E TIMPUL, stimate Constantin TĂNASE, să le daţi şi celor din provincie căldură!

Ei vor să culturalizeze Chişinăul?!…

Dezamăgit de campania de culturalizare a maselor prin carte, campanie lansată de cotiduanul TIMPUL, în colaborare cu Editura LITERA şi Întreprinderea MOLDPRESA, la 30 octombrie curent. Şi vinerea aceasta, împreună cu ziarul TIMPUL, doar chişinăuenii vor avea posibilitatea să procure o carte la un preţ simbolic (doar 14 lei). Cititorii din provincie (din afara Chişinăului adică) ai ziarului aşteaptă şi ei timpul cînd TIMPUL le va aduce în case, măcar o dată în săptămînă, o făclie din lumina cărţilor.

Despre acest ambiţios proiect de sensibilizare a publicului la dulcea zăbavă a cetitului de texte alese (la moldoveni doar datorită preţurilor mici, promoţionale) TIMPUL a anunţat demultişor. Dacă TIMPUL nu era să fie în criză de… timp, atunci managerii de la cotidianul naţional independent din capitală ar fi putut să pună la punct lansarea campaniei şi în alte localităţi decît Chişinău. După tam-tamul de promovare a campaniei pe paginile, tipărite şi virtuale, ale ziarului nici nu bănuiam că în capitala de nord a R. Moldova, în oraşul Bălţi, nu va ajunge vreo buche din cărţile Editurii LITERA. Ce ar fi fost dacă pe 30 octombrie TIMPUL lansa, măcar la Bălţi şi/sau la Cahul, campania pe care elevii şi studenţii o aşteaptă de atîta vreme.

De cînd fostele Luminiţe sovietice s-au stins, oamenii din provincie au început a se îndepărta de carte. Cei care locuiesc în sate pot procura, dacă mai procură, cărţi numai cînd pleacă în centrele raionale. E adevărat, preţul la cărţi este pipărat, iar oferta librăriilor din afara Chişinăului este foarte săracă. Mai mult, majoritatea librăriilor nu se menţin doar din vînzarea cărţilor, deoarece în cîteva luni ar falimenta. Librăriile noastre din provincie se menţin numai pentru faptul că, pe lîngă cele cîteva zeci de titluri de carte mai mult sau mai puţin irelevante, alături de rafturi, de obicei în dezordine, se află în vînzare multă marfă de uz casnic, dar şi produse alimentare şi chiar băuturi alcoolice. De Luminiţele sovietice de cîndva, prezente aproape în toate localităţile rurale, care vindeau cărţi la preţuri foarte mici, chiar dacă în chirilică, nu mai pomenesc. De mai mult timp, acestea au fost transformate în baruri şi discoteci.

Zilele trecute, directorul cotidianului TIMPUL îl critica, după cum era şi de aşteptat, pe tînărul primar Dorin Chirtoacă. Edilul Chişinăului, dă de înţeles Tănase, nu se cuvine a fi lăudat, pentru că, în aceste zile friguroase, locuitorii simpli ai capitalei au trebuit să suporte frigul, iar asta din cauza Primăriei Chişinău, căreia nu i-a ajuns o vară să pună la punct această sezonieră problemă.

Ei bine, criza de carte ieftină, dar bună se face simţită de foarte mult timp în R. Moldova. De aproape două decenii, cetăţenii acestei ţări, cu buzunarele mai mult în bătaia vîntului din cauza eternei crize economice care ne menţine pe primul loc în topul celor mai sărace ţări din Europa, îngheaţă de frig. Un frig cauzat de vulnerabilitatea la cultură, de luxul(!) de a avea foarte puţine cărţi în biblioteca personală.

Să nu-l criticăm pe dl. Constantin Tănase, care ne tot povesteşte despre năravul moldoveanului de a nu se cultiva prin cultură?! De ce nu am face-o? Căci sînt mult prea mulţi cei care nu mai ştiu ori au uitat ce-i asta căldura care poate să vină numai din lumina cărţilor.

Aşteptăm…

Preluat de JURNAL.md şi HotNews.md

12 gânduri despre “E TIMPUL, stimate Constantin TĂNASE, să le daţi şi celor din provincie căldură!

 1. Două concluzii din articolul dat:

  1. În general ni trebuia de inițiat această campanie, nici măcar pentru Chișinăueni.

  2. Și opt ani nu a ajuns pentru a aprinde înapoi luminițele !!!

