Grigore PETRENCO: „Îmi pare rău că vă e ruşine să recunoaşteţi că denumirea de limba moldovenească este una istorică şi firească”

Grigore Petrenco

Tînărul deputat comunist Grigore Petrenco s-a avîntat într-o „polemică” aprinsă ce viza „denumirea corectă” a limbii de stat, vorbită şi scrisă în Republica Moldova. „Dezbaterea” a fost iniţiată de către bloggeriţa Oxana Greadcenco în ajunul Sărbătorii naţionale Limba Noastră cea Română. Pe reţeaua de socializare Facebook, bloggeriţa a publicat următorul tweet:

Pentru a evita termenul „limba română”, unii jurnalişti de la Radio Moldova îi zic „limba vechilor cazanii”. Tot mai bine aşa decît „moldovenească” 😉

După publicarea tweet-ului în seara de 29 august, „polemicile” despre limba pe care o vorbim au continuat pînă după miezul nopţii. În esenţă, comentariile comunistului Petrenco reflectă poziţia partidului (pe) care îl reprezintă. În mediul academemic, asemenea dezbateri au fost epuizate, ele deja fiind arhivate dincolo de maculatele rafturi cu literatură care a promovat şi încă mai promovează ideea moldovenismului primitiv. Cu argumente ştiinţifice, savanţii lingvişti au combătut existenţa unei limbi moldoveneşti, atribuită, încă din epoca stalinismului, vorbitorilor dintre Nistru şi Prut. În continuare, fără a califica convingerile peceremistului, vă invit să vedeţi screenshot-urile care conţin „polemica” facebook-istului comunist Grigore Petrenco, pe care, ironic, Mihai Bologan îl recomandă ca prieten pe site-ul popular de socializare.

Moldov’nistu’ Petrenco faţă cu sine însuşi

~ 29-30 august ~

fsb-1fsb-2fsb-3Grigore Petrencovs Limba Romana fsb-4fsb-5fsb-6fsb-7

Să se fi lepădat Petrenco de „limba moldov’nească”?

~ 30 august ~

„Dezbaterea” de mai sus a continuat a doua zi, duminică, 30 august, dar şi pe 31 august, de Sărbătoarea naţională „Limba Noastră cea Română”. De această dată, comunistul Grigore Petrenco nu a mai reacţionat. Peceremistul nu a adus în discuţie nici măcar un argument serios întru susţinerea „limbii moldov’neşti”, cică vorbită în RM.

fsb-8

fsb-9

fsb-10fsb-11

Sursa screenshot-urilor: Facebook, Oxana Greadcenco

Notă: Doar prietenii Oxanei de pe Facebook pot accesa link-ul către sursă

Vrem capul „polemistului” înapoi!

La rubrica Blogosfera, UNIMEDIA a republicat „dezbaterea” pe care am prezentat-o mai sus. În continuare, vedeţi screenshot-urile cu toate comentariile la „polemica” preluată de acest portal de ştiri.

Unimedia-1Unimedia-2Unimedia-3Unimedia-4Unimedia-5Unimedia-6

Unimedia-7Unimedia-8

Unimedia-9Unimedia-10Unimedia-11

Unimedia-12Unimedia-13

Unimedia-14Unimedia-15Unimedia-16Unimedia-17Unimedia-18Unimedia-19Unimedia-20Unimedia-21Unimedia-22Unimedia-23

Unimedia-24

Unimedia-25

Unimedia-26

Sursa comentariilor: UNIMEDIA

Post Factum:

Grigore Petrenco_Facebook_Avatar
Avatarul deputatului comunist
Grigore PETRENCO
pe site-ul de socializare Facebook

18 gânduri despre “Grigore PETRENCO: „Îmi pare rău că vă e ruşine să recunoaşteţi că denumirea de limba moldovenească este una istorică şi firească”

 1. Frate, ca de obicei membrii PCRM-ului ne arata că ,,nerușinarea” este unul din idealurile și calitățile lor, Petrenco (care este un nerușinat în a recunoaște așa zisă ,,limbă moldovenească”) face ce face ca de obicei și se eschivează tot timpul de la întrebari sau argumentele pe care ii le aduce cineva,la fel cum a făcut și în seara aceasta, cu toate astea el într-un fel are dreptate, întradevar eu unu sunt rușinat în a recunoaște o fabulație și o minciună obraznică pe care atârnă eticheta cu înscrisul MADE IN PCRM..
  Ce să facem, asta e nu toți putem fi nerușinați..

