(sondaj/petiţie) Vrem TVR Chişinău – adevărata voce a României în R. Moldova!

TVR, Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României & Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei Republicii Moldova

Deschiderea unui studio teritorial al Televiziunii Române la Chişinău a devenit o necesitate în urma evenimentelor din aprilie 2009 în Basarabia, deoarece posturile de televiziune româneşti au fost singurele care au relatat obiectiv situaţia politică şi au luat pulsul străzii în acele zile grele în care tinerii basarabeni au decis să-şi ia viitorul în propriile mîini, ignorînd preţul sîngelui, cu care aveau să-şi plătească libertatea de gîndire şi exprimare.

Considerăm acest lucru impetuos de necesar nu doar pentru că Republica Moldova a fost cîndva parte a României Mari. Se simte, în Basarabia, necesitatea unei informări obiective, a unei reflectări echidistante a realităţilor şi schimbărilor prin care trece această străveche provincie românească în drumul său spre europenizare şi emancipare de sub influenţa post-sovietică, în care se zbate şi încă este ţinută prizonieră de către anumite forţe oculte ce nu vor să-şi piardă privilegiile. În acelaşi timp, considerăm că TVR Chişinău ar contribui decisiv la schimbarea percepţiilor negative pe care anumiţi basarabeni încă le mai au despre România, din cauza propagandei anti-româneşti din timpul URSS-ului, dar şi a PCRM-ului (Partidul Comuniştilor din Replubica Moldova), readucînd valoarea şi adevărul ştiinţific în casele unor oameni care prea mult timp au fost văduviţi în mod nedrept şi brutal de ele.

Populaţia din Republica Moldova este de etnie română, iar un număr de peste 500.000 de persoane deţin, în prezent, cetăţenia română. Aceasta nu doar că permite, dar şi impune autorităţile de la Bucureşti să ia o atitudine decisivă în protejarea şi promovarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor săi de dincolo de Prut.

Statul Român este obligat să efectueze investiţii în viitorul acestor cetăţeni. Trecutul istoric trebuie respectat, iar interesele naţionale, astăzi, trebuie respectate şi dincolo de frontiere. Primul pas spre obţinerea unor progrese vizibile în acest sens ar fi informarea corectă despre evoluţia procesului de comunicare politică şi perspectivele de colaborare economică, socială şi culturală dintre cele două state vecine, pentru că doar aşa cele două ramuri ale românismului se vor putea dezvolta sănătos şi în mod echitabil.

Faptul că TVR are studiouri locale în mai multe oraşe din România, dar nu şi la Chişinău este o discriminare faţă de basarabeni.

Înfiinţarea unui studio local al Televiziunii Române a fost dintotdeauna o necesitate, neglijată, din păcate, de persoanele şi instituţiile responsabile. Această necesitate a sporit mai cu seamă după evenimentele din 7 aprilie 2009. Atunci, conducerea comunistă de la Chişinău a dus o amplă campanie de dezinformare a populaţiei şi denigrare a forţelor democratice, precum şi a Statului Român. Anterior, TVR a fost eliminată în mod abuziv de pe piaţa mediatică din Republica Moldova, ceea ce dovedeşte importanţa şi potenţialul ei. Întrucît situaţia politică de la Chişinău s-a schimbat, ţine de datoria TVR să revină în casele moldovenilor. Considerăm absurdă orice dispută privind indentitatea etnică a basarabenilor, astfel încît ar fi discriminatoriu din partea TVR să neglijeze românii din Republica Moldova. Totuşi, nu putem să nu ţinem cont de factorii istorici şi politici care au influenţat situaţia din Republica Moldova, astfel încît difuzarea şi preluarea TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR INFO, TVR CULTURAL, TVR Internaţional şi TVR HD de către firmele locale de cablu şi deschiderea unui post local TVR Chişinău ar fi soluţiile optime ce ar echilibra potenţialul mass-mediei de limba română comparativ cu mass-media rusească, predominantă şi după aproape 20 ani de la afirmarea independenţei Moldovei de est faţă de URSS.

Ar fi fost datoria morală a TVR să fi fost prima televiziune din România care să fi făcut demult acest pas spre normalitate. Indiferent de motivele care au împiedicat acest lucru, ar fi ruşinos pentru TVR să nu-şi îndrepte greşeala prin deschiderea unui studio la Chişinău şi să contribuie, prin informaţia oferită, la democratizarea şi modernizarea societăţii, dar şi la stimularea relansării contactelor între românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Vrei să ştiri sau nu vrei să ştii? Ai dreptul la o informare corectă!

Petiţia poate fi semnată AICI.

Campanie lansată de bloggerii de pe ambele maluri ale Prutului.

Preluat de HotNews

SONDAJ

11 gânduri despre “(sondaj/petiţie) Vrem TVR Chişinău – adevărata voce a României în R. Moldova!

 1. Daca are nevoie Republica Moldova de TVR Chisinau (TVR in general)?
  este un imperativ categoric, respectiv nici nu poate fi pusa la indoiala necesitatea si prezenta acestui canal de televiziune in spatiul basarabean!
  Sper sa nu mai fie nevoie sa asteptam inca vreo 20 de ani pana acest vis va deveni realitate!

  Apreciază

 2. Chiar nu înţeleg şi cer să-mi spună cineva care pricepe: ce rost mai are această petiţie, dacă premierul Filat a spus clar: va fi creat un studio TVR la Chisinău?
  “Televiziunea Romana va emite din nou peste Prut. Vlad Filat a spus ca se vor realiza emisiuni duplex, iar la Chisinau se va deschide un studiou local pentru TVR.”

  http://voceabasarabiei.net/index.php/stiri/politica/5651-axa-bucuresti-chisinau-vlad-filat-o-asemenea-abordare-pragmatica-imi-permite-sa-merg-acasa-cu-inima-usoara

  Apreciază

 3. Iată nişte discuţii la temă, pe Facebook, pe marginea petiţiei de mai sus…
  1.
  Facebook-1
  2.
  Facebook-2
  3.
  Facebook-5

  Iată alte discuţii, tot la temă. Materia pentru dezbateri este postată, pe Facebook, de către Filimon Alexandru Arthur…
  4.
  Facebook-3
  5.
  Facebook-4

  Apreciază

 4. Adevarata voce a Romaniei in Moldova este vorbirea limbii romane de catre moldoveni, mai ales in discutiile cu cetatenii romani. Venirea TVR in Moldova e o chestie de showbiz mai mult, nu o datorie a Romaniei si nu o dovada de romanism la Chisinau!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s