TragiKomédii sută la sută ELECTorale

În ultimele trei-patru zile, am trăit inedite, dar foarte cunoscute la noi, experienţe tragicomice. Niciodată nu voi putea epuiza aceste pe cît de autentice, pe atît de ridicole scene basarabeneşti. Aici e Plaiul Minunilor, aici e Planeta Moldova. La noi, din 4 în 4 ani, nimic spectaculos nu se întîmplă. Doar o dată la 4 ani, deh, cortina este ridicată. Cu această ocazie, pe scenă apar tot felul de mutanţi politici, politruci, cu sau fără de măşti. Evoluţia scenică a oratorilor neamului nu rămîne, din păcate, doar un teatru al absurdului. Ceea ce se face pe scenă, se face şi în public, pe stradă. Ajun de anarhie?

Iată şi momentele, sută la sută autentice, fotografii verbale, de fapt:

Unu. Sîmbătă. În inima Bălţiului. O domnişoară rusoaică îmi întinde, pe gratis, un număr de Пульс (Pulsul), o publicaţie în limba rusă, vădit comunistă, care costă 2,50 lei. Pe prima pagină – o fotografie care îl înfăţişează pe Voronin şi Lavrov.

Doi. Aflat într-o vizită de natură ELECT-orală la Bălţi, liderul AMN a polemizat, nu tocmai constructiv, cu o adunătură de răzvrătiţi, care răcneau în rusă. Una din concluziile d-lui Serafică fără frică: în Moldova există dictatură, dar mai cu seamă la Bălţi. Click AICI pentru imagini video.

Trei. Ieri. În piaţa de fructe şi legume. O vînzătoare, ţipînd în gura mare, comunică cu cineva: „Hai cî fuţ’ capu’, blea! Şi baţ’ capu’?! Varonin li-nchidi botu’ la lingăi”...

Acum, la pagina 132, deschid cartea Elemente de lexicologie şi lexicografie (Chişinău, Editura Ştiinţa, 2008, 308 p.) a d-lui Vasile Bahnaru, apreciat lexicograf basarabean, şi citesc:

Vocabularul licenţios, indecent, injurios este specific unor grupări sociale mai puţin cultivate. […] De exemplu, în DEXI am atestat: a arde „a întreţine relaţii sexuale”, a fute, futelniţă, futere; pizdă, a da în pizda mă-sii, du-te în pizda mă-tii; dat în pizda mă-sii; pizda-ţigăncii; a pizdi; pizdos, a pizdui; pulă, ca pula moale, a-şi băga pula, a sta cu pula-n mînă, du-te-n pula mea, pulă bleagă, pula-ciobanului, pula-calului; curvar, curvasalîc, curvaş, curvă, curvăresc, curvăreţ, a curvări, curvărie, curvărit, curvăsăreală, curvăsăresc, a curvărăsi, curvăsărie, curvăsărit, a curvi; coi etc. Evident, din listele de cuvinte prezentate în DEXI lipsesc mai multe derivate ca: futac, futai, futălău, futut; pizdar, pizduitor; pulos, pulică, puliman; coios; curviştină etc., cu toate astea dicţionarul respectiv reflectă, fie şi parţial, un strat lexical neglijat din decenţă de toţi lexicografii.

Va urma (?)

4 gânduri despre “TragiKomédii sută la sută ELECTorale

  1. nu i-as cataloga pe (toti) cei care le folosesc ca fiind „grupări sociale mai puţin cultivate.”
    niste cuvinte ce exprima ceva si ar fi bine sa le folosim atunci cind sunt la locul lor si „ard” de a fi spuse.. fara a ne cenzura de „dar ce va crede lumea?”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s