„Efectul făuririi” comuniste şi „ponegrirea răutăcioasă a lui V.I. Lenin”

Lumina democraţiei provine de la flăcările comunismului ?!

Publicaţiile ELECTorale au dat buzna în casele noastre. Mare agitaţie printre partidele politice concurente, care pretind că vor deţine cheile viitoarei guvernări! Cu această ocazie, se publică ediţii speciale ale ziarelor de partid, se scot reclame ELECTorale, se lansează cărţi (unele cu dedicaţie specială chiar). Iar în aceste scopuri se cheltuiesc mulţi, foarte mulţi bani.

kommunistAflîndu-mă, recent, într-un sat mai îndepărtat de oraşele noastre, mi-am dat seama, cu uşurinţă, că nici măcar o localitate rurală dinre Nistru şi Prut nu este uitată, în pragul alegerilor din primăvară, de actuala guvernare – cred că aproape în toate gospodăriile sătenilor poţi descoperi cel puţin cîte un exemplar din Comunistul, anacronicul ziar al Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM).

Din fericire, Comunistul nu este luat în serios, pentru că nu prea are lumea cînd să citească. Sau, pur şi simplu, cititul gazetelor (de partid) este un tabiet străin oamenilor simpli de la ţară (La „Muuuu-1″ şi „Miiiiiit” se spune totul!„, sînt de părere unii). Mulţi dintre oamenii cu care am vorbit mi-au spus că maculatura le prinde bine în gospodărie, că doar trebuie să-şi învelească oamenii brînza. „Păcat numai de caşcavalul care este colorat şi poluat de cerneala roşie a publicaţiei„, spun unii gospodari cu simţul umorului.

După atîtea informaţii despre situaţia adevărată a R. Moldova, pe care, zilnic, le (re)descopăr pe internet, ziarul Comunistul mi se pare o foaie, repet, anacronică şi extrem de naivă, în care utopiile sînt la ele acasă. Ce momente ridicole am trăit cînd, cu repulsie, am dat peste un şirag de formulări tragicomice, de genul celor de mai jos. Nu judec ideologia comunistă! Treaba lor cu politica lor. Mă deranjează stilistica anacronică şi retorica păguboasă din Comunistul. Pentru curiozitate, să rezistăm citind doar cîteva spicuiri:

Proba 1. Se spune că istoria nu se repetă. Ba încă cum se repetă! Noi ne convingem de aceasta din exeperienţa proprie.

Proba 2. Anume leniniştii fideli, întruniţi în componenţa PCRM, din anul 2001 încoace salvează Moldova de haos, de anrahie şi de desrămare. Are absolută dreptate A.M. Gorki, care a afirmat că măreaţa minte a lui V.I. Lenin lucrează nu numai pentru noi, ci şi pentru întreaga omenire.

Proba 3. În ultimul timp noi am devenit martori ai unei ponegriri şi defăimări răutăcioase a numelui lui V.I. Lenin. Cine sînt aceşti critici? Anume din cauza acestor ipocriţi s-a destrămat URSS, socialismul a suferit o înfrîngere. Dar aceasta este o înfrîngere temporară. Partidele de stînga din Europa, din lume prind puteri.

Pentru trimiterea acesor expertize la origini, click ACI.

Cîteva mo(n)stre de logică utopică, care pot mişuna numai într-un cap de comunist în pragul frustrării:

Proba 4. Pavlicenco, Filat, Tarlev, Urechean, Petrencu, Braghiş, Ghimpu nu vînează voturile electoratului singuri. Ei crează blocuri, alianţe, ei se grămădesc în cete, în grupuri, în triburi. Ei se adună şi-i ameninţă pe toţi cei din jur. Chiar şi în Parlament, ei se grămădesc în cete.

Proba 5. Pavlicenco, Filat, Tarlev, Urechean, Petrencu, Braghiş, Ghimpu – ei se adună în cete, ei caută revanşa, ei intenţionează să se răzbune pe noi toţi, pe toţi cei, care se află în afara cetei.

Proba 6. Nu întîmplător, Partidul Liberal şi Mihai Ghimpu personal, timp de doi ani, rezolvă problema cîinilor vagabonzi din Chişinău. Nu cumva văd în ei concurenţi?

Pentru trimiteri, click ACI

Şi ultima, că nu mai pot:

Proba 7. … Iată că şi oaspetele a sosit. Sala este arhiplină. Se simte experienţa de mulţi ani de muncă în funcţia de judecător în judecătoria economică şi experienţa de deputat în trei legislaturi, precum şi activitatea în comisia parlamentară pentru securitate. O oră şi jumătate, Maria Postoico a vorbit fără nici un fel de „hîrtiuţe”, deşi operase cu o mulţime de cifre, fapte şi argumente. Pe feţele celor prezenţi se vedea că informaţiile pe care dumneaei le prezenta erau recepţionate cu interes de către participanţii la întîlnire, mai ales, de intelectuali. Şi probabil în minte făceau comparaţii cu acţiunile partidului aflat la guvernare la nivelul ţării, cu schimbările care au avut loc în propriul sat.

Ultimul CLICK

Iar acum, o posibilă replică, neîntîrziată, a legendarului Ion Buraga de la Jurnal de Chişinău:

Cînd „efectul făuririi” comuniste ne-a îmbunătăţit de zeci de ori viaţa, se mai găsesc nebuni care se pronunţă pentru „ponegrirea răutăcioasă a lui V.I. Lenin”.

Bună dimineaţa!

Post Scriptum:


2 gânduri despre “„Efectul făuririi” comuniste şi „ponegrirea răutăcioasă a lui V.I. Lenin”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s