Pensionarii provocatori, „tarifele liberale” şi politica

Pensionari_ProvocatoriCeea ce am văzut azi în centrul Chişinăului, în preajma Primăriei municipiului, este, în cea mai mare măsură, unul dintre proastele rezultate ale guvernării precedente.  Panicaţi şi nu prea, mămucile şi tătucii, adunaţi de către o Laguta de la „Salvgardare” în faţa Primăriei, au protestat vehement contra deciziei Consiliului Municipal Chişinău vizavi de majorarea firească, motivată economic, a tarifelor la apă şi la călătoriile în transportul public. Iniţial, organizatorii protestului au anunţat că vor picheta Primăria. În cele din urmă, mulţimea în etate a preferat, în locul unui dialog constructiv, să ţipe şi să înjure administraţia Primăriei.

Protestul neautorizat din faţa Primăriei din Chişinău este expresia unei societăţi dezbinate etnic, lingvistic şi politic. Cred că nu numai preţurile crescînde la servicii au aprins scînteia. În R. Moldova mocneşte un foc aţîţat de cîţiva ani buni. Acest foc poate izbucni oricînd, indiferent de cine ar deţine cheia puterii – comuniştii, liberalii sau alţii. Azi am văzut o societate nostalgică. Am auzit că în trecut se trăia cu mult mai bine. Am auzit că noua guvernare e fascistă, avidă de putere, leneşă şi tot aşa…

Am văzut cum bătrînii protestatari se certau cu tinerii ieşiţi în stradă pentru a susţine administraţia Primăriei. Am auzit vorbe grele şi despre Siberia, şi despre România. Am auzit vorbindu-se despre fascism şi despre comunism. Am văzut cum cineva i-a dat un pumn în cap primarului liberal Dorin Chirtoacă. Am văzut-o pe Laguta cum şi-a pierdut controlul, răcnind ca o disperată, de parcă cineva ar fi pus-o la zid…

Culmea, în timp ce acordau interviuri, unii pensionari erau convinşi de faptul că, prin majorarea tarifelor, liberalii s-ar răzbuna pe ei pentru faptul că aceştia (pensionarii) i-au votat şi i-au susţinut tot timpul pe comunişti.

Din cîte se ştie, în Chişinău, spre deosebire de alte oraşe din R.M.,  sînt cele mai mici tarife la apă. Mă întreb acum de ce oare pensionarii din Bălţi, de exemplu, care plătesc 10 lei per cub de apă, nu protestează? De ce administraţia comunistă de la Primăria municipiului Bălţi este lăsată în pace?

I-am remarcat şi pe cei mai gălăgioşi protestatari. Nu semănau deloc a persoane oropsite. Bănuiesc că mulţi pensionari excesiv de gălăgioşi o duc bine, mersi. Ei o fi avînd apartamente pline de chiriaşi, care le plătesc taxe astronomice. Astfel, compensaţia de 70 de lei li se pare mizerabilă pentru a survola Chişinăul în lung şi-n lat de cîteva ori pe zi.

Nu e corect şi moral ca să existe un război între bătrîni şi tineri. E adevărat, pensionarii din R.M. merită cu mult mai mult. După o viaţă de muncă, orice om care a ajuns să-şi trăiască vîrsta înţelepciunii merită o viaţă decentă. Dincolo de sentimente, ce facem cu realităţile cărora trebuie să le facem faţă? Să aibă tinerii o viaţă lipsită de probleme? Dacă tinerii, viitorul ţării, trăiesc în mizerie, e bine să iasă şi ei în stradă pentru a aprofunda această mizerie? Nu e mai bine să se pună accentul pe un dialog constructiv, difuzat de compania publică de televiziune „Moldova 1”?

E greu să faci pronosticuri rezonabile în ţara asta. Dacă nişte protestatari paşnici de 60-70 de ani îşi pierd controlul atunci cînd ies în faţa unei primării pentru a negocia nişte tarife, ce să mai vorbim? Oricine s-ar strădui, cred că nimeni nu va mai reuşi să discute, în afara calomniilor şi a unui subtext politic negativ, cu aceşti bătrînei manipulaţi de atîta vreme. Cred că nimeni nu îi va mai convinge că tarifele crescînde sînt motivate economic, iar fascismul, România şi liberalii nu au nimic în comun cu tarifele…

Din păcate, cortina întîrzie să cadă.

9 gânduri despre “Pensionarii provocatori, „tarifele liberale” şi politica

 1. Este de acum frustrant sa auzi aceleasi comentarii, cand situatia este cat se poate de evidenta!
  Dar pana la urma explicatia ramane aceeasi, exista o categorie de populatie (aici ma refer cu predilectie la acea in etate, care plus la toate mai este si dezinformata!)lipsita de ratiune, care reactioneaza instinctual sub impulsul unor factori externi. De acum sunt obosita de ei – acei batrani nostalgici, victime-marionete ale timpurilor iluzorii ale comunismului – si pacat ca noi, tinerii, suntem nevoiti sa ne confruntam, zi de zi, cu aceeasi mentalitate indoctrinata-limitata, dar si egoista, in loc sa ne concentram energiile si forta spre gasirea mijloacelor de iesire din criza in care existam de aproape 20 de ani.

  Apreciază

 2. sau ca la mine in oras primesc pachet lunar cu alimente ( pui,unt,ulei,orez,zahar,faina) si gratuit ceaiuri,cafele si ziare in cluburile de pensionari aflate in fiecare cartier ( in cluburi au televizoare,mese de sah si table )… :)). de sarbatori mai face primaria si cate un spectacol ( tot in fiecare cartier ) cu formatii, gratare, concursuri,etc.

  Apreciază

 3. Articol de doi bani, numai dat cu presupusul.
  Batranii nostri isi doresc numai ce au meritat. Daca batranii din Romania in plina criza continua sa faciliteze de aceste mici gratitudini, de ce Chirtoaca le refuza batranilor nostri?

  Apreciază

 4. EU tu nu vezi ca ti-ai raspuns singur ?!?! tocmai pt ca nu sunt (d)in Romania ! :)):)):))

  p.s : uitatul asta in gradina vecinului n-are nicio treaba cu realitatea locala … in suedia pe sub autostrazi au conducte cu apa calda care topeste zapada pe timpul iernii. de ce nu sunt si in chisinau asa? :)):)):)):))

  Apreciază

 5. S-au învăţat cu narav, pensionarii noştri de la capitală. Să vină la Bălţi să vadă cît se plăteşte pe apă şi căldură, şi atunci poate se vor linişti şi nu vor mai vrea nimic… chiar prea de tot!

  Apreciază

 6. eu un lucru nu inteleg, e valabil atat pentru pensionari cat si pentru cei care urmeaza sa devina, mai devreme sau mai tarziu, – cine a spus ca trebuie neaparat sa stea in Chisinau?!!!! Sa inteleaga odata toata lumea – principiul actual este „IMI PERMIT SAU NU IMI PERMIT”. Fii bun si muta-te la tzara daca nu iti poti achita facturile. Presupun ca si acolo exista apartamente si cablu tv.

  Apreciază

 7. citind ce se întampla pe la Chisinau, nu pot sa-nu realizezi cât de polarizata este societatea din RM :
  batrâni – tineri,
  comunisti – liberali,
  rusofoni – moldoveni – români.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s