„Cartea nu poate concura cu salamul”

Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Un om luminat din secolul al XVIII-lea observa că moldovenilor nu le prea place să citească. Situaţia nu s-a schimbat prea mult de atunci încoace. Şi astăzi moldovenii nu prea citesc. Singurele cărţi care se vînd ca pîinea caldă sînt cele pentru copii şi manualele şcolare. Pe acestea cetăţeanul le cumpără pentru că nu are încotro. Beletristica însă e cumpărată cu ţîrîita, chiar dacă e vorba de laureaţi ai Premiului Nobel. De vină sînt nu doar preţurile astronomice, sărăcia şi Internetul. Nici în Uniunea Sovietică moldovenii nu citeau pe rupte.

Am vorbit zilele acestea cu cîţiva editori din Republica Moldova. Oamenii sînt îngrijoraţi. Mi-au mărturisit că, după declanşarea crizei financiare, vînzările au scăzut dramatic. Beletristica nu se mai vinde nici măcar cu ţîrîita. Nici dicţionarele nu mai au căutare ca altădată. Şi nici cărţile pentru copii. Multe edituri au ajuns pe buza prăpastiei. Încearcă să supravieţuiască, dar cum să supravieţuieşti, dacă cititorul nostru, care nu a citit niciodată prea mult, e şi el în criză? În vremurile astea, cartea nu poate concura cu salamul.

Ei bine, ieri m-a sunat un coleg de breaslă emoţionat, electrizat de-a dreptul. „Ai văzut? Oamenii au dat buzna în librării, au cumpărat toate cărţile lui Vieru! Să ştii că nu a dispărut cititorul!”, mi-a zis colegul de breaslă cu vocea gîtuită de fericire.

Am rămas calm pentru că nu-i împărtăşesc optimismul. Şi iată de ce. Un cititor care dă buzna în librării doar îndemnat de un eveniment tragic, mediatizat de toată mass-media şi de instituţiile statului, nu e un cititor adevărat. Înclin să cred că giganţii literaturii universale se vor prăfui în continuare pe rafturile librăriilor. Şi că editurile nu vor scăpa de probleme. Chiar şi acelea care au vîndut acum, cu teancul, cărţile lui Vieru. Pentru că nu e deloc sigur că şi celelalte cărţi ale lor vor fi cumpărate de cititorii care au simţit brusc nevoia să caute poezia lui Vieru. Un cititor adevărat e unul de cursă lungă, care are obişnuinţa de a citi mereu, de a cumpăra cărţi, dintr-o nevoie permanentă. Şi risc să presupun că moartea tragică a lui Grigore Vieru nu a schimbat aici, esenţial, datele problemei.

Text difuzat la Radio Europa Liberă

Autor: Iulian CIOCAN

Sursa: Contrafort

Un gând despre “„Cartea nu poate concura cu salamul”

  1. Nu va mai plingeti de faptul ca moldovenii nu citesc. Nicaieri in lume nu se citeste asa cum visati voi daca nu se face si publicitatea necesara. Numai ca in Moldova nu se crede in puterea marketingului. Vieru s-a vindut bine nu pentru ca lumea moare de dragul poeziilor lui, ci pentru ca situatia l-a facut extrem de interesant. Editurile si librariile ar trebui, mai intii sa studieze publicul, cerintele lui si apoi sa lanseze cartea pe piata in asa mod, ca fiecare om ce stie alfabetul sa moara de curiozitatea de a o tine macar in mine, cind pretul i s-ar parea prea mare.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s