Căderea în sus a lui Michael Jackson

Michael JacksonEveniment planetar, moartea lui Michael Jackson a fost pe primele pagini din aproape toate ziarele europene. În fiecare ţară se aminteşte geniul artistic al regelui muzicii pop, dar şi partea sa sumbră, tragică.

De cînd a plecat, este peste tot, regăsind agilitatea sclipitoare şi fermecătoare pe care nu o mai regăsise de la începutul anilor ’80, pe cînd era într-adevăr un fel de rege„, scrie ziaristul rock Paul Morley în The Observer. Fiecare poate alege Jackson-ul de care vrea să îşi amintească, versiunea pe care o vrea de monstru, de geniu, de om dispărînd sub mască„.

Michael Jackson nu era nici un monstru nici un extraterestru. Ci un mutant„, remarcă ziarul francez Libération. Pentru NRC Handelsblad, în Olanda, el devenise „the Slave of the Pop transformat în sclav pentru industria showbiz-ului, tabloide şi public. Acest compozitor şi showman genial era redus în stadiul de handicapat social de către fanii săi„.

Fanii lui Michael – ceea ce Cristian Tudor Popescu numeşte în GîndulChildrenet„, „generaţia de copii care aparţin mai mult cyberspaţiului decît părinţilor lor, cei care au simţit că s-a dus unul de-ai lor„. Atunci cînd cineva ca Michael Jackson moare, concluzionează editorialistul, „simţim cu adevărat că am putea şi noi să fim duşi mîine cu un microbuz negru„.

Presseurop

12 gânduri despre “Căderea în sus a lui Michael Jackson

 1. Ortografierea cu „î” din „i” nu înseamnă „moldovenizarea limbii române” !
  Poate le scrii o epistolie explicativă şi ortografilor de la „Gîndul” (?).

  Apreciază

 2. LostSoul, e clar că nu ai habar de istoria limbii şi a poporului român. Tîmpenia din 1993 a fost făcută cu singurul scop de a le salva scaunele academicienilor făcuţi la comanda PCR. Uită-tă pe situl Academiei Române (secţiunea „Membrii Academiei”, pagina „1866-prezent”) şi ai să vezi că doar cuplul prezidenţial de dinainte de 1990 a fost exclus din lista cu academicieni, restul de comunişti sînt prezenţi bine-mersi. Academia a făcut schimbarea ortografiei pentru a apărea drept anticomunistă, tocmai pentru a nu trece la măsurile anticomuniste adevărate, acelea de excludere din rîndul Academiei a celor ajunşi academicieni pentru servicii aduse PCR.

  Cît despre scrisul cu „Î din I” şi „Sînt”, acesta este scrisul limbii româneşti adevărate, care are o ortografie logică (1 sunet = 1 literă) şi în spiritul istoriei limbii („sînt” e cuvîntul românesc pur, folosit şi de cronicari).

  Oricum, pe forumul Softpedia sînt detaliate toate aceste lucruri, cu concluzia că nu există nici măcar un singur argument raţional pentru grafia arhaică cu  şi „sunt” (un cuvînt de care lumea se fereşte să-l folosească în vorbire în România, şi pe bună dreptate, pentru că este străin şi a fost scos în secolul 19 din mormîntul unei limbi moarte, ceea ce îi justifică denumirea de „strigoi” [zombie]).

  http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=454379

  Apreciază

 3. Vapa,amatorism sau nu , reglementari sau nu , numele ziarului se scrie conform reglementarilor ( desi puteau sa-l scrie cum vroiau insa ei au ales asa ). Pana cand o sa ajungi tu academician si sa modifici reglementarile astea ” nefiresti ” le voi folosi pe astea . puteai sa faci o economie de energie si sa nu scrii atata. ( „e clar ca nu ai habar” totusi sa formulezi un raspuns daca tu combati persoana si nu ideea. apoi, pot si eu pe site-ul meu sa scriu orice, are fix valoarea unei cepe degerate).

