Pentru democraţie

Cu cît mai mult se vorbeşte despre democraţie, cu atît mai mult se simte lipsa acesteia. Democraţia, potrivit dicţionarelor, ţine de popor. Despre această noţiune abstractă se vorbeşte oriunde. Inclusiv şi în societăţile mai mult sau mai puţin totalitare. Democraţia este ca şi… dragostea, perfecţiunea, fericirea –  greu de încadrat într-o definiţie. Cîţi oameni, atîtea păreri. În acest sens, este practic imposibil să „împaci” cel puţin două viziuni asupra democraţiei. Două (şi cele mai la îndemînă) exemple clasice ar fi Moscova şi Washington-ul. Deşi, în acest caz, ne interesăm de un numitor comun în materie de democraţie, avem doi poli, două viziuni şi experienţe politice foarte diferite. Democraţia este relativă. În această relativitate, doar aspiraţiile spre libertate îi poate uni pe toţi oamenii în cercul deschis al democraţiei.

Statele lumii marchează astăzi, pentru prima dată, Ziua Internaţională a Democraţiei

Decizia privind sărbatorirea acestei zile a fost luată de Adunarea Generală a ONU, la 8 noiembrie 2007, ca rezultat al unei propuneri avansate iniţial de Qatar şi un grup de 8 state, printre care şi România.

Contribuţia României la promovarea conceptelor şi practicilor democratice în plan internaţional a inclus:

• Găzduirea celei de a treia Conferinţe Internaţionale a Democraţiilor Noi sau Restaurate – Bucureşti, 2-4 septembrie 1997.

• Asigurarea Preşedintiei mişcării Democraţiilor Noi sau Restaurate în perioada 1997-2000.

• Iniţierea şi promovarea, în perioada 2000-2005, în cadrul Adunării Generale a ONU şi al Comisiei Drepturilor Omului, a unei serii de rezoluţii privind democraţia, statul de drept şi drepturile omului.

• Organizarea unei conferinţe sub-regionale, în cadrul procesului Comunitatea Democraţiilor, cu tema Parteneriatul dintre guverne, societatea civilă şi organizaţiile internaţionale pentru întărirea democraţiei – Bucureşti, 14-15 noiembrie 2003.

• Coordonarea, în perioada 14-16 februarie 2005, sub auspiciile Comunităţii Democraţiilor, a unei Misiuni internaţionale de experţi pentru schimb de experienţă şi asistenţă democratică în Georgia.

• Asigurarea, în 2007, a preşedinţiei Grupului de lucru nr. 3 (GL 3) privind cooperarea regională şi inter-regională pentru guvernare democratică, al Comunităţii Democraţiilor.

• Contribuţii voluntare la Fondul ONU pentru Democraţie şi la Fondul ONU pentru Asistenţa Electorală.

• Reprezentarea Grupului est-european la ONU în Consiliul Consultativ al celei de-a şasea Conferinţe Internaţionale a Democraţiilor Noi sau Restaurate şi în Consiliul Consultativ al Fondului Naţiunior Unite pentru Democraţie.

După CityNews şi 9 AM

Un gând despre “Pentru democraţie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s