  Apreciază

 2. Cât despre avatar cred că nici n-are rost să-l comentez, am trecut de mulți ani de vremea când oameni luptau din răsputeri împotriva nazismului și al fascismului care pândea Moldova, dar se pare că unii trăiesc încă cu nostalgia acelor timpuri de glorie are URSS-ului, acele timpuri de glorie când a fost ,,promovată” și ,,fabuloasa” limbă moldovenească scrisă în alfabetul chirilic, oricum fiecare este liber să-și pună ce avatar dorește, etichetdându-se singur..

  Apreciază

 3. nu inteleg d c nimeni nu s-a incumetat sa-l combata pe dl Petrenko cu propriul sau argument daca cele prezentate de interlocutori nu i-au fost suficiente. e simplu de tot – tb adus in punctul in care pana si pentru el absurdul va fi mai mult decat evident.
  1. Afirmatia dlui Petrenko este ca limba moldoveneasca era limba pe care o vorbeau stramosii nostri moldoveni de peste 300 ani in urma.
  2. 300 ani in urma Moldova nu se oprea la Prut ci mergea un pic mai departe si ajungea pana la Carpati – sper sa nu nege pana si acest lucru, deci acei moldoveni trebuiau sa vorbeasca si ei moldoveneste.
  3. Cum nimeni n-a auzit de vreo reforma lingvistica pe acea parte a Moldovei pana in zilele noastre reiese ca acolo se vorbeste in continuare moldoveneste.!!! -)))
  4. Cu toate acestea la Iasi se stie doar de limba romana!! Deci ipoteza initiala este gresita!! Va este suficient dle Petrenco? -))

  Apreciază

 4. Eu cred ca tu îti bati capul de pomana cu ei ! EI stiu ca nu au argumente pentru limba moldoveneasca, chiar Voronin a recunoscut ca este identica cu limba româna. Acum ei invoca drepdtul de a numi limba cum vor ei, caci asa vor ei ! Or, chestia asta nu ai cum sa o combati, caci ti se va raspunde mereu : eu asa vreau sa-i zic limbii mele si parintii si bunicii mei ii ziceau la fel … e dreptul meu !

  De fapt problema limbii is trage radacina dintr-o chestie politica. Fiecare popor isi defineste notiunea in functie de criteriile sale : pentru francezi este teritoriul, pentru germani : sangele,pentru evrei : religia. Romanii isi definesc natiunea dupa limba comuna. Chizr din scrierile lui Costin, UIreche , Cantemir se vede ca notiunea de roman este inchegata in jurul limbii comune. Pentru noi, roman este oricine care are ca limba materna romana. Noi ii considera romani chiar si pe aromanii din Grecia si Albania care nu au trait niciodata pe langa noi si al caror dialect este dificil de inteles pentru noi. Or, daca comunistii accepta limba romana vor accepta implicit si faptul ca basarabenii sunt romani. Or daca basarabeniii sunt romani, nu se mai poate sustine ca in 1940 si 1944 Basarabia a fost eliberata, caci nu puteau fi eliberati romanii de la romani. Or, daca Basarabia nu a fost eliberata de catre rusi, inseamna ca rusii de fapt sunt agresori… Cu alte cuvinte, daca comunistii accepta limba romana, toata ideologia lor se naruie precum un castel de carti de joc.

  Apreciază

 5. Eu sper ca prin detronarea tovarashilor se va face poate o incursiune in adincurle istoriei noastre pentru a demonstra parintilor shi buneilor lor(pentru ca ai mei sleva domnului shtiu shi ce limba vorbesc si de unde se trag), eu nu imi inchipui ca as o stare de lucruri sa fie intr-o alta tara unde nishte venetici care n-au nici in clin nici in mineca de ceea ce se numeste patriot al moldovei indca bastinashilor „viziunea bolnava shi foba”de patriotism. m-am ciocnit cu multi asa spusi patrioti alolingvi(care urla in gura mare ca sunt „moldoveni” ca si oricare alt cet. al rm) pe care intrebarea : ce ai face de dragul tarii estea?. cam se eschiveaza dar nu e important aceasta e importanta viziunea lor si parerea lor, cu tot patriotizmul declarat, despre politica sovina si arogantaa Rusiei ca fiind o stare normala de lucruri. as vrea, sa ma iertati, ca sa mai vina un antonescu si sa curete natiunea de pseodopatriotii care in curind ne vor face sa ne simtim straini in propria casa dupa cum lii felul natiunii lor

  Apreciază

 6. I-a uite Petrenco… În „limba” ardelenească (:D): trăzniți-ar limba să-ți trăznească. 😀 Da, rusa din R.M., de ce n-o denumiți: limba roșie? AAdicătălea să-nțeleg buey Petrenco că eu ardeleanul, bănățeanul, maramureașanul, etc. vorbesc cu toții limba moldovenească?

