Hămăitul care ne/mă urmăreşte

Ca în orice dimineaţă, survolez, în drumul meu spre alma mater, centrul istoric şi de mare mîndrie naţională al Bălţiului. Mă grăbesc la ore. Ca în aproape toate dimineţile, cînd trec de Palatul Primăriei şi ajung în regiunea Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” şi a cinematografului „Patria”, văd hîrjonindu-se o turmă (bogată în exemplare) de cîini. O hărmălaie care, la propriu şi la figurat, îmi deranjează echilibrul spiritual.
Caninul hămăit de turmă din civilizata „capitalie” a nordului nostru mă urmăreşte de mai multă vreme. Şi nu cred că aş fi singurul captiv al acestei penibile situaţii.
Astă-dimineaţă, pe la ora 7:50, mă aflam în preajma teatrului. Un biciclist care se deplasa pe piaţa roşie a Bălţiului a stîrnit rînjetul turmei carnivore. Hămăitul lor m-a asurzit de-a binelea. Ciclistul a sporit viteza, urmărind să nu mai fie hămăit pe la spate. Eu însă m-am pomenit în situaţia de a rări pasul. Tot îndepărtîndu-mă, hămăitul fioros al animalelor se topea.
Trecusem de cinematograful „Patria” cînd l-am văzut pe tovarăşul Primar de Bălţi. S ducea la serviciu. (Sunt norocit ca în foarte multe dimineţi s-o întîlnesc pe această figură-cheie a urbei noastre!). Desigur, atenţia tovarăşului Primar nu putea să nu fie captată de hămăitul patrupedelor. Mă gîndeam la ce se gîndeşte în acele clipe edilul de Bălţi. Simţeam cum în capul Primarului mişunau o groază de neuroni stacojii care, scoşi la iveală, ar rezolva problema hămăitului din centrul istoric al urbei. Pensionarii spun că tovarăşul Primar este un bun gospodar.
Nu ştiu ce să fac pentru a nu mă mai lăsa iritat de atmosfera hămăită pe care trebuie să o suport în fiecare dimineaţă, atunci cînd merg spre alma… servus (?). Maidanezii au invadat oraşul. Sînt mai numeroşi decît şobolanii, care şi ei se descurcă cum pot prin subsolurile blocurilor de locuit. Hămăitul lor – condamnaţi să-l suportăm – ne/mă urmăreşte zi de zi. Ce-mi rămîne de făcut? Să-mi schimb itinerarul, oraşul, planeta?… Admit că, la rigoare, aş putea merge către alma.. pe un alt traseu, marginal, pe la Podul Chişinăului, par exemple.
Dar ce se întîmplă la periferii? Acolo, hămăitul demult s-a transormat în urlete de foame. Şi nu mai ştii cine sînt nefericiţii – oamenii, cîinii (?!)…
Apărut şi pe HotNews.md

7 gânduri despre “Hămăitul care ne/mă urmăreşte

 1. Si in Bucuresti sunt d-astia. Ii prind hingherii, ii castreaza, ii marcheaza la ureche, si le da drumul inapoi pe strada. Cica e o metoda umana.

  Am vazut chiar si la Bruxelles.
  Asa ca, ce tot atata caz pe niste caini comunitari ? Fac parte din peisajul nostru cotidian si trebuie sa-i acceptam ca atare.

  Apreciază

 2. mai, Penoz, si daca devin agresivi? mai fac parte oare din peisaj? Nici nu stiu cum trebuie sa reactionam, pe de o parte eu iubesc animalele foarte mult, dar de cand am fost incoltita de un patruped din acesta pe strada mi-e o frica teribila de ei! Iar in Bucuresti, pe unde sta sora mea, umbla in haita, nu mai putin de 10 capete 🙂

  Apreciază

 3. „mai, Penoz, si daca devin agresivi?”

  eu pornesc de la premisa ca, cainele nu este un animal agresiv…
  De obicei oamenii fac imediat reclamatie daca dau peste vreun caine agresiv, iar hingherii il ridica imediat si il eutanasiaza.

  „Iar in Bucuresti, pe unde sta sora mea, umbla in haita, nu mai putin de 10 capete”

  De acord ca umbla in haita (10 capate e cam exagerat)… dar sa fii atenta la urechile lor. O sa vezi ca sunt marcati cu o bucata de plastic… exact ca vacile si oile.
  Ala e semn ca respectivul caine este luat undeva in evidenta, ca este sterilizat (poate chiar tratat anti-rabic), si ca nu este agresiv (asta ne-a impus-o UE). In alta ordine de idei, niste oameni au platit pentru rascumpararea lor. Altfel nu mai erau trimisi inapoi pe strada.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s