„La putere au venit românii…”

Republica MoldovaRaiul moldav, stabilitatea milenară, care pînă mai ieri ne definea bunătatea sufletească, unitatea naţională şi efectul făuririi parcă s-au năruit. Electoratul comunist a căzut în panică. „La putere au venit românii…” Văicăreli de acest gen am auzit în repetate rînduri. Cică, odată cu venirea lui Ghimpu în Parlament, nu se plătesc pensiile, bursele, criza s-a adîncit ca niciodată, iar minorităţile naţionale (mai cu seamă ruşii) urmează să fie izgonite în ţările múme.

Aberaţii de acest gen aud de mai mult timp. Societatea în care trăiesc a fost într-atît de înveninată, atît de îmbolnăvită de acea extrem de agasantă propagandă pro-comunistă şi antiromânească, încît şi astăzi, cînd avem un deznodămînd politic foarte clar, „temerile” unor nostalgici încă persistă. Simpatizanţii PCRM par acum complexaţi în faţa schimbării. Doar s-au deprins cu stabilitatea retrogradă de pînă mai ieri. Maşina de vot a guvernării defuncte, descompusă acum, nu a vrut să audă de nimic. Maşina de vot se mulţumea cu ceea ce avea. Nu a fost  în spiritul personajelor maşinăriei de vot să aleagă şi alte căi de dezvoltare. Nici nu li s-a permis să aleagă, pentru că oamenii acestei maşinării au fost deprinşi să trăiască fără dreptul la alegere. Acum îi văd cum îşi trăiesc drama. Te uiţi la aceşti oameni şi te apucă un sentiment de incertitudine. Incertitudine amestecată cu tristeţe. Îţi dai seama că în locul lor ai putea fi chiar tu. Au fost atît de prostiţi, încît acum se arată foarte vulnerabili în raport cu noile realităţi.

inpanamea.ro
inpanamea.ro

„La putere au venit românii…”

Îmi aduc aminte de complexele buneilor noştri, care, în interbelic, ar fi suferit din cauza jandarmului român bătăios şi foarte hain. Acest mit există şi azi. Asta chiar dacă avem dovezi de cruzime cu mult mai diabolice, staliniste: deportările şi foamea organizată.

Descompunerea maşinăriei comuniste i-a marcat mai cu seamă pe etnicii ruşi. De parcă, pînă acum, în Republica Moldova ar fi fost la putere… ruşii.

Am auzit o tînără rusoaică care, vădit îngrijorată, le spunea prietenilor săi că acum, în Republica Moldova, „la putere au venit românii…”

12 gânduri despre “„La putere au venit românii…”

 1. avem acum măcar o speranţă pentru bine şi un vitor mai bun.
  Dar ruşii zică ce o vrea.
  “la putere au venit românii…”… dar pînă acum cine ne-a condus ţara, ruşii, cae nici o treaba n-au cu limba şi ţara noastră.
  „odată cu venirea lui Ghimpu în Parlament, nu se plătesc pensiile, bursele, criza s-a adîncit ca niciodată, iar minorităţile naţionale (mai cu seamă ruşii) urmează să fie izgonite în ţările múme.” şi duc-se ei de unde au venit… vom trăi şi fără ei bine. 😀

  Apreciază

 2. unii sunt ingrijorati , altii fac spuma la gura si se dau cu capul de pereti …. da la urma urmei ..asa le trebuie, am suportat noi de-ajuns un regim totalitar,pe cind pe ei nici in cot nu-i durea, s-or deprinde ei cu romanii ca n-au incotro 😀

  Apreciază

 3. „minorităţile naţionale (mai cu seamă ruşii) urmează să fie izgonite în ţările múme.”

  Sa zica merci ca nu ii deportam prin Baragan cum ne-au deportat ei prin Siberia !

  Apreciază

 4. LostSoul: „neah, deportare la miercurea ciuc !!!!”

  La Miercurea Ciuc in zona de munte cu aer curat ?????
  NUUU… in Baragan la muncile campului, da-i in pizda ma-sii !!!!!

  (vezi ca acum te pun eu sa-ti dai peste degete cu capacul de la pian 😛 ) =)))))

  Apreciază

 5. la miecurea ciuc ma sa se simta ca acasa in Siberia ! . dam si autonomie zonei ( o facem lagar de concentrare :)) )

  iar ma citezi … ( cu capacul de la pian eu ti-am zis sa-ti dai singur pt ceea ce ai scris pe alt blog, pro-maghiarule care esti . )

  Apreciază

 6. Intr-un oras din Transilvania, pe o straduta dosnica, un ungur zace intr-o balta de sange, ciuruit de 40 de gloante, plus doua cutzite’nfipte’n spate si un tarnacop in gat. Dupa identificarea actelor defunctului si dupa ce studiaza atent si indelung cadavrul, criminalistul [roman] trage concluzia: – O asemenea sinucidere cumplita nu mi-a mai fost dat sa vad pana acuma!

  Apreciază

 7. Un rus mort e un rus bun. Cu maghiarii n-am nimic – sunt rockeri si civilizati (e drept, eu stau in Bucuresti, nu in Harghita/Covasna – poate ca acolo e altfel).
  Dar, revenind la rusi, poporul asta a fost mereu ciuma Europei. Si dusman de moarte al Romaniei.

  Apreciază

 8. Sa zica merci ca nu ii deportam prin Baragan cum ne-au deportat ei prin Siberia !

  Baragan? Băraganul ar fi o pajiste inverzita, ar fi parfum fata de tundra si taigaua in care au fost deportati românii basarabeni si bucovineni. Stepe cu pamintul inghetat bocna in care trebuiau sa-si sape adaposturi cu unghiile ca nu aveau nici o unealta de sapat.
  Căt despre propaganda pe care in mod abil mediile comuniste si ruso-file o fac , prevestind sfirsitul lumii odata cu inscaunarea acestui regim mai deschis spre occident , trebuie spus ca nu trebuie luata in usor . acelasi gen de propaganda agresiva s-a facut si in perioada ’90-’92 pentru a submina eforturile Frontului National cat si in ’98-2000.Oamenilor li se induce ideea ca va veni potopul daca nu se intorc comunistii si daca nu ramin sub aripa protectoare a CSI.Si astfel de propaganda a dat din pacate roade in cele doua momente pe care le-am amintit , sper din tot sufletul sa nu dea si acum . Iar despre ridicolul acestor aberatii nici nu mai trebuie sa vorbesc: practic regimul instaurat in prezent la Chisinău nu e nici pe departe românesc . Foarte putini dintre potentatii actuali de la Chisinau sint cu adevarat si in totalitate pro-români. Maxim Ghimpu si Chirtoaca. Restul sint cel mult pro-europeni si ceva mai deschisi catre România. A normaliza relatia cu România e una si a fi românii la putere in republica e alta. Regimul actual de la Chisinau poate fi caracterizat maxim ca pro-european dar si asta cu amendamentul ca e o criza de trecut si daca nu se va putea sub nici o forma fara banii rusesti atunci cat de europeni vor mai fi…..

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s