„Numai Sandu nu-şi iubeşte patria?”

Iată o înregistrare video în care vedem cum o învăţătoare din Republica Moldova discută, la 1 septembrie 2009, cu elevii din clasa întîi. Dialogul este despre patrie. Profesoara admite doar părerile pe care ea le consideră corecte.

Copiii „care-şi iubesc patria” sînt îndemnaţi să se ridice în picioare. Un băieţel, Sandu, rămîne aşezat şi învăţătoarea începe „reeducarea micului duşman al poporului”. „Numai Sandu nu-şi iubeşte patria?”, întreabă ea, fixînd atenţia clasei asupra celui care a îndrăznit să aibă o altă părere.

Sandu spune că patria este „slabă”. Are cineva curajul să-l contrazică? Învăţătoarea îl pune la punct, spunîndu-i că este „prea mic” pentru a da asemenea aprecieri. Dar nu era „prea mic” dacă spunea că-şi iubeşte patria şi că este puternică?
Mai bine l-ar fi întrebat de ce crede un asemenea lucru şi l-ar fi încurajat să se exprime, iar mai tîrziu să-i spună că ne iubim patria, chiar dacă aceasta este „slabă”, şi că trebuie să contribuim cu toţii pentru a o face puternică şi pe placul nostru.

„Ce s-ar întîmpla dacă ar dispărea patria?”, îi mai întreabă învăţătoarea pe copiii din clasa întîi. Dar oare nu sînt „prea mici” pentru a se gîndi la geopolitică? Învăţătoarea le spune că „dacă ar dispărea patria”, „am fi străini peste tot”. Probabil, avea în vedere „pericolul” unirii cu România. Celor care au această fobie, le-a răspuns reuşit o fetiţă: „Se poate trăi şi la Moscova”. Apoi, un copil răspunde că echivalentul cuvîntului „patria” este „România”. Poate avea copilul cetăţenie românească, la urma urmei?! Nu, dna îndoctrinatoare nu poate presupune aşa ceva, nu acceptă răspunsul şi le spune copiilor că „la moment sîntem ţări diferite”. Ea repetă de trei ori această afirmaţie, ca s-o întipărească la sigur în memorie.

„La moment” înseamnă „la ţanc”, „la timpul potrivit”. În Republica Moldova, expresia este folosită greşit în loc de „pentru moment”, „acum”, „actualmente”, „la ora actuală”, „în prezent”.

Înregistrarea video a fost postată pe YouTube de Vitalicuss, iar eu am văzut-o mai întîi pe blogul lui Ştefan Căliman.

Sursa: Blogul Eleonorei Lisnic

27 de gânduri despre “„Numai Sandu nu-şi iubeşte patria?”

 1. „unde nu ne-am duce, am fi straini peste tot”, spune invatatoarea. or, eu stiu ca este corect „oriunde ne-am duce…”, adica fara adverbul de negatie, nu?
  eu zic ca pe langa faptul ca e comunista e si agramata doamna in cauza, asa ca de unde copiii nostri sa vorbeasca in mod corect, daca duduia respectiva dialogheaza cu ei ca la Piata Centrala???

  Apreciază

 2. D-na invatatoare… suntem doua tari diferite insa suntem acelasi popor… asta trebuia tu sa le spui copiilor si nu sa-i indemni sa iubeasca o anomalie statala rezultata in urma rusinosului pact Ribentrop-Molotov !

  Apreciază

 3. Mă îngrozesc de ceea ce se întîmplă în şcolile noastre… din păcate avem profesori cu o vîrstă înaintată, pe care chiar admiteam să mai spună aşa ceva copiilor. însă este o ruşine pentru tînărul pedagog, să spună elevilor că suntem ţări diferite şi să vorbească despre ceea ce elevii nici măcar să gîndeasă bine nu pot.
  Voi face orce pentru ca elevii mei să fie mîndri că poartă nume de român, iubind ţara, ŢARA ROMÂNEASCĂ şi limba sa. 😉

  Apreciază

 4. va rog sa cititi comentariul meu cu calm si fara ardoare exacerbata.
  ce este patria sau poporul, care ne este limba sau credinta e datoria parintilor sa ne spuna si nu a unei invatatoare, fie ca ea se simte romanca sau moldoveanca. Tine de sentimentul propriu daca te crezi roman sau moldovean si pe cat de nociv este ca o invatatoare sa le spuna unor copii ca ei sunt moldoveni pe cand parintii lor se cred romani, pe atat de nociv este si ca o alta invatatoare sa le spuna ca sunt acelasi popor cu cei de dincolo de Prut pe cand parintii acasa le spun ca fac parte dintr-un popor de moldoveni.
  Cat priveste respectiva inregistrare video, simt o adiere de artificial precum din imaginile cu pioneri raportand noi victorii ale patriei socialiste.

  Apreciază

 5. Atravedilun,
  aici este un spaţiu unde calmul ar trebui să caracterizeze „reacţiile” fiecărui cititor.
  Părerea fiecărui vizitator, cu calm sau nu prea, este binevenită. 😉

  Apreciază

 6. Doar un masohist poate sa iubeasca si sa se iubeasca in mizerie, saracie, si nervi. Sa inveti copiii sa iubeasca sa traiasca fara speranta si fara siguranta zilei de miine, e lectie de mazohism curat. Atentie, doamna profesoara, sinteti extrem de periculoasa pentru psihologia copiilor mei, pe care ii vreau oameni fericiti, nu mincati pe dinauntru de nesigurante si indoieli.

  Apreciază

 7. ce răspuns i-a dat bobocul sandu!
  uimită a rămas învățătoarea încât ea nu știa decât să minimalizeze legătura dintre moldova și românia folosind doar “la momentul dat“ și să plece la catedră
  învățătura română e transmisă în continuare unei noi generații chiar dacă există mitul jandarmului român bătăios şi foarte hain.
  asta contează

  Apreciază

 8. ” Ψ spus
  septembrie 15, 2009 la 08:45

  “Scrisul in stil basarabean”?
  Fiecare cu stilul său, LostSoul.
  Vrei să(-ţi) găsesc doi bucureşteni (sau doi constănţeni) care scriu în stiluri diferite? ”

  chiar te rog ! sa fie consateni de-ai mei !

  Apreciază

 9. LostSoul,
  fără a face vreun efort, deja am găsit un constănţean care, verbal şi în scris, se exprimă diferit faţă de tine. E Laurenţiu, prietenul tău. Studiază-i şi pe vecinii tăi. Vei vedea că nici ei nu-s ca tine. Ceea ce te apropie de toţi oamenii care vorbesc aceeaşi limbă ca şi tine sînt doar aspectele cele mai generale, nu particulare, caci, în sens particular, eu vorbesc ” a mea limbă română”, tu „a ta”, ceilalţi, luaţi în parte, vorbesc „limbile lor române”. Adică fiecare om e cu stilul său. Deşi ne asemănăm, sîntem foarte diferiţi unul faţă de altul.
  „Le style est l’homme même”, vorba lui Buffon. 😉

  Apreciază

 10. laurentiu prietenul meu nu are blog ( si nu cred ca ti-a scris vreun sms ) iar tie cum ti se parea ca noi vorbim cu accent toti din zona aia nu cred ca ti-ai dat seama daca vorbim sau nu diferit. daca ai sta mai mult la mine in oras (sau oricare altul din Romania ) ai vedea ca in fiecare se vorbeste diferit fata de celelalte ( orase ) dar asemanator intre cei care-l populeaza.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s