Maculatură. Constituţia RSSM

Constitutia-RSSM_1Zilele astea am găsit pe rafturile copilăriei o… carte ciudată. Nu m-a mirat faptul că e tipărită în chirilică. Nu, pentru că pe rafturile mele asta nu e unica tipăritură într-o grafie străină de limba română. Mi-au sărit în ochi sculele de partid: secera şi ciocanul. Habar n-am cum de cărţulia a ajuns acolo unde nu avea ce căuta. E vorba despre Constituţia (lejea fundamentală a Republicii Sovetice Socialiste Moldoveneşti), scoasă de sub tipar, în 1979, la Chişinău. Broşura (64 de pagini) s-a păstrat destul de bine. Doar marginile paginilor şi coperta sînt îngălbenite de vreme. În Basarabia însă, principiile din Constituţia… au tot fost şi încă mai sînt ţinute în comă de toate regimurile care s-au perindat sau care, din fericire, au intrat în agonie. Am făcut o selecţie fotografică. Să ne amuzăm citind formulările pe cît de naive, pe atît de ridicole dintr-o broşură care, pe vremea sovieticilor, substituia Biblia…

Constitutia-RSSM_1
Constitutia-RSSM_7
Constitutia-RSSM_2
Constitutia-RSSM_3
Constitutia-RSSM_4
Constitutia-RSSM_5
Constitutia-RSSM_6

14 gânduri despre “Maculatură. Constituţia RSSM

 1. mda….”sfant act-constitutzii a feshiorilor moldoveni’…”
  da as vrea sa vad anume articolul care tine de limba vorbita pe teritoriul „eliberat victorios de sovietici”…;)

  Apreciază

 2. ehee…nu ti-erau chiar „dragi” principiile copilariei deci…;))daca nu ti-e carte de capatai asta „leje fundamentala”;)
  sigur ca mi-e de ajuns si ceea ce am citit deacum….mai citim noi si printre randuri…”homosapiens” or ce Dumnezeu(numai ca au cam uitat moldovenii de posibilitatea asta ultimul timp..de a se gandi”…pacat..:(am putea trai mai bine;)…

  Apreciază

 3. Napocel,
  textele sînt în… română, numai că totul e în chirilică (alfabet rusesc). De fapt, aici avem nişte mo(n)stre de limba moldov’nească, adică un soi de limbă stalinistă.

  Apreciază

 4. Constitutia-RSSM_2

  Napocel,
  îţi „traduc” doar un fragment, ca să-ţi dai seama de aberaţiile de mai sus:

  CONSTITUŢIA

  (lejea fundamentală)

  a Republicii Sovetice Socialiste Moldoveneşti

  Ca rezultat al biruinţei Marii Revoluţii Socialiste din Octombrie şi instaurării Puterii Sovetelor oamenii muncii din ţara noastră, sub conducerea Partidului Comunist, au înfăptuit transformări social-economice radicale, au apărat cu succes cuceririle socializmului şi au construit societatea socialistă dezvoltatăsocietate a adevăratei libertăţi a oamenilor muncii, în care sînt create puternice forţe de producţie, se ridică necontenit bunăstarea şi cultura norodului, se întăreşte alianţa de nezdruncinat a clasei muncitoare, ţărănimii colhoznice şi intelectualităţii din popor.

  Republica Sovetică Socialistă Moldovenească este egală în drepturi în componenţa Uniunii Republicilor Sovetice Socialiste, care întruchipează unitatea de stat a poporului sovetic, uneşte strîns toate naţiile şi naţionalităţile pentru construirea în comun a comunizmului. Urmînd cu credinţă poruncile lui V. I. Lenin, oamenii muncii din Moldova, datorită ajutorului colosal al marelui popor rus şi al celorlalte popoare ale ţării noastre, au apărat cu succes cuceririle revoluţionare ale Marelui Octombrie, şi-au dobîndit organizare de stat socialistă

  Apreciază

 5. „radeti voi radeti”, dar cand a trebui sa fac o analiza comparata intre aceasta „leje fundamentala” si constitutia actuala iti venea sa-ti iai „campiile-n cap”.
  Nu zic, la prima vedere aveai de-a face cu cea mai … „democratica leje” si ii intelegeai pe bietii occidentali care afirmau ca cea mai „ideala” si pentru „ghinele” poporului e constitutia URSS-ului… oferind-o adesea ca model.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s