Xenofobia sălbatică de la Bălţi continuă

Caricatură: think.cz
Caricatură: think.cz

Probele de naţionalism sălbatic despre care am scris AICI s-au reconfirmat. Inscripţii anacronice, cu o profundă tentă xenofobă, mai pot fi citite pe gardurile şi pe pereţii din Bălţi. Se vede că printre etnicii ruşi, care reprezintă puţin peste 19% din populaţia oraşului, există şi elemente xenofobe, foarte periculoase, care, deschis, se arată foarte alergici în raport cu etnia evreiască, dar mai cu seamă în raport cu majoritatea localnicilor, români moldovenizaţi cu forţa încă de regimul criminal comunist sovietic. Evident, asemenea porniri mojiceşti amintesc de ororile fascismului şi ale comunismului. În timpurile noastre, asemnea perspectivă/modalitate de autoexprimare este mai mult ca depăşită. Realităţile din jur, reproduse virtual pe net, vin, la modul cel mai ridicol posibil, în contradicţie cu bădărănismul, lipsa de bun-simţ şi de educaţie de care încă mai dau dovadă unii frustraţi ai istoriei. Mai jos, la această temă mereu actuală în Basarabia, reproduc o ştire difuzată de Agenţia DECA-press. Cu un reportaj foto comentat, revin mîine-poimîine AICI.

Poliţia din Bălţi investighează cazul inscripţiilor xenofobe la adresa evreilor ♦♦♦ Mai multe inscripţii cu caracter xenofob la adresa evreilor, dar şi inscripţii prin care se indică superioritatea ruşilor ca etnie au fost făcute, de către persoane necunoscute, pe pereţii unor blocuri de locuit şi garduri în cartierul Dacia din oraşul Bălţi. ♦♦♦ Inscripţiile au fost făcute în limba rusă. ♦♦♦ „Smert’ jidam” („Moarte jidanilor”), „Jidi suki” („Jidanii sînt nişte căţele”), „Mî ne rumînî” („Noi nu sîntem români”), „Belţî – russkij gorod”, („Bălţi, oraş rusesc”),  „Za Rusi sfeatuiu” („Pentru sfînta Rusie”), „RUS & MD=bratya slaveane” („Rusia şi Moldova=fraţi slavi”) sînt cîteva inscripţii lăsate pe pereţii blocurilor de locuit. ♦♦♦ Preşedintele Societăţii evreieşti din localitate, Lev Bondari, a spus, în legătură cu acest caz, că este vorba de o manifestare neofascistă. ♦♦♦ Preşedintele Societăţii Ruse din Bălţi, consilierul municipal comunist Pavel Buceaţki, a declarat că inscripţiile sînt de natură naţionalistă, care ar putea tensiona relaţiile interetnice în oraşul Bălţi. „Cred că este vorba despre nişte acţiuni emoţionale pe care şi le-au exteriorizat persoane care nu s-au gîndit ce efect ar putea avea aceste inscripţii”, a spus Buiceaţki. Potrivit lui, în oraş convieţuiesc peste de 60 de etnii şi că toţi ştiu că „ţara noastră adevărată este R. Moldova”. ♦♦♦ Poliţia locală cercetează cazul şi a anunţat că va da o apreciere juridică acestei infracţiuni. ♦♦♦ La Bălţi, potrivit datelor ultimului recensămînt, sînt circa 128 mii de locuitori. Dintre aceştia, 52,4% s-au declarat moldoveni, români – 1,8 la sută, ucraineni – 23,7% şi ruşi – 19,2 la sută. ♦♦♦ DECA-press

6 gânduri despre “Xenofobia sălbatică de la Bălţi continuă

 1. desiur nimeni,nicio masura nu va lua. Nimic nu se interprinde pana se va demonstra caracterul exclusiv violent al actiunilor date. Cica suntem democrati si toleranti. Iar asta va aduce la aceea ca va fi prea tarziu.,..

  Apreciază

 2. Da nu ma mira cu nimic inscriptiile acestea xenofobe care ar stirni oprobiul tuturor intr-o tara civilizata .Cam asta e toleranta si interculturalitatea in varianta ruseasca. Ce sa-i faci asa sint educati ei , de umblat cu cioara vopsita si de facut propaganda antiromânească ii duce mintea , ii dau inainte cu progromul anti-evreiesc facut de armata româna in 1941-1944 si cu ” fascistii de români” si cind colo uite ce toleranti sint ei ! De progromurile din Tiraspol din 1900 si 1904 facute de taristi au uitat se vede treaba. Ca m vad ca la voi in Moldova „musafirii” astia rusesti s-au aciuiat numai pe la oras unde e traiul dulce si viata usoara.Iar la tara au ramas moldovenii din talpa ca aia sint buni de munca si sa plateasca impozite iar „musafirii” sa huzureasca rasfatati de autoritati si in ziua de azi cum erau si in perioada sovietica. Iar populatia de la sate saracita si mintita de autoritati voteaza in continuare cu comunistii! Stii care ar fi rezolvarea pentru aceasta situatie? Ar trebui trimisi rusii din Bălti , Chisinău si alte orase la tara la munca de jos , sa dea oleaca cu sapa din zori si pina-n seara sa vedem daca dupa aia m-ai au chef sa scrie mesaje cu grafitti pe pereti !

  Apreciază

 3. Ceziceu, Solovastru, de acord.

  Bună ideea lui Solovastru cu trimiterea xenofobilor la sate, ca să se mai spetească pe cîmpuri întru binele „patriei” pe care pretind că o iubesc. Prea se bucură de viaţa mai uşoară din oraşe. Oricum, cred (vreau să cred) că majoritatea etnicilor ruşi din RM tratează pornirile xenofobe ale unor bădărani la rece, fără exces de emoţii.

  Ceziceu, democraţie încă nu am avut aici. Toleranţă însă avem în exces, numai că nu din partea xenofobilor şi a veneticilor. Nu e o noutate, cel mai mare neajuns al basarabeanului moldovenizat este… toleranţa. Fără exagerata bunătate sufletească milenară care îl defineşte, moldoveanul ar fi un om aproape cumsecade, în rînd cu lumea către care, între două pahare cu vin şi un boţ de brînză cu mămăligă, aspiră…

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s