(sondaj) Comunicat de presă: „Vrem TVR Chişinău!”

Grupul de iniţiativă al campaniei de petiţionare “Vrem TVR Chişinău!” colecteză semnături pentru petiţia cu acelaşi nume, la Bucureşti şi Chişinău, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie 2009.

Grupul de iniţiativă al campaniei de petiţionare “Vrem TVR Chişinau!” au lansat la 19 noiembrie o petiţie online prin care solicitau conducerii TVR şi autorităţilor de la Bucureşti şi Chişinău deschiderea unui studio teritorial al TVR la Chişinău. După cîteva zile, accesul la petiţia online a fost blocat. De aceea, grupul de iniţiativă a decis să colecteze semnături fizice pentru petiţia “Vrem TVR Chişinău!”. Colectarea semnăturilor va avea loc la Bucureşti şi Chişinău.

Scopul acestei campanii este de a atrage atenţia conducerii TVR, conducerii de la Bucureşti şi Chişinău, dar şi a opiniei publice din cele două state, în vederea luării tuturor măsurilor necesare pentru ca la Chişinău să fie deschis cît mai curînd un studio teritorial al TVR.

Deschiderea acestui studio la Chişinău este absolut necesară pentru a oferi locuitorilor Moldovei informaţii obiective şi de calitate, precum şi ieşirea de sub influenţa post-sovietică în care se găseşte RM. De asemenea, TVR Chişinău ar contribui decisiv la schimbarea percepţiilor negative pe care anumiţi basarabeni le mai au despre România, datorită propagandei anti-româneşti de pe timpul URSS-ului şi a Partidul Comunist din Republica Moldova.

Toţi susţinătorii acestei campanii sînt invitaţi să vină şi să semneze petiţia la:

♦ Bucureşti, 30 noiembrie, cu ocazia lansării CD-ului “Uniţi sub Tricolor”, în Club B52, ora 21.00, strada Popa Tatu, nr.4, persoana de contact Angela Grămadă, tel. 0748407808.

sau la:

♦ Chişinău, 1 decembrie, cu ocazia Sărbătorii Marii Uniri, la ora 15.00 în faţa Universităţii „Ion Creanga” (Kenfort), persoana de contact Sorin Becciu, tel: 069726403.

Sursa: Angy

3 gânduri despre “(sondaj) Comunicat de presă: „Vrem TVR Chişinău!”

 1. Da ar fi foarte utila aparitia unei statii TVR la Chisinau . Pentru ca deocamdata vad ca apropierea românilor de pe cele doua maluri ale Prutului se cam face doar prin mese rotunde, simpozioane , colocvii ,dezbateri adresate studentilor si intelectualilor la care vin doar cateva zeci, maxim sute de persoane . Insa omul de rind cu un nivel de educatie mai mic dar care formeaza o mare parte din populatie nu e atins din pacate de acest mesaj. Nu trebuie sa cadem in capcana inceputului anilor ’90 cind tot la fel se incerca sa se realizeze unirea cu oameni de cultura sau de litere . Apropierea , reunificarea (macar identitara a românilor) trebuie promovata puternic in rindul maselor. Teoria aberanta a moldovenismului n-a fost introdusa in anii ’90 si mai ales dupa 2001 de catre organizatii de studenti prin petitii sau organizarea de evenimente culturale .Aceasta doctrina aberanta a fost introdusa de catre stat orin toate pirghiile posibile in special prin televiziune, radio si ziare accesibile publicului larg si mai putin educat ( ex Comunistul si Moldova Suverana) . Televiziunea de stat a avut de asemenea un rol determinant in asta lucru cu adevarat scandalos.Insa ceea ce s-a facut poate fi contra-carat acum .Chiar nu stiu care mai e situatia la TeleRadio moldova au schimbat in sfirsit conducerea institutiei noii guvernanti? De acolo trebuie inceput pentru ca publicul larg sa aiba o buna reflectare a ceea ce se intimpla in republica si sa nu mai fie nevoit sa asculte doar mizeriile comunistilor.

  Apreciază

 2. Solovastru,
  Conducearea TRM este deocamdată aceeaşi. Vezi, mai jos, o ştire difuzată de Agenţia Monitor Media pe 25 noiembrie curent:

  POSIBILE REMANIERI LA COMPANIA PUBLICĂ „TELERADIO-MOLDOVA”

  Premierul Vlad Filat a declarat într-o emisiune la „PRO TV Chişinău” că până la sfârşitul anului curent la Compania publică „Teleradio-Moldova” (TRM) ar putea să se producă schimbarea administraţiei acestei instituţii media, transmite Agenţia Monitor Media.

  Filat a spus că, actualmente, este în proces de selectare o nouă componenţă a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA), care ar urma să desemneze noi membri ai Consiliului de Observatori al TRM. După aceasta, se va recurge la schimbarea preşedintelui TRM şi al directorilor „Radio Moldova” şi TV „Moldova 1”.

  Într-un interviu acordat postului „Moldova 1”, membrul CO al TRM, Anatol Dubrovschi, a apreciat afirmaţiile lui Vlad Filat drept „presiuni asupra companiei publice”, care „aduc daune imaginii R. Moldova pe plan extern şi intern”.

  Corneliu Mihalache, membru al CCA, a declarat că afirmaţiile lui Filat „sunt directive la adresa CAC cum trebuie să organizeze desfăşurarea lucrurilor în audiovizual”. Mihalache s-a arătat convins de faptul că „există un scenariu de preluare a TRM de către Alianţa pentru Integrare Europeană”.

  Pe de altă parte, fosta deputată PPCD, Angela Aramă, unul din autorii Codului Audiovizualului, a opinat că declaraţiile premierului nu sunt presiuni, ci opinii separate care nu pot avea un impact asupra desfăşurării lucrurilor în audiovizual.

  Actuala administraţie a TRM (preşedintele Companiei, directorii „Radio Moldova” şi TV „Moldova1”) a fost aleasă în 2007. Mandatul acesteia a fost acordat pe un termen de cinci ani.

  Agenţia Monitor Media aminteşte că, la 20 octombrie a.c., noua guvernare liberal-democrată a operat modificări în lectură finală la Codul Audiovizualului. Potrivit amendamentelor, membrii CCA şi cei ai CO al TRM vor fi aleşi de Parlament cu majoritatea simplă a deputaţilor şi nu cu votul a trei cincimi din legislatori, cum fusese anterior.

  După adoptarea modificărilor la Codul Audiovizualului, preşedintele TRM Valentin Todercan a declarat că acestea au fost făcute cu scopul de face posibilă demiterea sa. De asemenea, deputaţii comunişti au criticat aceste modificări, afirmând că majoritatea parlamentară urmăreşte să instituie un control politic asupra TRM.

  AGENŢIA „MONITOR MEDIA”

  Apreciază

 3. Trebuie schimbati in primul rind membrii CCA si apoi directorii de la TeleRadio Moldova pentru ca comunistii si-au format acolo o retea foarte puternica care era practic controlata de ei mult mai puternic decat alte domenii din republica. Media de stat a fost cheia de bolta a regimului comunist.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s