Impresii de 1 septembrie (2008)

Iarasi la Balti. In momentul de fata, ma aflu intr-un salon Internet din preajma Bulevardului Eminescu. Caut litere romanesti. Nu gasesc. Acest computer e „doar” pentru rusi si englezi.

In stinga mea, un tinar de aproximativ 15 ani e foarte concentrat. Pe monitor, cu litere viu colorate, scrie „PainKiller”. In dreapta mea, un alt adolescent isi omoara timpul cu un „Drive Game”. Peste tot in jur o atmosfera degajata. De parca plaiul sta sa dea faliment… Unii comunica pe chat, altii isi reactualizeaza pozele din paienjenis. Toti comunica zgomotos in rusa. Doar doua domnisoare care, intr-o romana inocenta, se invatau reciproc a posta fotografii pe un blog au parasit salonul. Pe sosea automobilele se aud trecand in goana.

Traiesc niste clipe pe care le cunosc de vreo trei ani la rind. Sfirsitul lui august si o buna bucata de septembrie este un timp al depasirii de sine. In citeva clipe te gindesti cit de putin ai reusit sa faci pina acum, toate avind un sfirsit…

Pentru cei care sint antrenati in invatamant, septembrie este un „inceput” greu. In schimb, iunie este un „sfirsit” care inspira speranta. Iunie pare a fi un sfirsit al tuturor problemelor cu care toti profesorii s-au invatat sa traiasca. Si culmea e ca vrei sa faci ceva in tara asta, dar mai mult de jumatate de an nu rezista aproape nici un proiect.

Dintr-o Zi a cunostintelor, 1 septembrie se transforma intr-o Zi a tristetii. Si asta se intampla de mult timp in Republica Moldova. Multi profesori o stiu. Dar mai cu seama cei care au de trimis copii la studii. Dar si doi-trei parlamentari care isi dau seama de asta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s