I. (Auto)mustrări de Ziua celor mai iubiţi dintre pămînteni // II. Tăcere, vid şi mioritism

student

Luînd parte, ieri, 14 februarie, de Ziua celor mai iubiţi dintre pămînteni, la o întîlnire a studenţilor şi a părinţilor lor cu profesorii, am ajuns, pentru a cîta oară!, la concluzia că junii de azi rămîn, totuşi, greu de convins să facă un efort minim la învăţătură. Şi imediat-imediat îmi vine în cap condimentata morală a lui Dimitrie Cantemir: „Copilul neînvăţat dobitoc mic creşte, iară mare făcîndu-se bou mare se numeşte„. Ştiu că mulţi dintre vizitatorii mei permanenţi sînt, în prezent, studenţi sau elevi la diferite instituţii alma mater de p-aci, din Basarabia, sau de p-aiurea, de peste hotarele ei scîrţîinde de atîta (in)dependenţă. Aş fi interesat să mă implic, de la egal la egal, într-un dialog constructiv cu ei. Să văd dacă există printre tinerii de azi simţul responsabilităţii şi al datoriei faţă de părinţi şi profesori, primii – „finanţatori materiali”, ultimii – „finanţatori spirituali” ai procesului instructiv-educativ. Ţin să mă conving, de la prima sursă, care este cea mai bună metodă a tinerilor de a împăca lupul cu… capra.

Nu sînt primul ins şi nici ultimul care se gîneşte la un astfel de dialog. Îmi dau perfect seama că războilul dintre generaţii este o chestiune extrem de sensibilă. Judecînd la rece, dintr-o parte, ambele părţi ar avea… dreptate: părinţii şi profii – pe de o parte, şi tinerii – pe de alta. Primii – mai conservatori în ideile lor, ceilalţi – întotdeauna doritori de experimente, visători şi declaraţi critici ai tradiţiei. Toţi vor să fie bine. Atunci, ce rămîne de făcut?

i-love-my-teacher2Ei bine, pentru început, să-mi împărtăşesc impresiile de la adunarea de astăzi. Din start, ar fi trebuit să scriu că întîlnirea cu pricina aproape că a eşuat. Puţini părinţi şi studenţi au venit. Probabil, organizatorii nu au ţinut cont că ieri a fost o zi atît de importantă pentru tineri. Culmea, şi prezenţa profesorilor era un pic mai mult decît nesatisfăcătoare. Fiecare cu business-ul lui, ce mai! 🙂

Tinerii noştri sînt bătrîni. Un fel de bătrîneţe… copilăroasă. În discuţii constructive cu cei mai mari nu se prea avîntă. Cînd e vorba de bla-bla-bla, întotdeauna ai cu cine discuta (desigur, s-au atestat şi optimiste excepţii în acest sens). Deşi nu sînt un reprezentant morocănos al unei generaţii care stă să pună piciorul în prag atunci cînd este vorba despre verticalitatea studentului, de multe ori nu i-am putut înţelege pe foarte mulţi tineri care mişună azi prin universităţi. Nu că aş fi cu principii tradiţionaliste, că eu încă, slavă Domnului!, ştiu a mă detaşa la timp de eticheta scolastică, specifică învăţămîntului nostru, vai, mult prea antic (ca să nu-i zic primitiv!). E greu de ghicit ce vor cu adevărat ai noştri tineri. Probabil, ne-am învăţat şi GREVAnoi să căutăm întotdeauna un ţap ispăşitor pentru anumite insuccese. Iar studentul trebuie să poarte în spate toate neajunsurile sistemului nostru de învăţămînt încă nematurizat (?). Aici sînt multe necunoscute prea cunoscute de discutat. Pe cît de multe, pe atît de… interZISE, tabu. Originea neajunsurilor din învăţămîntului nostru se află în Parlament, Guvern, Preşedinţie, Primării şi alte Palate din hăcuitul ţarc al politicii moldov’neşti. Dar originea adevărată a mediocrităţii noastre este… al nostru mioritism ereditar, care ne trimite cu gîndul la păscut oile, nu la urna de vot.orbul-mutul

Nu mai este moldoveanul aşa cum exagerat îşi imaginează: harnic foc atît la carte, cît şi la muncă. Iar, să zicem, dacă ar fi cu adevărat aşa cum crede, am mai fi azi ultimii în Europa şi printre primii de la coadă în lume?

În timpul discursului pe care l-am ţinut la adunarea de ieri, urmăream reacţia fiecăruia. Aveam impresia că problemele aduse în discuţie nu se refereau şi la ei. De parcă mulţi dintre cei prezenţi veniseră să audieze un curs de retorică. La sfîrşitul şedinţei, nimeni nimic nu a avut de spus. Nici măcar o replică, un comentariu, o propunere, o soluţie… Tăcere, vid şi mioritism.

Deşi, oficial, ni se spune (şi, vai, o credem, complăcîndu-ne!) că sîntem o naţiune deşteaptă foc, indiferentasituaţia din învăţămîntul nostru e cu mult mai gravă decît am încerca noi să ne imaginăm acum. Să ştiţi că de succesele politicienilor depind foarte mult succesele unui stat. Cu nişte boşorogi la guvernare, avem şi o ţară boşoroagă.

Îmi doresc foarte mult să nu mai dau, după cinci aprilie, peste ochii resemnaţi ale studenţilor şi ale părinţilor lor. Îmi doresc să regăsesc în profesori demnitatea pe care o merită. Îmi doresc să existe o relaţie constructivă între discipol, părinte şi profesor. Să nu ne mai lamentăm de mioritismul nostru şi să uităm, pentru vecie, de povara bunătăţii noastre. Să fim ceea ce credem că sîntem. Să fim noi înşine.

student-crossing

 

4 gânduri despre “I. (Auto)mustrări de Ziua celor mai iubiţi dintre pămînteni // II. Tăcere, vid şi mioritism

  1. „Tacere, vid, mioritism”…tinerii in ziua de azi nu pot lega citeva cuvinte pentru a enunta o fraza sanatoasa. Prostiile din strada, vorbele urite, injuraturile..iata ce le stapineste creierul, nu citesc, nu privesc emisiuni educative, nu rasfoiesc cel putin un ziar…degradeaza. E urit…un tablou rupt din periferia existentei umane.

    Apreciază

  2. degradam in plan de invatamint pentru ca s-a pierdut difinitiv cultul profesorului. Daca pina nu demult, profesorul era considerat adevarat „semanator de lumina”, apoi acum o simpla persoana anonima, platita de stat pentru a lucruri elementare(nici pe astea nu reusesc sa le asimileze). asta e. nu poti sa faci educatie acolo unde nu este respect.

    Apreciază

  3. mda trista situatie prin rindurile invatamintului…:( si cind te gindesti cit efort depune un profesor care incearca sa deie o lectie de viata unui copil pentru a face din el om…degradam pe zi ce trece, tot mai nepasatori sunt elevii/studentii si respectiv ne alegem cu necarturari pina si la guvernare…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s