  Apreciază

 2. Sincer, deja ma cam pune pe ganduri aceasta campanie „de culturalizare a maselor”(!) initiata de Timpul impreuna cu ed.Litera!
  Nu prea imi dau seama cata „culturalizare” se va reusi cu niste carti precum Enciclopedia care are de toate si nu contine mai nimic (vorba unui amic: „se merita cei 14 lei”!), iar saptamana aceasta si mai bine… Ghidul alimentelor sanatoase. Nu zic, e nevoie si de asemenea carti la casa omului, dar atunci campania ar trebui sa se numeasca „De toate pentru toti – Vreau sa stiu (nimic)!”.
  Cu sigurnata ca nu astfel il determini sa se apropie de CARTE pe un om obisnuit, invitandu-l la lectura!
  Oricum, mai astept romanele promise de TIMPUL si LITERA!

  Apreciază

 3. Ion,

  nu sunt de acord cu punctul tau de vedere! E un proiect pilot faza asta, si nu isi permit ei sa mearga la risc din prima cu o actiune, sincer, foarte bine primita (plagiata de peste Prut). Cred ca este un experiment pt Chisinau si in functie de rezultate, va fi aplicat si in provincie. Partea rea este ca CHisinaul este la un pol opus fata de ceea ce reprezinta restul tarii, iar asta inseamna ca cei care cu adevarat asteapta sa le vina o carte sa le lumineze casele, nu vor avea parte de oportunitatea deosebita…

  Apreciază

 4. NeaGoe,
  Într-un fel, nici eu nu doresc să fiu de acord cu perspectiva de abordare a problemei pe care am prezentat-o în articolul de mai sus. Asta am înţeles-o mai ales după o discuţie în privat cu redactorul-şef coordonator de la TIMPUL, dna Sorina Ştefîrţă.
  Oricum ai da-o, ca cetăţean care a auzit vorbindu-se de mai mult timp de această campanie, nu mă interesează atît de mult problemele organizatorice de la TIMPUL, LITERA şi MOLDPRESA. Eu vreau cărţi bune la preţ mic şi basta. Iar dacă am auzit ceva în acest sens, nu mai am răbdare şi înţelegere după ce a expirat termenul de lansare promis. În cazul în care problemele persistau, iar acestea sînt foarte multe, mai bine se amîna un pic lansarea campaniei. Ar fi fost ideal dacă, în paralel, şi într-o altă localitate importantă din R. Moldova se lansa acţiunea de popularizare a cărţilor.

  “Partea rea este ca Chisinaul este la un pol opus fata de ceea ce reprezinta restul tarii, iar asta inseamna ca cei care cu adevarat asteapta sa le vina o carte sa le lumineze casele, nu vor avea parte de oportunitatea deosebita…”

  În fraza de mai sus te-ai exprimat foarte corect, NeaGoe.

  Apreciază

 5. În România e deja o tradiţie… Am văzut de foarte multe ori cărţi de colecţie distribuite împreună cu ziarul „Adevărul”, la un preţ de 10 ron.
  M-aş bucura dacă în Moldova ar fi la fel 🙂

  Apreciază

 6. Dragă şi Stimate Ion,

  Nu o să scriu cu BOLD sau ITALIC aşa cum îţi place ţie.
  Ştii de fapt nu prea o să scriu nimic şi pur şi simplu cred că degeaba m-am apucat să scriu un comentariu.

  Nu ai decât să te iai de mâini cu NataLia Lozinski, cred că aţi face un cuplu MINUNAT!

  Succes!

  Apreciază

 7. ce folos dacă aceste cărți sunt eftine, dacă sunt de calitate proastă, nu văd ce pot face cu acestea, giduri și iar ghiduri, poate ceva mai valoros ar trebui, cât despre ceea că acestea nu se distribuie și la sate – nu-mi place de loc, zero cu minus pentru proiectul lui tănase!

  Apreciază

 8. nu mai fiti asa de egoisti, critici si greoi la minte cred ca va dati bine seama de veniturile presei din Moldova, ar trebui sa spuneti multumesc macar pentru faptul ca in Moldova in genere a avut loc asa o campanie si ca s-au gasit careva norocosi care o sa se poata bucura de lecturare si poate cu putin noroc (si bun simt) mai vede si cartea aia si alte miini. p.s. pentru ion decit ai face mare zarva din faptul ca nu au ajuns carti si pe la sate si ai da vina pe altcineva, poate ai incepe tu sa schimbi un pic situatia si incepi o campanie de stringere a cartilor pentru sate (credema se vor gasi multi donatori). p.p.s. nu mai fiti atit de badarani

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s