x) La Bălţi y) Noi (mai) vrem pămînt(?) z) Vine-vine PRIMĂVARA!!!

stema_baltiSpuneam eu odată că soarta/?/ m-a legat de o minunată urbe ce pereche sub Lună nici că are. În jur numai bălţi în oraşul… Bălţi. Pămînt, apă & şi glod. Şi încă un soi foarte local de glod. O humă frămîntată, chiar şi în inima urbei adesea, de picioarele oamenilor, a funcţionarilor care ne cîrmuiesc şi a animalelor (în speţă, a cîinilor). Nu ştiu cum funcţionarii, dar oamenii şi animalele au cel mai mult de suferit din cauza aluatului de cernoziom atît de căutat printre stîncile şi nisipul din Orientul nu prea îndepărtat.

Vizitînd de două ori SUA, o rudă de-a mea, şi ea înnămolită (cu viză de reşedinţă!) în Bălţi, îmi povestea că americanii cu care s-a întîlnit obişnuiau să nu se mai descalţe atunci cînd intrau în casă. De ce să o facă dacă în jur domneşte o curăţenie curat lună. Cum e pe stradă, aşa e şi în Casa a Mare! Lună!

Republica Moldova e bolnavă de cernoziom. Unde este Goga să văd dacă mai vrea pămînt? Se pare că avem prea mult pămînt, dacă acesta ajunge şi pe drumurile oraşelor, nu? Avem şi noi un Bălţi şi acela e plin de… bălţi, de bălţi amestecate cu pămînt, adică de mlaştini. Nu mint de dragul exagerărilor. Trebuie să vizitezi unele cartiere ale acestui oraş ca să te convingi cum, din ogrăzile oamenilor, izvorăşte apa. Iar după imporanţa sa economico-strategică Bălţiul este pentru Republica Moldova precum e Sankt Petersburgul pentru Federaţia Rusă sau, să zicem, Iaşiul ori Clujul – pentru România.

bd-mihai-eminescu_balti_colaj

Acum ce să ne mai mirăm de unde atîta murdărie spirituală în noi? Cum e în jur, aşa e, cam întotdeauna, şi în interior. În asemenea împrejurări, cu greu te-ar putea salva vreo oază de igienă culturală. Una dintre îndeletnicirile zilnice ale băştinaşilor constă în ştergerea glodului şi a prafului de pe papuci. Iar din patru în patru ani aceştia, yesmeni din fire şi oameni (vorba druţiană pică) cu soveste, ies la ur(i)nă. Hămăiţi la toate colţurile, decid să pună mîna pe seceri şi ciocane ca să-şi REfăurească luminosul & patrioticul RETRO destin prăpădit în vreme.

retro-destin

De-i frig, de plouă, de bate vîntul, de-i soare, uliţele bălţene sînt veşnic înglodate şi prăfuite. Nu te poţi deplasa în spaţiu ca un om normal. ÎncălţăMINTEA îţi este într-o veşnică înglodare & prăfuire. Şi aşa 365(+1) de zile pe an! Iarna-Vara, Primăvara-Toamna.

bloc_balti

Nu mai pomenesc de miasmele de primăvară-vară. Tei înfloriţi deasupra unor aproape bogziene hipocadavre în descompunere. Dar dacă mai scriu acum şi despre asta, îmi ies din minţi. Cînd vor fi deranjaţi, nervii mei olfactivi mă vor sili să vă povestesc şi despre asta. În curînd, în curînd, căci… vine-vine primăvara !!!

la-strada_balti

P.S.

CuRRRăţenia curat LUNĂ este menţinută, la Bălţi, doar pe timp de noapte. În vis, of course!
CuRRRăţenia curat LUNĂ este menţinută, la Bălţi, doar pe timp de noapte. În vis!

To be continued

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s