  Ion eu m-am legat de faptul ca ai modificat numele ziarului. Pot sa-ti spun Janos? tot ion inseamna numai ca e in ungureste …

  Apreciază

 4. p.s : ion poti sa scrii in ce forma vrei tu pe blog insa numele localitatilor,persoanelor si altele nu se „modifica” cum vrea „muschiul” tau. Majoritatea basarabenilor scriu ROMÎN si nu ROMÂN,cum ar fi normal. scoate o „scuza” si pt asta!

  Apreciază

 5. LostSoul,
  ştiinţific, s-a demonstrat că decizia cu privire la ortografia limbii române a Academiei Române (din 1993) a fost o… prostie.
  De acord, bloggerii vor scrie cum le va pofti inima. Important e ca instituţiile media să se supună normelor ştiinţifice, nu ambiţiilor unor foşti nomenclaturişti, care, imediat după Revoluţie, s-au spălat ca prin minune de stacojiul comunist. Dar se vede că la noi legea e lege, dar numai nu acolo unde trebuie. De s-ar respecta drepturile omului şi Constituţia aşa cum ex-comuniştii academicieni români respectă noua ortografie, ar fi foarte bine pe aci! 😉
  Cît despre basarabenii care ortografiază cuvîntul ROMÂN cu „Δ, nu cu „”, greşeşti. Eu nu am văzut ca cineva din Republica Moldova să scrie ROMÎN. Toţi scriu ROMÂN. Parcă acum îmi amintesc de anii mei de şcoală. Profesoara de română ne explica că lexemul „român” şi derivatele sale se scriu cu „î” din „a”! Toţi scriu ROMÂN, nu ROMÎN. Chiar şi cei care ortografiază cu „î” din „i” şi „sînt” (nu „sunt”). 😉

  Cu nostalgie, să ne amintim întotdeauna de Michael Jackson!…

  Apreciază

 6. curaj.net/ unimedia.md , sunt o gramada pe acolo care scriu Romin / Romini !

  Limba si istoria nu se pot demonstra stiintific domnule profesor de Limba Romana ! Daca o forma materiala a blogului va rezista 500 de ani oamenii de atunci vor presupune ca tu scriai totul corect iar informatiile (unele trunchiate) sunt adevarate.

  Din moment ce bloggerii au voie sa scrie cum vor ( dar unii mai si modifica si ce nu e „necesar”. Cum ar fi sa le predai elevilor despre Vasile AleXandri ? sau Barbu Stefanescu DinVrancea? )de ce n-ar scrie unii si dupa normele in vigoare si li s-ar parea normal asa ceva? imi place ca multi sar de cur ca unii respecta niste reglementari ( care nu prevad si sanctiuni, nu e ca si cand te-ar prinde ca mergi cu masina fara sa folosesti centura de siguranta… si la aparitia centurii de siguranta s-au gasit destui s-o combata ca nu e folositoare,ca le stanjeneste respiratia , s.a.m.d dar deja trecem la alta discutie ) dar foarte putini au sarit cand guvernul republicii pentru care lucrezi a aplicat unilateral regimul de vize cetatenilor Romani, a expulzat jurnalisti si a acuzat Romania de organizarea revoltelor (majoritatea au avut o tresarire de orgoliu si au zis : bine le face !) . sa fie de vina iar dublele standarde? Cui nu-i convine ce au reglementat academicienii Romani e liber sa stranga 100 000 de semnaturi intr-o petitie ( nu pe internet) adresata academiei Romane. Pana atunci argumentele „stiintifice” au valoare 0 pt mine si multi altii !

