(sondaj) TIMPUL cărţilor a venit şi la Bălţi

Tănase a reacţionat, îmi spune, în glumă, o colegă. Imediat, îmi amintesc că am scris ASTA. Mă duc la un chioşc MOLDPRESA din preajmă şi cer numărul de ieri al cotidianului TIMPUL. Împreună cu ziarul, vînzătoarea îmi propune şi o carte. Afacerea (ziar+carte) m-a costat doar 16 lei. Aceasta e a treia carte pe care TIMPUL, începînd cu 30 octombrie curent, o vinde împreună cu numărul de vineri al ziarului. Este vorba despre Ghidul sănătăţii tale (208 p.) de Michael Van Straten, scoasă de Editura LITERA Internaţional în 2008.

Ce să zic? Util volumul lui Michael Van Straten!

Înţeleg că primele trei cărţi sînt, într-un fel, temelia campaniei de culturalizare pe care a lansat-o TIMPUL în parteneriat cu Editura LITERA, proiect cu genericul O carte pentru biblioteca ta, pe care îl salutam AICI. Mai înţeleg că genul de cărţi prin care s-a lansat campania, ghiduri utile în sine, sînt destinate unui public larg, fără prea mari pretenţii textologice. Dar îmi dau seama că sînt şi cititori ai TIPULUI care aşteaptă literatură bună, din prestigioasa colecţie Biblioteca pentru toţi, de exemplu. Sînt unul dintre ei. Văd că împreună cu numărul de vinerea viitoare a TIPULUI, la un preţ de 40 de lei, cititorii cotidianului vor avea posibilitatea să procure romanul autobiografic Maitreyi de Mircea Eliade. Este o carte aleasă. Deşi am citit-o, am s-o cumpăr, să o am în colecţia mea de cărţi bune.

Dincolo de problemele cu care managerii de la TIMPUL s-au confruntat şi, poate, se mai confruntă pentru a răspîndi lumina cărţii în toate colţurile republicii, vreau să cred că există o mare dorinţă printre numeroşii cititori ai ziarului de a procura cărţi bune la un preţ convenabil. Ar fi extraordinar ca şi marele monopolist Poşta Moldovei, cu toate nodurile din papură, să pună umărul, mai cu inimă, la acest proiect. Pentru că aici, mai întîi de toate, este vorba de un interes naţional.

Oare cîţi dintre cei care citesc aceste rînduri au moştenit de la părinţi, bunei sau străbunei o bibliotecă personală? Există oare mulţi basarabeni de viţă, intelectuali prin tradiţie? Dacă nu prea, de ce am mai aştepta?

Cu toate „criticile” de odinioară, iar dna redactor-şef coordonator Sorina Ştefîrţă ştie, recunoscător cotidianului TIMPUL de la Chişinău pentru campania pe care o promovează.

P.S. Le mulţumesc anticipat celor care sînt dispuşi să jertfească încă 3 secunde pentru a participa la sondajul de mai jos…

Preluat de HotNews şi JURNAL

8 gânduri despre “(sondaj) TIMPUL cărţilor a venit şi la Bălţi

 1. Inca mizez ca prin statul pe care il are cotidianul TIMPUL, acela de formator de opinie, sa propuna o alternativa prin calitate la ceea ce se lectureaza azi.
  Sper, totodata, sa se constientizeze ca o carte inseamna mai mult decat „o pastila” pentru noptile de insomnie si ca doar ea ne mai poate salva sa nu mai fim atat de saraci cu duhul!

  Iar referitor la bibliotecile personale? Din pacate, e un subiect mult mai dureros daca ma gandesc ca nu o data am avut neplacuta surpriza de a intra intr-o casa si sa nu observ o carte, daramite o biblioteca
  Oameni buni CULTURA = LIBERTATE!

  Apreciază

 2. Ceziceu,
  Timpul, doar TIMPUL o să ne arate ce şi cum.
  Desigur, cărţi bune (chiar dacă nu noi) se pot găsi la preţuri mici. Oricum, pentru o colecţie personală de calitate (atît d.p.d.v. al conţinutului, cît şi al calităţii materiale), dacă vrei/poţi, vei găsi resurse. 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s