  Apreciază

 7. Mie personal imi vine sa le plang de mila. Comunistii au ajuns un soi de lacuste care si-au gasit un cuib (r.m.), si-au adaptat o economie care sa curga in buzunarele lor, si-au facut o televiziune dupa plac, un guvern… mai pe scurt: de toate. Ramasese numai limba. De aceea acum ei vin cu dume de astea. Cel mai jalnic este ca stim cu totii ca existenta unei limbi nu poate fi demonstrata: o limba ori exista, ori nu exista! Limba romana exista si stie de asta si un bolivian, si un american sau un cipriot. Limba engleza exista, la fel cum exista si cea chineza sau hindi, ceea ce iarasi nu necesita demonstrare. Iar limba moldoveneasca nu exista. Si nu poate nimeni sa demonstreze ca exista (cititi un pic mai sus), si nu poate sa demonstreze nimeni ca nu exista, pt ca stie toata lumea ca LIMBA MOLDOVENEASCA NU EXISTA! Mi-e mila sa ma uit la ei cum se screm din rasputeri sa incerce sa ne convinga sa le acordam macar un minut… un minut sa ii ascultam demonstrand o inexistenta… Sincer mi-e mila!

  De cand tovarasul Petrenco e lingvist?! 😆

  Apreciază

 8. Frati Moldoveni !

  In ce limba vorbim noi acuma ? Probabil eu in ardeleneste si voi in moldoveneste… : ))

  E TRIST ce s-a intamplat cu voi; dupa viitoarea si iminenta unire, va asteptam pe toti in vizita, in Ardeal, la Alba-Iulia, sa intregim tara !

  Apreciază

 9. Hai sa o spunem mai clar. „Limba moldovenesca” este o unealta folosita pentru :
  – rusificarea RM (unul din primii pasi).
  – DECUPLAREA RM DE SPATIUL CULTURAL ROMANESC.

  Am niste intrebari pentru Dl Petrenco.
  1. La Consiliul Europei , Parlamentul European pe ce buton a apasat pentru traducerea in casca : RO , RUS ? MD 🙂 ?
  2. A fost vreodata in cetatea de scaun si la mormantul lui Stefan cel Mare ? IMI PARE RAU CA VA E RUSINE CA VA TREBUIE PASAPORT SA AJUNGETI ACOLO !
  3. Accepta referendum in „Moldova istorica” sa vedem daca moldovenii se considera si romani ? S-ar supune vointei moldovenilor ?

  Apreciază

 10. Wai petrenco eşti adevărat tradator a poporului!!!!! Noi basarabenii vorbim in limba româna,si suntem mândrii ca asa o numim!!!!!!! Pentru mine e rusine sa pronunt cuvintul „moldoveneasca” ca el nu exista!!! Aaaaaa eu degeba scriu in româna,ca nu intelegi,dar cind o sa chemi traducator si o sa traduca in moldoveneasca. A sa intelegi!!!!:)))))

  Apreciază

 11. in primul rand nu cred ca e corect sa faci publice comentariile de pe o reţea oarecum privata, la care eu nu as avea acces daca nu as avea-o pe Oxana ca prietenă acolo.

  În rest, e straniu ca Petrenco recunoaşte nişte chestii.
  În PCRM se petrece o schimbare. Se transformă in democraţi.

  Apreciază

 12. Paul,
  apoi este sau nu este corect să scot în public nişte comentarii de interes major?
  De vreme ce, pe Facebook, Oxana are peste 360 de prieteni, nu cred că cercul e atît de restrîns ca „dezbaterea” vizată să se spulbere pur şi simplu aşa, fără nici măcar un ecou. Se vor găsi, din aceşti peste 360 de oameni, nişte inşi care vor face ca „informaţia să se scurgă”. Nu am discutat despre droguri, pornografie sau alte chestiuni de acest gen. Am discutat despre Limba Română, pe care unii aşa şi nu ştiu cum să o numească corect.

  În plus, după ce am publicat „dezbaterea” de pe Facebook, aveam şi eu sentimentul de… incorectitudine. La o întîlnire întîmplătoare, Ghenadie Brega mi-a sugerat că postarea mea nu e „condamnabilă”. Cine scrie pe Facebook trebuie să-şi asume şi unele responsabilităţi. Mai ales în cazul nostru, cînd avem de-a face cu o discuţie de interes public, în care este implicată şi o persoană publică (Gr. Petrenco).

  Ce să mai spunem atunci despre publicarea filmuleţelor fierbinţi în care protagonişti au fost ex-consulul român şi tov. Iordan?…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s