  Apreciază

 7. LostSoul, din observaţiile mele cei mai agresivi şi mai intoleranţi propovăduitori ai supunerii faţă de regulile lingvistice academiciene sînt persoane care nu cunosc istoria limbii şi a poporului român. În plus de asta ei dispreţuiesc pe faţă limba română, nescriind-o în mod corect (adică cu diacritice). În nici o carte de gramatică nu scrie că este acceptabil să se scrie pe internet fără diacritice. Asta că tot era vorba de reglementări…

  Mai mult, marea majoritate a persoanelor care se bat cu pumnul în piept vorbind despre limba română cu „Â/sunt” de fapt folosesc softuri în limba engleză şi ignoră traducerile în română ale acestora. Deci ei una spun şi alta fac, adică pe faţă declamă iubirea faţă de limba română şi în spate se închină limbii engleze. Aşa că nu au nici cea mai mică credibilitate. De exemplu tu pe blogul tău (dar şi în comentariile de aici) dai un exemplu extrem de prost scriind fără diacritice, perpetuînd deci această modalitate de a scrie complet greşită, care face ca românii să fie singurii din Europa care nu-şi scriu corect limba maternă. Ce mare lucru e să scrii cu diacritice? Îţi ia 5 minute să instalezi maparea de limbă română din Windows şi după aceea poţi să scrii corect şi să demonstrezi că respecţi limba română şi te respecţi şi pe tine însuţi, pentru că arăţi că eşti în stare să scrii corect din punct de vedere ortografic.

  LostSoul, lasă acuzele deoparte şi dacă vrei să ajuţi limba română dă-le tu exemplu celorlalţi, folosindu-ţi blogul şi pentru a promova scrierea cu diacritice sau folosirea softurilor în română. Pentru că astea sînt lucrurile importante, nu scrierea de tipul „romîn”. Acest mod de scriere a fost practicat în perioada interbelică de unele personalităţi din lumea literară sau lingvistică românească, deci nu e ceva nou şi în nici un caz nu e specific Republici Moldova. De fapt cuvîntul „român” este o creaţie relativ recentă impusă prin scrieri începînd cu sec. XVII-XVIII, forma lui originală, cea folosită de popor în vorbire de sute de ani, fiind „rumân”. Dacă vrei să vorbeşti în cunoştinţă de cauză citeşte cărţi de istorie, ai să te lămureşti cum stă cu adevărat treaba cu formarea poporului şi a limbii române. Românii au avut ca popor o evoluţie mult mai încurcată şi mai complicată decît se prezintă în şcoală. Limba română reflectă această evoluţie, deci a încerca o latinizare artificială a ei este nu numai o prostie îngrozitoare, ci şi o nedreptate faţă de istoria poporului român şi faţă de strămoşii lui adevăraţi, nu de cei închipuiţi.

  Însuşi unul dintre promotorii latinizării românei, lingvistul Marius Sala, şi-a dat seama că populaţia nu mai e interesată de acest lucru şi spune asta într-un interviu foarte recent:

  =====================================
  Cu privire la celalalt aspect, am remarcat ca nu mai exista un interes real nici pentru istoria limbii noastre, pentru ca putini mai sunt sensibili la ideea ca romana continua latina. O data, cand am vrut sa fac si eu ce faceau reprezentantii Scolii Ardelene, adica sa arat ca romana are o origine „nobila”, fiindca provine din latina, una dintre limbile de cultura ale umanitatii, cineva mi-a raspuns pe scurt: „Si ce daca?”. Acum ne intereseaza globalizarea.

  http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/interviu-acad-marius-sala-esti-cool-si-daca-vorbesti-corect-4367086/
  =====================================

  În concluzie, decizia din 1993 a fost o tîmpenie care a complicat scrisul şi vorbirea, fără să aducă vreun beneficiu. Poate şi din cauza asta o parte importantă din populaţie s-a îndepărtat de limba română, îndrăgind mai mult engleza. Iar Academia nu face nimic pentru a promova limba română, deşi ar putea să lanseze o companie în favoarea scrisului cu diacritice şi a folosirii softurilor în română. Se vede deci cît de mult le pasă academicienilor de limba română, adică deloc.

  Nu e nevoie de nici o petiţie pentru a le schimba părerea academicienilor, ei sînt nerelevanţi, pentru că şi-au dovedit din 1993 încoace dezinteresul total pentru limba română. Scrisul corect şi în spiritul limbii române este cel cu „Î din I” şi „Sînt”.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s