Praf în ochi

Linişte. De cu primăvară pînă mai recent numai politică în jur. Acum e linişte. Şi presa e mai moleşită. E vară, iar lumea e în vacanţe. Mulţi s-au retras în sate, în păduri, în munţi, la mare, la Turcia… ♦♦♦ Timpul se destramă clipă după clipă. Ne trăim vieţile aşa cum ne închipuim. Pînă la următoarele alegeri, aşa cum s-a obişnuit, electoratul îşi va fugări gîndurile în vise. Acolo totul e OK. ♦♦♦ Ţvetuşciaja Maldavia e una dintre poreclele Basarabiei. E o moştenire încă din vremurile sovietice. Ţvetuşciaja Maldavia a fost teritoriul unde se găsea şi lapte de pasăre, necum fructe şi legume din belşug! Acum, la un rendez-vous pe dealurile Moldovei, te înspăimînţi! Avem multe paragini, iar livezile roditoare de altădată pe unde au îmbătrinit, pe unde au fost, pur şi simplu, distruse din cauza sărăciei din care nu putem ieşi de cînd sîtem suverani şi independenţi. Porcăriile de acest gen au împînzit totul… ♦♦♦ Defuncta urss s-a topit lamentabil, ca o bulă de săpun în bătaia vîntului. A fost administrată prost. Ne deprinsesem cu răul. Dar nu se putea aşa la nesfîrşit… ♦♦♦ Mai aproape de România, în lunca Prutului, ai ce asculta la radio în limba română. Ai şi mai multe posturi TV româneşti. Dacă, cu vreo 10 km, te îndepărtezi de Prut, intri în spaţiul mediatic rusesc. Sunetul din difuzoare îţi dă senzaţia de cetăţean pribeag al acestui aşa-numit stat. Nu putem avea, dom’le, stat fără o limbă şi o cultură care să ne reprezinte cu adevărat… ♦♦♦ Noapte bună.

10 gânduri despre “Praf în ochi

 1. apropo de posturile de radio raminshti.la shapte aprilie aveam sa descopar nu numai evenimentele ce se petreceau la chishinau prin intermediul lor,aveam sa descopar ce inseamna jurnalism profesionist.radio rominia actualitati shi radio iasi au transmis in direct citeva ore bune ceea ce se petrecea la acele momente in capitala,interceptind telefonic majoritatea politicienilor de elita de azi shi de eri,analishti politici,ziarishti,oameni de cultura etc.de unde aveam sa aflu daca internetul „rapid” de la orange nu mai mergea?apropo ionel permitemi sa te corectez radio iashi(96.3 fm)il poti intercepta pina la balti inclusiv fara probleme tehnice.radio rominia actualitati pina la sturzovca.tot ele pot fi interceptate pina la straseni daca mergi la chishinau pe traseul costeshti-faleshti chishinau.problema e ca nushtiu citi ascultatori au aici .

  Apreciază

 2. Colega,
  dacă Radio Iaşi emite pînă la Bălţi (sau alte posturi), asta nu înseamnă că şi spaţiul mediatic respectiv e românesc. După vreo 10-15 km de la Prut, majoritatea oamenilor este influenţată de presa rusească ori de stat, egale în ceea ce priveşte demagogia pro-moldovenistă şi pro-moscovită. De asta ne convingem din 4 în 4 ani, după alegerile parlamentare. 😉

  Apreciază

 3. eu trăiesc mai la est, dar oricum totdeauna am avut în case Radio România Actualităţi şi Radio Iaşi, asta în timp ce Vocea Basarabiei n-a mai ajuns nici până acum în casa mea.
  am început să ascult Vocea Basarabiei de când sunt în Ro online pe net
  nu văd întemeiate justificările că „n-avem acces, n-avem de unde”, noi nici nu ne obosim să căutăm

  Apreciază

 4. Oxana,
  aici nu e vorba atît de lementări gen „n-avem acces, n-avem de unde”. Ştiu, pentru tine şi pentru web generaţia ta nu e o problemă accesul la informaţie variată. Aveţi, graţie net-ului, posibilitatea să alegeţi ce doriţi.
  Pentru mămucile şi tătucii de la ţară chiar e o problemă accesul la informaţie din varii surse. De fapt, nici nu ştiu dacă ei realizează că aceasta le este o adevărată problemă! Acolo li se spune, pe TV, că totul e bine şi cam atît! Iar aceşti bătrîni (şi încă foarte multe alte persoane bătrîne, dar în floarea vîrstei) votează „corect”, aşa cum li se spune la Mu1 sau MiT… Roadele le culegem după fiece electorală. 😉

  Apreciază

 5. „Ne deprinsesem cu răul”
  Imi spunea o batrinica: „Rau cu rau,dar e mai rau fara rau”, referindu-se la guvernarea comunista. Deci, oricit de rau ar fi in „Ţvetuşciaja Maldavia” , dupa unii, e mai rau fara de rau…

  Apreciază

 6. Ion,
  de liniste mi-e frica ca de moarte. Pentru ca si aia e o harca care te fura in liniste. care vine si pleaca in liniste. Iar ceea ce scrii tu descrie exact linistea de dinaintea furtunii. Apele mai sunt? Daca da, curand se retrag. Daca nu, eu as incepe sa fug.

  Ludmila,
  situatia cu batranii e naspa de tot. Nu o data am scris despre ei si cred ca destul de greu o sa ma las. Daca e rau cu moartea, dar mai rau fara ea, atunci sa plece dracului dincolo ca ma sufoca pana in gat, nu mai am aer sa respir!

  Colega,
  Romania Actualitati se prinde greu, dar si in Balti. Si in Codrii Moldovei se prinde. Daca vrei sa realizezi si ceva si iti doresti asta cu adevarat, o faci! Asa ca nu numai la Struzovca gasesti Radio Romania, dar si alaturi la Fundurii vechi, si la SOROCA.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s