din Timoc pina in Ungaria la Cenad si Jula si din Transnistria pina la Roma sau New York. Nu e legata de frontierele unui stat mai precis al ” altui stat” cum s-a exprimat Marian Lupu mai deunazi. E un drept si al românilor din Moldova sa se bucure si sa celebreze aceasta zi indiferent de situatia politica.

  Apreciază

 2. Solovastru,
  Problema e că junii despre care am pomenit cică „se regăsesc” (întîmplător sau nu?) într-o instituţie de învăţămînt superior.
  Trage şi singur concluziile de coadă. 😉

  Apreciază

 3. Problema e că junii despre care am pomenit cică “se regăsesc” (întîmplător sau nu?) într-o instituţie de învăţămînt superior.
  Trage şi singur concluziile de coadă.

  Pai si pina sa se regaseasca in institutia de invatamint superior respectiva n-au trecut totusi prin scoala ? Unde se presupune ca se invata putina istorie . Pai daca ei sint asa imi inchipui aia cu doar 4 clase cum gindesc….

  Apreciază

 4. Faptul ca ai publicat acest articol arata ca situatia in Basarabia nu e chiar asa de sumbra. Totusi mai e mult de lucru…Exista foarte multi tineri rataciti care nu stiu pe ce lume se afla…carui popor apartin…si multe alte lucruri, cele mai multe dintre ele legate de identitate…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s