Cine ne va asigura viitorul?

Zilele trecute, aflându-mă într-un autobuz, l-am întrebat pe un bătrân, care m-a provocat la o discuţie politică: „Pentru cine v-aţi dat votul în februarie 2001?”. „Da nu ştiu, băi”, mi-a răspuns el ursuz. „Nu cumva pentru dictatură?”, am ţinut să precizez. „Nu!… Pintru cumunizm!”, a replicat cu sinceritate moşul.

Oare asemenea persoane ne vor „asigura” viitorul?…

Şi, totuşi, cine să ne construiască viitorul, dacă nu noi, tinerii? Dar mă gândesc că un obstacol serios este „plebea proletariatului” îmbătrânit a aşa-zisului PC, căci cine îi susţine pe comunişti, dacă nu cei de o seamă cu Voronin? Şi cum sărmanul nostru popor posedă o orientare politică nu tocmai identică cu cea care fierbe în minţile noastre, el îşi construieşte viitorul după vestitul slogan – „mentalităţi noi în haine vechi”. Noi, moştenitorii fără avere ai acestui meleag demn de faima lui Ştefan cel Mare, avem datoria de a demonstra lumii întregi că fondul politic al unui stat tânăr, precum e Republica Moldova, trebuie să-l constituie BUNUL, rezultat din separarea lui de NE-BUN.

Dacă prin anii 1991-1994 despre Republica Moldova se putea vorbi ca despre un stat cu o dezvoltare rapidă, orientată spre democraţie şi economie de piaţă, acum, Republica Moldova pare a semăna mai degrabă cu un teatru de păpuşi, ale cărui marionete sunt manipulate abil de către regizorii roşii.

Chiar dacă perioada de tranziţie pentru Republica Moldova pare a fi una interminabilă, totuşi se găsesc politicieni care se bat cu pumnul în piept, afirmând, sus şi tare, că mergem pe calea cea dreaptă! Cel puţin, aşa cred ei. Ei nu ştiu că viitorul nu le aparţine, or, cetăţeanul, turmentat de atâtea fantasmagorii, se va răzvrăti de la un timp. În plus, se dezvoltă, inhalând un aer „aproape democratic”, Noua Generaţie.

Mulţi cetăţeni de-ai noştri, în special cei cu „minte veche”, mai cred în mitul regenerării fostei Uniuni Sovietice. Dar se va înturna oare roata istoriei, istorie regretată de către cei care nu şi-au împlinit visul, fiind treziţi de furtunile politice ale anilor ’90? Realităţile pe care le-am trăit cândva au devenit deja o poveste, numai bună de adormit copiii. Oare câtă vreme îi va trebui poporului nostru să înţeleagă că atât timp cât va fi cu gândul la trecut, nu se va deosebi prea mult de boul înjugat la plug?

Gândul multora mai este încă la „paradisul” sovietic pierdut; mulţi mai speră la un trai decent, fiind amăgiţi de nebunia electorală. Dar acum, după doi ani de guvernare (fără cele vreo două luni de aclimatizare) comunistă, ce mai aveţi de spus? Măria ta, naţiune, nu ştiai că doctrina comunistă nu mai are ce căuta într-un nou secol? Or, comunismul este ceva demodat, nu mai are cum să capteze minţile generaţiei tinere.

Gherga Delian, "Car cu boi"

Misiunea noastră, a tinerilor, e aceea de a ilumina şi de a vaccina bieţii cetăţeni, contaminaţi de virusul comunismului. Dar una din principalele preocupări ale generaţiei noastre rămâne aceea de a disocia BUNUL de NE-BUN. Bunul din viitoarea societate va rezista numai datorită trecerii noastre prin „purgatoriu” (tranziţia plină de învăţăMINTE), loc unde vom clădi fundamentul unui stat cu adevărat democratic, care va renunţa completamente la politica mititeilor guvernanţi roşii de la Chişinău şi îşi va împlânta adânc rădăcinile în huma românească.

Alternativa fatală în faţa căreia se află acum neamul românesc din Republica Moldova ne-ar putea juca festa, dacă nu vom fi capabili de a săvârşi, prin noi înşine, această operă de constituire. Aceasta e morala şi neînduratul adevăr pe care nici un cetăţean nu trebuie să-l scape din vedere.

Nouă, „generaţiei în viaţă”, ne revine marea „misiune” de a construi un stat prosper, locuit de cetăţeni cultivaţi, plini de demnitate şi fericiţi.

Nicolae Grigorescu, "Car cu boi"
„Generaţia Pro”, nr. 6, aprilie 2003, p. 6, Bălţi / „Accent provincial”, nr. 12 (280), vineri, 4 aprilie 2003, p. 5, Bălţi

3 gânduri despre “Cine ne va asigura viitorul?

 1. comunism aici niciodată na fost, johnny!
  e doar o iluzie a dinozaurilor…ca rezultat al spalarii creierului cu praf deficitar si scump Super Pro Intratissue Active Brain Wash.
  dar stai…oare sa fie chiar spalare? ei intradevar traiau mai bine atunci!!! si ce au ei acum? e si normal ca o sa vrea ceea ce e mai bun…
  nu tot ce e rosu e rau!!! (or, totul in aceasta lume se compune din dualitatea bine-rau).
  problema noastra, dupa umila mea parere (vorba d-lui Stog), e mentalitatea. mi se pare cel putin tare amuzanta expresia „moldovan la putere”…si mai ales ceea ce avem acum: dinozauri moldovneshti cu hemoroizi de la fotoliile de piele.
  e drumul pe care-l parcurgem inevitabil, drumul tarilor in curs de dezvoltare. unde se macelaresc intre ei ‘boierii” pentru scaun. oare cand e urmatoarea era glaciara??

  asa ca asteptam: ori ma duc eu la Munte, ori vine Muntele la noi.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s