TIMPUL, LITERA şi… iluminismul postmodern

Copilul ne-nvăţat dobitoc mic creşte, iară mare făcîndu-se bou mare se numeşte (Dimitrie Cantemir)

Timpul_Litera_Campanie_CartiDupă ce am primit un cadou mai special de la o persoană respectabilă, scriam că nu este nimic mai plăcut decît dulcea zăbavă a cetitului cărţilor. Rămîn pe poziţie. Dincolo de pasiune, cititul/producerea textelor rămîne una dintre activităţile mele zilnice.

Într-o lume pierdută în nimicurile cotidiene, cititul nu numai că ar face minuni, dar ar şi produce materie cenuşie în creiere.

Se citeşte tot mai puţină literatură de calitate. Iar asta este o tendinţă globală, din cîte ştiu. Cît despre Republica Moldova, aceasta pare a fi o gaură neagră a planetei şi din acest punct de vedere, nu numai din cel al politicii şi cel al economiei.

Sîntem în ajun de campanie. Nu de alegere a preşedintelui RM, că asta e o tragicomedie naţională superfluizată deja. A venit şi TIMPUL cînd avem buna veste de a auzi că sîntem în ajunul unei mari campanii de culturalizare a maselor prin LUMINA cărţii. În plină postmodernitate, cotidianul TIMPUL şi Editura LITERA lansează un proiect cultural fără precedent în RM. Din data de 30 octombrie, odată cu fiecare număr de vineri al ziarului, cititorii TIMPULui vor avea posibilitatea să procure, la un preţ avantajos, cîte o carte bună din patrimoniul literaturii române şi universale. Noutatea acestui proiect de iluminare prin LUMINA cărţii constă în faptul că este vorba de o premieră în RM.

RM are nevoie de asemenea proiecte. E aproape imposibil să intri în Europa cu turmele şi cu plugurile. Cetăţenii acestei ţări trebuie să mai renunţe la fluier şi la plug, să se întoarcă cu faţa spre carte, pentru că nu mai sînt ei aşa cum, bolnăvicios, se consideră: deştepţi foc din născare. Parcă-i văd pe unii cum ies din ţarcul RM şi îi apucă un acut sentiment de incertitudine din cauza propriei superficialităţi.

Salut proiectul cultural coordonat şi întreţinut de cotidianul TIMPUL şi Editura LITERA.

Mă voi implica în acest proiect în calitate de beneficiar. Voi avea doar de cîştigat. Revin pe parcurs.

9 gânduri despre “TIMPUL, LITERA şi… iluminismul postmodern

 1. laudabila initiativa si sper sa aiba succes. in romania jurnalul national si adevarul au avut asa proiecte care s-au bucurat de un mare succes. dar in ro e alta treaba:lumea citeste in metrou,troleu,in parc…pe l anoi asa ceva nu am vazut…

  Apreciază

 2. Bun proiectul „Timpul”+”Litera”!

  Uite ceva nou despre Cantemir, într-o ştire de azi:
  „Rădăcinile dinastiei domneşti Cantemir se trag de la conducătorii Hoardei de Aur; mama unuia dintre strămoşii Cantemirilor era chinezoaică; bunelul domnitorului Dimitrie Cantemir a fost executat de sultan pentru că a fost incomod; iar tatăl lui Dimitrie, Constantin, a primit tronul Moldovei drept răsplată pentru că a salvat haremul sultanului de la moarte – aceste şi alte descoperiri de senzaţie au fost făcute de ambasadorul Feodor Angheli în manuscrisul cărţii sale „Epoca şi arborele genealogic al neamului Cantemir (interpretare nouă)”, transmite Info-Prim Neo.
  http://info-prim.md/?a=100

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s