Postelectorală. Mummy returns

 

tristete_postelectoralaIluzii. Iluzii. Şi iar iluzii. Aşa mi-am început articolul din noaptea trecută, articol pe care, din motive tehnice, l-am pierdut irecuperabil. Nu voi mai scrie direct pe blog, căci am mai păţit-o.

Aş reinventa bicicleta dacă aş afirma, o dată în plus, că RM este un teritoriu al contradicţiilor. Şi de această dată, PKRM le-a ars o palmă dură forţelor democratice din Basarabia. Dincolo de rezultatele scrutinului de ieri, care, cu siguranţă, nu reflectă realitatea, încă o dată în plus m-am convins că orgoliile politicienilor care îşi zic democraţi şi liberali sînt foarte serioase piedici pentru stîrpirea, odată şi pentru totdeauna, a komunismului. Mă pronunţ pentru un alt scrutin. Concurenţii principali vor fi cele patru partide care, potrivit dubioaselor rezultate de ieri, au păşit peste pragul electoral de 6%.

Noaptea trecută, cînd îmi doream ca verdictul anunţat de Exit Poll să fie exagerat de neadevărat, echilibrul interior mi-a fost tulburat de nişte bubuituri. Am tras cu ochiul afară, spre cer. Un cer roşu, cu multe steluţe de sărbătoare. Era clar: komuniştii de la Bălţi sărbătoreau victoria partidului. Mare tam-tam! Odată cu focurile de artificii, în aer s-au aruncat mii de lei, bani care ar fi fost de folos în altă parte.

M-am aşteptat oarecum la victoria detaşată a PKRM. De ce? Pentru că!…

Încă patru ani, urmează să ni se bage în minţi stabilitatea de cimitir. Numai în cimitir există un soi de stabilitate pe care komuniştii omniprezenţi şi de neschimbat doresc să o reveste peste întreg statul Republica Moldova. De fapt, au şi reuşit să o facă.

RM a avut de ales între Est şi Vest. S-a optat pentru cea dintîi direcţie. Cu toate acestea, politica noastră externă va rămîne, aşa precum a fost dintotdeauna, duplicitară.

Este incompatibil PKRM cu ideea de civilizare europeană. Deşi ni se spune că noi merităm mai mult în materie de bunăstare, pentru început, cred că RM are o mai mare nevoie de exemple bune de cultură europeană, pe care PKRM nu e capabil, prin definiţie, să le ofere. Iată de ce komunismul este extrem de nociv, pentru că de la un stat miliţienesc precum este astăzi RM nu te poţi aştepta la cultură şi civilizaţie europene.

Am încercat să înţeleg mai multe mistere de la noi. Nu le pot. Îmi las incertitudinile să plutească undeva în virtualitate, cu gîndul că se vor uni cu alte incertitudini, similare.

De ce oare domnii Vlad Filat şi Dorin Chirtoacă şi-au strîns mîinile, în semn de prietenie, abia cu o zi înainte de alegeri, la 3 aprilie, în cadrul unei emisiuni de dezbateri electorale în direct, difuzată de canalul pretins public M1 ? De ce există atîtea partide şi partiduţe care au semănat şi mai multă confuzie printre electoratul nostru buimăcit şi prea credul? De ce candidaţii cărora le place să se numească independenţi nu au renunţat din start la competiţia electorală? Oricum, acest soi de candidaţi, independenţi cu adevărat ?, nu au trecut peste pragul electoral niciodată la noi. De ce PLDM, PL şi AMN, lăsînd principiile moldov’neşti la o parte, nu au creat un partid unic cu mult înaintea alegerilor? De ce PPCD, PD şi PSD, bunăoară, au insistat în iluzii, crezînd că vor ajunge în viitorul Parlament? De ce o bună parte din electoratul nostru, călcînd de atîtea ori pe greblă, nu s-a învăţat pînă acum să gîndească strategic măcar o dată la patru ani? De ce există atîţia bădărani indiferenţi care nu s-au ostenit să meargă la urna de vot, băgîndu-şi picioarele în totul şi în toate? De ce patria komunismului – Rusia – a renunţat la komunism, noi însă continuăm să insistăm în prostie? De unde atîtea utopii în ţara asta? Cît va mai fi minciuna la putere?…

Şi iată aşa, din cauza dreptei strîmbe a politicii noastre, stînga a reuşit. Nu contează cum a făcut-o – prin fraudă, înşelăciune sau altcumva. RM s-a copt. E răscoaptă de fapt. Culoarea roşie o defineşte. Chiar nu mai ştiu cînd electoratul nostru va ajunge odată şi odată să se unească în aspiraţii şi să renunţe la sentimentalismele de tot felul, la simpatiile faţă de anumiţi oameni din varii partide. Oare cînd se vor vota idei şi oameni? În politică cîştigă cel care e mai puternic. În contextul alegerilor de acum, era logic ca (eufemistic vorbind) fiecare sufleţel basarabean să îşi dea seama că unica forţă capabilă să cureţe RM de komunism este PL-PLDM-AMN, partide care, anterior, au anunţat că după alegeri formează o alianţă, urmînd mai apoi să renunţe la neînţelegerile atît de caracteristice firilor moldov’neşti.

Dacă în următoarele săptămîni ne resemnăm cu falsele rezultate electorale pe care CEC le-a anunţat acum, vor urma încă patru ani de mizerie komunistă. De acum încolo nimeni nu va mai putea salva RM de karakatiţa komunistă. La următoarele alegeri, în 2013, PKRM din nou va promite soluţionarea diferendului transnistrean, majorarea salariilor şi a pensiilor, proiecte de vis, aderarea la UE, relansarea relaţiilor strategice cu Rusia, trimiterea primului moldovean pe lună etc. etc.

6 aprilie 2009. Komunismul, precum mumia din Kremlin, rămîne încă viu.

Mummy returns.

5 gânduri despre “Postelectorală. Mummy returns

 1. „La următoarele alegeri, în 2013, PKRM din nou va promite soluţionarea diferendului Transnistrian, majorarea salariilor şi a pensiilor, proiecte de vis, aderarea la UE, relansarea relaţiilor strategice cu Rusia, trimiterea primului moldovean pe lună etc. etc ”

  valabil si pt 2033 :))

  Apreciază

 2. E groaznic, ce ne asteapta si ce se intampla la moment cu tara asta.

  Mai multa dreptate se pare ca n-o sa vedem cum nici n-o vedem.

  Am doar intrebari fara rapunsuri.

  Oare sa mai stau si eu in tara asta dupa ce termin universitatea?

  Ce v-a fi mai departe daca pana acum nu s-a facut nimic?

  … 😦

  Comunism e… pentru batranii care sii i-au ales la votare asta e o marca intarita cred ca cum este cocacola intre bauturile racoritoare, asta e si problema noastra de ici.

  Oare cand nu vor mai fi acesti clienti fideli, dar departe rationali!!!?

  Intrebari….????
  fara raspuns…. 😦
  Plec si eu, de ici
  sau mai vad… ca oricand ma pot reintoarce, casa e casa 🙂

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s