SECERAŢI şi bătuţi cu CIOCANUL în cap

Sîntem în plină campanie ELECTorală. Vremea descreşte simţitor: pînă la 5 aprilie rămîn zile numărate. Nemulţumirea basarabenilor faţă de viaţa pe care o duc rămîne a fi, mioritic, tăcută. Excepţiile nu mă interesează. Cu o rîndunică, schimbarea nu vine! Deşi întîlnesc tot mai mulţi oameni nemulţumiţi faţă de actuala guvernare, e lesne de observat că comunismul moldov’nesc (cacofonie inevtabilă, deci şi tolerabilă) înfloreşte, că acesta a ajuns la apogeul său postsovietic. Oare, pe bune, m-aş putea înşela?

Momentele, pe care le-am surprins marţi, vor intra în colecţia mea de triste poze ELECTorale. Nu ştiu cum e la Chişinău, dar la Bălţi e simplu să dai peste afişe propagandistice înroşite pînă la incandescenţă, anacronice şi extrem de sîcîitoare. Unde te-ai întoarce, numai seceri şi ciocane: pe pereţi, în transportul public, în subconştientul oamenilor – peste tot. Peste tot aceeaşi simfonie care îţi striveşte şi aşa palidul confort de a fi mîndru de cetăţenia Republicii Moldova.

Mai jos, aveţi un colaj sugestiv, care ar suplini sute de cuvinte.

pro-comunism

SECERAŢI şi bătuţi cu CIOCANUL în cap, aceştia sîntem noi.

12 gânduri despre “SECERAŢI şi bătuţi cu CIOCANUL în cap

 1. imaginile par mai degraba a fi desprinse din manualul de istorie, ca o aducere aminte de vremurile urite comuniste…te infioara gindul ca aceasta e realitatea. In transortul public din Tighina e si mai tragic: poti vedea afise cu Putin, Medvedev. se anunta o campanie dura, oare ce momente vei mai surprinde, Ioane?

  Apreciază

 2. cit am activat in campanie, am inteles ca legile europene interzic postarea de afise in zona unde le vedem pe cele din pozele tale! ce noroc ca nu traim in Europa, ca de nu… Revin mai tirziu cu un comentariu mai asezat. Nu vreau sa-mi stric somnul pentru l…… comuniste… dar nu pot sa inteleg si cu aceasta nedumerire merg la somn: traim noi in moldova, dar de ce se intimpla asa, in general dominatia comunista si in special organizarea campania electorala??? iti dai seama ca de am ajunge unii dintre noi sa judecam (in special eu), ar fi nevoie de taiat, la cel mai direct mod, in carne vie si de aruncat in teapa???
  „Unde esti tu Tepes Doamne, ca punind mina pe ei
  Sa-i imparti in 2 cete: in smintiti si in misei
  Si in 2 temniti large cu de-a sila sa-i aduni
  Sa dai foc la…” comunism si parlamentul de…

  Scuze de duritate! Poti sa completezi cu versurile eminesciene in loc de…

  Apreciază

 3. ironic si egoist, pot spune ca imi place situatia din poze. doar spune clar: cei care nu cunosc limba romana (afisul e pus exact sub punctele de oprire ale autob. 18, traduse in rusa) au de ales: ori isi dau un ciocan in cap ori…
  lasind fazele triste la o parte, abia acum am inteles, si gratie tie Xpress Ψ-on, in ce faza am ajuns, aceea de dictatura comunista. unde apar afisele tale, trebuie sa fie si cele ale concurentilor tai electorali, iar cind apar in locuri interzise, e si mai grav.
  eugen sebastian, afisul, amplasarea lui si etc., nu caracterizeaza orasul, ci pe cei care conduc acest pamint. oamenii poarta vina ca se fac ca nu inteleg, ca se lasa condusi, ca dorm si ca sunt indiferenti la toate.
  ochiul tau de observator ne ajuta sa patrundem mai usor in esenta a tot ceea ce se intimpla, desi lucrurile sunt clare in mod general de la bun inceput. acum ma intreb doar cite perechi de ochi s-au atintit spre tine cind ai facut poza…
  si cind ii vezi pe europenii astia ca mai zic ca stiu ce-i aia campanie electorala, te enervezi: uite cum arata adevarul curat. numai la mine in sat directorul liceului, medicul de familie, primarul, vreo 2 agenti economici locali mai importanti si e suficient: o gloata de incompetenti care vor umple lumea de vrajeli si prostii care vor fi inghitite cu maaaaare placere, doar asa s-a intimplat din 45′, de cind i-au dus in Siberia…
  Si sincer, ce ar fi daca ar reveni nazistii la putere? Comunismul in Italia? Colonianismul ar reinflori? Aaaaa, nu e posibil? pai cum asa, de ce la noi e comunism? cum, nu e de ajuns ca il pui sa te robeasca, ci si il mai …. undeva pe cel care ti-a dus bunicii harnici si bravi in gheturile Siberiei, de unde au reusit unii sa revina, semn ca putem face fara oricarei greutati… si ca nu avem nevoie sa ne atirnam o piatra de git. V-ati gindit la asta???

  Apreciază

 4. de unde atita ura incape in tine , calmeazate si bucurate de veata , iubeste , ca de nu o sa te transformi intr-un monstru politic …lasa-i sa plece toti in mama-masii cu politica lor cu tot , nu-ti pare ca esti prea tinar sa gandesti ca un mosneag

  Apreciază

 5. SergiuPopovici, prefer să mă transform într-un „monstru politic”, vorba ta, decît să fiu un… mort viu, aşa precum dai bine de înţeles că ai fi tu.
  Dacă te bucuri de salariul lunar pe care RM ţi-l oferă, ia-te în mîini şi du-te la vot, MAN. Ieşi din nămolul indiferenţei în care te-ai stabilit cu multă comoditate cinică. Ascultă-l pe nenea!
  Succes! 😉

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s