(video) Vînzătorul de iepuri

Dialogul din filmuleţul de mai sus s-a întîmplat într-o piaţă din orăşelul Căuşeni. Se pare că moşul care îşi vinde animăluţele are vocaţie de vînzător extrem de „convingător”. Filmarea şi întrebările adresate moşului aparţin cîtorva tineri care s-au implicat activ în proiectul „Învaţă să filmezi!”, implementat de Academia Curajului. Vizionare plăcută! 😉

14 gânduri despre “(video) Vînzătorul de iepuri

 1. am vorbit şi eu cu moşul – 80 de lei kg :)))
  sper că a vândut măcar un urecheat în ziua aceea. însă mă îndoiesc. cu aşa atitudine faţă de cumpărători, nu vor da lumea buzna la cumpărat iepuri 😉

  Apreciază

 2. mosul mi s-a parut chiar ok…
  voi l-ati stresat cu intrebarile voastre nu prea potrivite.

  Ati insistat sa va spuna numele lui desi si nu era obligat s-o faca… l-ati intrebat cu cat vinde iepurii desi avea pretul afisat… etc.
  Aici in Romania sunt foarte la moda injuraturile in astfel de situatii 😛

  Apreciază

 3. Nenormalul,
  deprinde-te a comenta omeneşte. De acum în colo, comment-urile tale vor apărea fără a fi aprobate. De altfel, de mult am setat opţiunea prin care nu trebuie să aprob comentariile, cu excepţia primului comentator. Aşa că mai stăpîneşte-ţi emoţiile.

  Cînd s-a filmat scena, nu eram de faţă. Eram la cel puţin 3 km. Montajul îmi aparţine. Nu am postat acest filmuleţ ca să… critic pe cineva sau ceva. Este un soi de scenă care se întîmplă zilnic şi nu întotdeauna reuşim să o „vedem” cu ochii noştri.

  Apreciază

 4. aiureaaaa video. Scoate-l ca e rusine de cine la facut, dar si de cine l-a pus aici. Iti face de rusine blogul Eu ma alatur nenormalului,chiar daca tie nu-ti place.E material „de umplutura”, si mai rau, de foarte prost gust. De profesionalism nici nu mai vorbesc.

  Iar mosul e foarte Ok. Cei care nu erau fit la cap sint cei cu camera.

  Apreciază

 5. „deprinde-te a comenta omeneşte. De acum în colo, comment-urile tale vor apărea fără a fi aprobate. De altfel, de mult am setat opţiunea prin care nu trebuie să aprob comentariile”

  pana acum cenzurai

  „Cînd s-a filmat scena, nu eram de faţă. Eram la cel puţin 3 km. Montajul îmi aparţine. Nu am postat acest filmuleţ ca să… critic pe cineva sau ceva. Este un soi de scenă care se întîmplă zilnic şi nu întotdeauna reuşim să o “vedem” cu ochii noştri.”

  am zis eu c-ai filmat tu aceasta ‘pornografie’?
  vina ta e ca postezi asa idiotenii, facandu-ti blogul de nimic

  nu vad absolut nimic amuzant, ingenios in acest spot…doar o pitipoanca tampita ce ravneste sa fie luata in seama

  ps: „…de mult am setat opţiunea prin care nu trebuie să aprob comentariile”
  aici ‘demult’ se scrie la un loc

  Apreciază

 6. Dragii mei,
  e adevărat, unele întrebări adresate de către cei care au încercat să producă un interviu sînt agasante. Dar nu trebuie să fim atît de categorici cu nişte domnişoare care, pentru prima dată, ţin o cameră în mîini. Este un exerciţiu. De aia şi l-am postat aici (şi nu numai), ca să fie discutat. Cu mici excepţii, aproape toţi comentatorii de mai sus nu au încercat să vadă partea bună a filmuleţului. Nu contează cîtă „bunătate” există aici. Să fie un gram, dar să fie! Apreciabilă şi de încurajat e dorinţa adolescenţilor care vor să facă ceva. Aţi pus accentul doar pe aspectele negative, nu aţi lăsat loc şi pentru un „DAR…”. Adolescenţii care au încercat să filmeze un interviu sînt bravo, pentru că au tăiat din timpul lor liber ca să vină şi să se înveţe a filma. Ia încercaţi voi să filmaţi un om şi să-i adresaţi întrebări! Să vedeţi cît de stîngaci şi de ridicol va fi acel interviu. Ca toţii oamenii, şi domnişoarele respective (poate viitoare jurnaliste) au de învăţat călcînd pe greble. Altfel nu se poate.

