Pentru dezarmarea RM. „Petardele” RG-42 şi altele

RG-42Grenada RG-42, care a explodat în PMAN miercuri, de Ziua Chişinăului, mi-a amintit de unele „jucării” ale celor din generaţia mea. Pe atunci era în toi războiul de pe Nistru. Cei veniţi de pe frontul de est, din fire gospodari strîngători, aduceau pe la casele lor cîte o grenadă, cîte un Kalaşnikov, pistoale, muniţii etc. Pe atunci, aşa s-a „înarmat” pînă-n dinţi aproape toată republicuţa. Acum îmi aduc aminte de ai mei camarazi, cărora, prin anii ’94, ’95, ’96, nu le lipseau din buzunare cartuşe de tot soiul. Se mîndreau cu ele, iar cine deţinea mai multe cartuşe era mai krutoi. De cei care aveau muniţii antitanc nu mai pomenesc, ei erau un fel de lideri.

Parcă acum ţin minte cum la tradiţionalele ruguri de Paşti, ruguri antiecologice, care se mai practică, din păcate, şi azi, aruncam în foc multe cartuşe de Kalaşnikov. De ce? Pentru că acestea erau petardele noastre de atunci. Erau pentru noi cele mai impresionante jucării. Parcă şi acum aud şuierăturile fioroase ale gloanţelor care zburau haotic deasupra capetelor noastre aplecate, dosite de nişte anvelope fragile.

Îmi amintesc acum şi de o explozie. Într-o plină zi de vară, un fost combatant care a luptat pe Nistru, a detonat o grenadă. Cel puţin aşa se zvonea: bubuitura puternică care a tulburat liniştea oamenilor a fost produsă de explozia unei grenade. Tipul „cu grenada” era cam exotic. Aşa a şi rămas. Se spunea că motivul pentru care belicosul cetăţean a detonat acea grenadă în plină zi a fost cît se poate de clar: cică oameni ar fi trebuit să ştie mai bine ce este un război. Bine că tipul a organizat explozia mai departe de localitate…

Acum mă întreb cît armament şi muniţii deţinute ilegal există pe teritoriul Republicii Moldova? Din cîte ştiu, la noi s-a vorbit despre o campanie de dezarmare: cei care deţin ilegal armament şi îl predau benevol organelor abilitate sînt scutiţi de răspundere penală. Nu ştiu ce impact a avut/are această campanie, dar faptul că pe piaţa neagră din Republica Moldova există mult armament ar trebui să ne îngrijoreze serios. Cazul exploziei din Chişinău a fost o lecţie dură. S-ar putea repeta…

În această situaţie, avem deocamdată doar o singură problemă: cine este persoana care a detonat grenada în PMAN anume de Ziua Chişinăului??? Cred că răspunsul la această întrebare ar dezlega un sinuos lanţ de mistere care a învăluit, de o bucată bună de vreme, Republica Moldova.

4 gânduri despre “Pentru dezarmarea RM. „Petardele” RG-42 şi altele

 1. Da buna distractie aveti pe vremuri :)) !!! (daca o putem numi acum distractie) Ce s-a intamplat in capitala a fost ceva groaznic. Cateva procente din tinerii care au fost acolo sigur (de frica e normal) nu vor mai iesi in multime. Sa fi fost asta scopul (adica sa bage frica in tineret? Cine cunoaste v-a intelege ca frica e acea mare putere cu care sunt condusi oamenii.

  Apreciază

 2. Interesant blog ,ca nu pot pleca,zic ia sa mai citesc si eu.Eu zic tinerilor sa nu se sperie de broaste.E drept ca se spune ,ca frica pazeste lanul.Sa-si aduca aminte tinerii cine ii scotera in strada pe ger ,numai in niste trenciuri subtiri si se folosea de ei,care isi scimba blana ba albastru,ba oranj,ba crestin.,il tot vedeam pe la televizor.Oare nu cumva e manuta lui?Ca mare antihrist pe pamanutul Moldovei este!Ca el batea femeile in tipografie si tot el facea multe prostii numai ca sa capete bani din Romania si alte Tari,pana l-au prins cu oca mica.Acum ca nu mai este parlamentar ii tatae fundu,dar ii vine timpul sa stiti dragii matusii.Eu am robit peste hotare 10 ani sm-am intors ca nu mai pot ,dar voi continua sa lupt ca sa nu mai ajunga nimeni niciodata sa traga ce am tras eu.Aici acasa in tara sa facem ordine .

  Apreciază

 3. Aşa e, mătuşă Agrepina.
  Din păcate, politica e foarte murdară, iar „roşcatul” nu a fost primul şi ultimul personaj negativ al acestui neam.
  Sînteţi binevenită oricînd aici. 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s