Лев Давидович Ландау vs dr. „made in MD”

Aseară, la Prime, am vizionat cîteva scene din intrigantul film Мой муж – гений (Soţul meu e geniu). Mi-a atras atenţia puţin cunoscutul (pentru mine) savant Lev D. Landau, protagonistul filmului. Ceea ce m-a frapat în cazul acestei personalităţi marcante a fost atitudinea lui Lev D. Landau faţă de semidocţii timpului său. În acest context, mă voi referi, mai jos, la cîteva categorii de „doctori” made in MD.

Lev D. Landau
Lev D. Landau

În film, m-a impresionat scena cînd Landau vine, pe neaşteptate, la o susţinere a unei teze de doctor (din domeniul fizicii). Pentru înalta asistenţă, Landau, pe bune, era căzut ca din pod în acele clipe. Renumitul fizician era cunoscut drept un demolator de teorii. Îi plăcea să caute mereu nod în papură, să intre în subtilităţile problemelor, să demonstreze că adevărul ştiinţific e mai presus de ambiţiile şi faima de mare învăţat. Ei bine, după ce un oarecare doctorand îşi susţinuse teza cu brio, a venit faimosul fizician şi i-a demolat-o. Doctorandul a rămas perplex. „Munca” sa s-a dovedit a fi irelevantă pentru societatea oamenilor de ştiinţă. Tot ce făcuse el a fost neoriginal. Nu reuşise să facă nimic mai mult decît să înnegrească cîteva sute de pagini…

Pentru că, în ştiinţă, era de partea adevărului şi a originalităţii, Landau „a reuşit” să-şi facă destui duşmani.

Să revenim pe solul basarabean, unde, vorba lui Em. Galaicu-Păun, tezele de doctor curg gîrlă. În MD e simplu şi nu prea să pui mîna pe o diplomă de doctor (care să te „precupeţească” cu un titlu, ştiinţific, of course!). Dacă atît de mult îţi doreşti să devii OM cu actele în regulă, dar nu tocmai şi învăţat, dacă ai destule resurse financiare ca s-o faci, poţi deveni „doctor” made in MD. Ortografiată în faţa prenumelui şi a numelui tău, onoranta abreviere dr. îţi va asigura, uneori fără a fi meritat, respectul prostimii.

Doar pot să-mi imaginez cum ar fi reacţionat scrupulosul Lev D. Landau la şedinţa unei susţineri, în public, a unei teze basarabeneşti de doctor/doctor habilitat. 🙂

La noi, există oameni care, dacă îşi doresc să aibă o diplomă în plus, se pot aventura şi printr-un doctorat. Dorinţă să fie. Şi bani. Mai există oameni care, chiar dacă şi doresc, nu văd cum ar face ceva pentru ştiinţă. Alţii, mulţi dintre ei înzestraţi chiar, dau pur şi simplu cu mîna în jos, a lehamite.  Există, ar spune ultimii, probleme cu mult mai serioase în MD, existenţiale chiar, decît a te aventura în ştiinţă.

Mulţumită guvernanţilor moldavi, sărăcia a devenit un brand pentru MD. Între Prut şi Nistru, sărăcia este la ea acasă. Cum să faci, Dom(n)ule, ştiinţă adevărată pe acest picior de plai cu un salariu de 1.200 de lei???!!!

Dar, totuşi, tezele (de orice titlu) curg gîrlă în MD. Curg, nu alta. De la nordul spre sudul MD curge un torent de ştiinţă, chiar dacă, metaforic, acesta aduce, mult-puţin?, a miros de brînză de oi şi a fum de băligar. Curat-murdar, o inundaţie! 🙂 Către progres ni-e calea!

Rămîne deschisă pro-ble-ma, nu?!

Un gând despre “Лев Давидович Ландау vs dr. „made in MD”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s