V. Voronin: „Iaca şi păţăşti „presa ră”, vinitî din stradî”

CELE MAI NUMEROASE CAZURI DE INTIMIDARE A PRESEI DIN ISTORIA R. MOLDOVA AU FOST ÎNREGISTRATE ÎN 2008 În 2008 s-au produs cele mai multe cazuri de intimidare şi presiuni asupra jurnaliştilor şi redacţiilor din istoria de 17 ani a Republicii Moldova. Este una din constatările făcute în raportul privind situaţia presei şi accesul jurnaliştilor la informaţie, elaborat şi făcut public de Agenţia Monitor Media.

În raport se menţionează că anul trecut reprezentanţi ai forţelor de ordine au atacat operatori de la posturi de televiziune, au răsucit mîinile jurnalistelor pentru a le deposeda de microfoane, iar unii politicieni şi demnitari de stat şi-au permis să insulte şi să brutalizeze jurnaliştii.

Anul trecut, Republica Moldova a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cinci dosare legate de presă şi drepturile de autor. Statul moldovenesc a fost obligat de înalta instanţă să achite în cele cinci dosare suma de circa 50 mii de euro. Instanţele naţionale de judecată au examinat cel puţin şase dosare de presă.

Potrivit raportului, cel puţin 18 cazuri de agresare şi intimidare a jurnaliştilor au avut loc anul trecut. În mare parte, autorii actelor de agresare sau intimidare au fost reprezentanţii gărzilor de corp ale înalţilor demnitari moldoveni, precum şi poliţişti.

Raportul conţine opt capitole, inclusiv despre activitatea Companiei „Teleradio-Moldova”, a Consiliului Coordonator al Audiovizualului; un capitol se referă la actele legislative ce ţin de media, adoptate anul trecut. Un capitol relatează despre accesul jurnaliştilor la informaţie.

Agenţia Monitor Media, cu sediul în oraşul Bălţi, activează de la sfîrşitul anului 2004. Printre obiectivele sale se numără monitorizarea situaţiei presei, monitorizarea accesului la informaţia de interes public şi monitorizarea proceselor judiciare intentate împotriva presei.

MONITOR MEDIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s