  Irinaaa,
  nu cred că vom găsi profesionalism acolo unde nu e de căutat. De vreme ce aţi pus cruce pe un filmuleţ destul de îndrăzneţ, ce să mai spunem atunci despre reportajele şi interviurile difuzate de TV „Moldova 1” şi „NIT”?!…

  Cît despre protagonistul filmuleţului, vînzătorul de iepuri, mi se pare un om cumsecade, dar cam ursuz. Nu era mare prăpădenie dacă discuta mai cu inimă. Mai am interviuri. Cam peste tot, oamenii au răspuns calm, cu interes. Moşul cu iepurii mi-a atras atenţia prin felul lui de a intra în contact cu „ceilalţi”. Este un tip aparte, tocmai bun pentru un interviu. De la el poţi scoate muuuuuulte perle. 😉

  Nenormalul,
  protestai pentru faptul că te-am scos din anonimat. Ţi-am şters prenumele, care nu cred că îţi divulga identitatea. A fost o avertizare. Dacă scrii necenzurat, atunci, rogu-te, asumă-ţi conţinutul comentariilor. E simplu s-o faci: semnează cu numele tău şi nu mă ating de niciun cuvînt, oricît de „porcos” ar fi.
  Sînt sigur că dintr-o polemică cu un anonim nu poate ieşi nimic, pentru că „dreptatea” va fi cam întotdeauna de partea cealaltă. Şi eu aş putea să-mi creez un nick şi să comentez aiurea pe bloguri. Anonimatul îmi va proteja imaginea şi nu voi face „criză” de nervi.

  Nenormalul: „nu vad absolut nimic amuzant, ingenios in acest spot…doar o pitipoanca tampita ce ravneste sa fie luata in seama”

  Nenormalul,
  crezi că aceasta e cea mai potrivită reacţie pentru a critica nişte domnişoare care sînt la primul lor interviu video? 😉 Sînt sigur că dacă semnai comentariul respectiv cu numele tău adevărat, nu am fi avut atîta critică extrem de negativă.

  Cît despre CENZURĂ, nu există aşa ceva pe acest blog. Nu! :)))))))
  Nu înseamnă că nu accept criticile. Accept orice părere, numai să fie formulată adecvat, fără exces de cuvinte de mahala. Nu toţi pot să fie indecenţi în exprimare, dar, pînă la urmă, să rămînă „curaţi”. Încurajez comentariile „necenzurate”, dar acestea să fie formulate inteligent. Nu le accept pe cele ciobăneşti, mojiceşti…

  „de mult am setat opţiunea prin care nu trebuie să aprob comentariile”

  Nenormalul,
  da, în exemplul de mai sus scriem DEMULT – cu sensul de „odinioară” (dacă ne gîndim să răspundem la întrebarea „cînd?”).

  Deschid DOOM2 şi găsesc varianta „!DE MULT”, cu semnul exclamării în faţă (semnul exclamării înaintea unui cuvînt-titlu sau a unei reguli reprezintă, în DOOM2, o modificare de normă faţă de DOOM1). Reproduc mai jos articolul lexicografic pentru loc. adv. „!DE MULT”:

  !DE MULT (de vreme îndelungată) loc. adv. (n-a mai venit ~; răspunde la întrebarea: de cînd?)”

  Aşa că eu avui în vedere asta: „De mult (de cînd? – de vreme îdelungată, sau mai de mult timp, sau mai de multă vreme) am setat opţiunea prin care nu trebuie să aprob comentariile”…

  Limba e într-o permanentă schimbare. Ceea ce mai ieri a fost normă, azi este un „păduche gramatical”.

  Acum îmi imaginez ce ar fi dacă, omeneşte, aş comite erori gramaticale (sînt sigur că există destule greşeli în postările de pe acest site). Oare nu aş fi… linşat? :)))))))))))

  Apreciază

 7. Ioane, pai aici e problema… ceea ce se vede in film nu este un interviu.
  Protagonistii s-au dus cu camera ascunsa si au inceput sa-i puna mosului intrebari agasante…
  Omul, clar, nu stia ca da un interviu.

