RM faţă cu „libertatea economică”

Republica Moldova se clasează pe locul 120 printre 179 de state într-un clasament al libertăţii economice pentru 2008 (Index of Economic Freedom), înregistrînd regrese în acest sens.

Autorii topului, Fundaţia Heritage şi The Wall Street Journal, au plasat Moldova în categoria celor 67 de ţări care sînt în mare parte nelibere. Moldova este precedată de Nigeria (117), Gabon (118 ) şi Cote d’Ivoire (119), şi urmată de Papua Noua Guinee (121) şi Tajikistan (122).

Moldova a fost notificată cu scorul general de 54,9 puncte. Scorul general a fost calculat în baza a zece indicatori, cel care vizează corupţia în Moldova înregistrînd cel mai scăzut scor.

Este de notat că faţă de clasamentul libertăţii economice pentru 2007, în fostul spaţiu sovietic, situaţia a regresat vizibil în Moldova. Libertatea economică a degradat în Ţările Baltice, Kazahstan, Uzbekistan, Ucraina şi Belarus.

Primele şapte state cu cel mai mare nivel de libertate economică sînt Hon Kong (analizat separat de China), Singapore, Australia, Irlanda, Noua Zeelandă, SUA şi Canada.

Fundaţia Heritage a calculat scorurile generale pentru ţări după indicatorii „libertatea în afaceri”; „libertatea comerţului”; „libertatea fiscală”; „guvernare”; „libertatea monetară”; „libertatea investiţiilor”; „libertate financiară”; „dreptul la proprietate”; „nivelul corupţiei” şi „libertatea de a munci”. / DECA-press

Un gând despre “RM faţă cu „libertatea economică”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s