  Corect era sa se duca la el, sa se prezinte, sa spuna de la ce ziar sau revista sunt (sau ce proiect reprezinta), si sa-l intrebe daca este de acord sa dea un interviu.
  Tu personal, cum ai reactiona daca ar veni cineva la tine asa din senin sa te intrebe insistent cum te cheama si daca te descurci cu salariul ? 😛

  Din exterior se percepe ca s-au dus cu camera ascunsa ca sa-si bata joc de bietul om cu scopul bine definit de a-l enerva.
  In cazul acesta cred ca nici macar de amatorism nu mai poate fi vorba.

  Iar ce ma uimeste cel mai tare, este ca tot voi sunteti aia suparati ca nu s-a purtat mosul prea exemplar :)))))

  Apreciază

 8. Penoz,
  moşul cu iepurii şi-a dat foarte bine seama că domnişoarele cu pricina îl filmează. Doar le-a întrebat (pe fetele din a doua echipă de filmare) de ce au revenit. Domnişoarele au răspuns că nu au mai fost, că, propabil, moşul a avut „de furcă” cu colegele lor. Apoi, crezîndu-le, moşul a continuat să le asculte. Nu le-a ignorat! Iar asta înseamnă că moşul a acceptat, involuntar, să discute.

  Ia uite cum răspunde moşul chiar de la bun început. Întrebat cît costă un iepure, moşul răspunde agresiv: „Ţîi nu-ţ’ trebu’…” (Ţie nu-ţi trebuie…)
  Ce înseamnă asta? Excludere? Discriminare? Din cîte am auzit, moşul cu pricina a fost cel mai exotic personaj din toată piaţa. Cei mai mulţi vînzători au răspuns la întrebările „viitorilor jurnalişti”.

  Personal, de cîte ori am solicitat cuiva un interviu (filmat), am declarat pentru ce fac asta.

  De acord, cei care iau un interviu trebuie să ceară mai întîi permisiunea. Dar nu întotdeauna! De vreme ce sîntem într-un spaţiu public, avem tot dreptul să filmăm orice. Cît despre întrebările adresate, nimeni nu este obligat să ofere un răspuns. Moşul a ezitat: ba se arăta receptiv, ba se arăta nervos şi respingător. Dacă le spunea fetelor de la bun început să şteargă putina, nu se mai dădea în spectacol, iar fetele îşi căutau de treabă. Repet, nu cred că există jurnalişti care, înainte de a deveni jurnalişti de calibru, nu au călcat, în repetate rînduri, pe greble! 😉

  Să ne imaginăm o situaţie: cum ar fi fost dacă un jurnalist de la televiziunea publică „Moldova 1” ar fi făcut un sondaj în această piaţă şi ar fi pus pe post, aşa cum ne-am deprins să vedem, doar „răspunsurile comode”, ca să pună în lumină o cutare sau cutare guvernare? Decît să mă uit la propaganda made in „M1”, mai bine mă uit la un asemenea interviu stîngaci, dar sincer.

  P.S. Cît despre INTERVIU, voi însera o explicaţie după NODEX:

  INTERVÍU ~ri n. 1) Convorbire în decursul căreia un jurnalist pune întrebări unei persoane asupra unui subiect cu intenția de a publica în presă sau de a difuza la radio, televiziune această convorbire. 2) Textul unei astfel de convorbiri (publicat în presă sau difuzat la radio, televiziune). /<engl., fr. interview

  Aşa stîngaci cum a fost, domnişoarele s-au străduit să simuleze un interviu. Orice dialog cu pretenţii jurnalistice poate fi numit INTERVIU. Calitatea lui e… reversul medaliei.

  Apreciază

 9. „Întrebat cît costă un iepure, moşul răspunde agresiv: “Ţîi nu-ţ’ trebu’…” Ce înseamnă asta? Excludere? Discriminare?”

  Daca tu ai vinde pusti mitraliere si ar veni o baba de 80 de ani sa te intrebe cat costa o mitraliera, nu i-ai spuna oare „pleaca mamaie ca tie nu-ti trebuie asa ceva” ? 😉

  „De vreme ce sîntem într-un spaţiu public, avem tot dreptul să filmăm orice.”

  De acord… insa, intre a filma pur si simplu, si a lua interviu la lume pe strada, e diferenta 😛

  „moşul cu iepurii şi-a dat foarte bine seama că domnişoarele cu pricina îl filmează”

  Si cum ne nu a zis niciun cuvant celui care filma ? Un om care este deranjat de un interviu, se repede si la cameraman.
  La minutul 0.24 se aude o voce care zice „mai intreaba-l”. E evident ca mosul nu a stiut nici de interviu si nici de camera 😛

  „nu cred că există jurnalişti care, înainte de a deveni jurnalişti de calibru, nu au călcat, în repetate rînduri, pe greble!”

  Eu cred ca cei care vor sa devina jurnalisti ar fi mai bine sa se duca la scoala de jurnalism si nu sa participe la proiecte de genul acesta care imi aduc aminte de perioada comunista din Romania. 😛

  Apreciază

 10. „Daca tu ai vinde pusti mitraliere si ar veni o baba de 80 de ani sa te intrebe cat costa o mitraliera, nu i-ai spuna oare “pleaca mamaie ca tie nu-ti trebuie asa ceva” ?”

  Una e să vinzi puşti şi mitraliere, alta e să vinzi produse alimentare sau alte chestii de acest gen. Odată ce moşul a venit la piaţă să-şi vîndă iepurii, nu văd de ce nu i-ar spune unei domnişoare de 18 ani cît costă „marfa”. Veţi spune că preţul a fost afişat. Corect! Dar ia uitaţi-vă mai atent cum, spre final, moşul parcă ar ascunde cartonaşul pe care este scris preţul. Păi vrea moşul să-şi vîndă „marfa” sau nu? Uitaţi-vă şi la început. O să vedeţi cum răspunde moşul unei doamne (nu face parte din echipa de filmare 😀 ), care s-a arătat interesată de preţul animăluţelor! 😉

  „De acord… insa, intre a filma pur si simplu, si a lua interviu la lume pe strada, e diferenta”

  Copy & Paste: „Cît despre întrebările adresate, nimeni nu este obligat să ofere un răspuns. Moşul a ezitat: ba se arăta receptiv, ba se arăta nervos şi respingător. Dacă le spunea fetelor de la bun început să şteargă putina, nu se mai dădea în spectacol, iar fetele îşi căutau de treabă.”

  „Si cum ne nu a zis niciun cuvant celui care filma ? Un om care este deranjat de un interviu, se repede si la cameraman.
  La minutul 0.24 se aude o voce care zice “mai intreaba-l”. E evident ca mosul nu a stiut nici de interviu si nici de camera”

  Moşul a ştiut că este filmat. El nu era deranjat de cameră. Discuţiile au continuat şi off the record. Asta mai lipsea, să vedem cum moşul aruncă cu pietre în domnişoare. :))))) Dacă o făcea şi pe asta, cum sugera mai sus comentatorul Nenormalul, la sigur ar fi fost tras la răspundere.

  „Eu cred ca cei care vor sa devina jurnalisti ar fi mai bine sa se duca la scoala de jurnalism si nu sa participe la proiecte de genul acesta care imi aduc aminte de perioada comunista din Romania.”

  Dar eu cred că proiectele de acest gen sînt foarte şi foarte utile. O societatea postcomunistă trebuie să se considere norocoasă dacă există cineva care organizează diferite activităţi de acest gen. Nu mai trebuie să fim pasivii din epoca comunistă de mai odinioară. Dacă avem posibilitate, de ce să nu ne învăţăm a fi noi înşine producători de informaţie. Că doar ar fi păcat să „călărim” net-ul doar pentru divertisment şi acţiuni frivole.
  Cunosc cîţiva jurnalişti din anturajul meu care îşi fac foarte bine lucrul, asta chiar dacă nu au absolvit o facultate de profil. Cunosc şi persoane care au făcut jurnalistică, dar nu au devenit şi jurnalişti de succes. În SUA, în Occident sînt foarte mulţi jurnalişti care au făcut alte facultăţi decît o facultate de jurnalism.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s